Annonce
Horsens

Budgetaftalen viser retningen mod en god lokalaftale for lærerne

Annonce

Læserbrev: Det var et uskønt forløb omkring lærernes arbejdstidsaftale i 2013, som udmundede i et utidigt lovindgreb fra regeringens side samme år. Et lovindgreb, som Enhedslisten ikke gav sin støtte til.

Dette lovindgreb kom til at erstatte en arbejdstidsaftale for lærerne de næste syv år og dermed forsvandt en række af de aftaler, der skulle sikre lærernes rettigheder og mange af de værn, som er blevet forhandlet hjem gennem overenskomstforhandlingerne de sidste mange år.

Side 2014 har vi i Enhedslisten kæmpet - uden held - for, at forligspartierne med konkrete forslag i budgetaftalen skulle opfordre til, at der i Horsens Kommune blev lavet en god lokal arbejdstidsaftale med lærerne. Den skulle naturligvis forhandles mellem parterne, men kunne f.eks. indeholde garanteret forberedelsestid og mulighed for flekstid i den individuelle forberedelsestid. Dette ønske fik Enhedslisten ikke opbakning til, og det blev aldrig skrevet ind i forligsteksten. Før nu!

I sidste uge sagde lærerne ‘ja’ til en ny arbejdstidsaftale. Det er en arbejdstidsaftale fyldt med gode hensigter og løfter om samarbejde og dialog, men uden konkrete kollektivt bindende aftaler. Ca. to tredjedele af lærerne sagde ja. En klar fornemmelse er, at det ikke er store rungende jublende JA’er. Nok mere udmattede, lettere opgivende, men dog forhåbningsfulde ja’er.

Og hvordan skal denne luftige centrale aftale så blive til virkelighed for lærerne i Horsens Kommune? Det skal naturligvis forhandles på plads mellem aftalens parter. Men igen i år er vi i Enhedslisten gået til forhandlingsbordet med et ønske om at sende et signal om, hvilke forventninger forligspartierne har til en god lokal aftale. Og i år bar forhandlingerne frugt. Det blev til denne udmøntning af aftalen om lærernes arbejdstid:

“Forligspartierne opfordrer til, at den nye arbejdstidsaftale udmøntes i en kollektiv lokalaftale, som imødekommer den indgåede aftales ambitioner om at understøtte balancen mellem lærernes arbejdstid og opgaver samt et rimeligt forhold mellem undervisning og forberedelse, herunder sikring af den fornødne tid til individuel forberedelse for den enkelte lærer og forholdet omkring lærernes tilstedeværelse på skolen.”

Med denne udmøntning sender vi et klart signal om, at NU skal der laves en god kollektiv lokalaftale, hvor den individuelle forberedelse sikres, og hvor den fulde tilstedeværelse på skolen igen er til forhandling. Lad dette være et godt udgangspunkt for, at lærerne og skoleforvaltningen kan forhandle en god konkret kollektiv bindende aftale hjem. Rigtig god arbejdslyst!


Dette ønske fik Enhedslisten ikke opbakning til, og det blev aldrig skrevet ind i forligsteksten. Før nu!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ejer af Oasen: Jeg troede, det var en kunde, der ringede for at aflyse...

Hedensted

Galleri udstiller samlerobjekter

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce