Annonce
Erhverv

Bryghus og boliger: Byens gamle vaskeri er under forvandling

Dette store lyse lokale i det tidligere vaskeri i Brædstrup kommer til at rumme et bryggeri. Foto: Peter Hald
Fra mejeri til vaskeri og nu til bryghus, showroom og lejligheder i samme bygning, der ligger på hjørnet af Bredgade og Rosengade i Brædstrup.

Brædstrup: En mindre hær af håndværkere knokler i disse dage med at renovere Brædstrups gamle vaskeri fra kælder til kvist.

Den store, flotte gamle industribygning på hjørnet af Bredgade og Rosengade med de karakteristiske høje vinduer får den helt store tur af PHC Ejendomme, der ejer bygningen. Og når håndværkerne har afsluttet deres arbejde, har byen fået en usædvanlig kombination af erhvervslejemål og lejligheder.

Den første erhvervsmand er allerede flyttet ind. Det er Theis Steen Hansen fra firmaet Water Of Life, der tidligere holdt til i den nu forsvundne EnergiMidt-bygning på Søndergade 27. Water Of Life sælger whisky, cognac, rom og mange andre former for spirituøse drikke, og firmaet er kendt for at holde smagninger, der plejer at være velbesøgte.

Netop til det formål har Theis Steen Hansen fået indrettet et stort "smage-lokale" og showroom i vaskeriets kælder. Møblerne i form af borde, stole og en kæmpestor sofa er kommet på plads, og Theis Steen Hansen har allerede sat en dato for åbningen, nemlig 14. marts, når han denne dag er klar til at åbne dørene klokken 12.

- Vi fik møblerne på plads i tirsdags. Møbelmanden var først kørt hen til Søndergade 27, så han måtte ringe til mig og få adressen på mit nye tilholdssted, fordi der er jo ikke længere en bygning på Søndergade 27, fortæller Theis Steen Hansen.

Længere oppe i vaskeriet i selve det store "vaskelokale" med de høje vinduer er der ved at blive gjort klar til endnu et erhvervslejemål, nemlig et ølbryggeri, der skal drives af brygmester Jan Støjberg Olsen. Bryggeriet og Water Of Life vil sandsynligvis få stor fornøjelse af hinanden, da de blandt andet har mulighed for at holde fælles smagninger.

- Jeg tror, at vi får en rigtig god synergi, siger Theis Steen Hansen.

70 års industrihistorie

Det gamle vaskeri har haft en lang og aktiv historie. Den markante bygning midt i Brædstrup fungerede fra 1950 til slutningen af 1960'erne som mejeri, og fra 1970 til marts 2018 lagde bygningen lokaler til Brædstrup Vaskeri og Renseri. Da valgte ejerne igennem 47 år, Vagner og Ragnhild Nielsen, at gå på pension. De bor i dag i en ejendom lige ved siden af.

PHC Ejendomme fra Brædstrup overtog bygningen i september sidste år. Nu er man i gang med at indrette 11 lejligheder og tre erhvervslejemål i vaskeriet samt den tilhørende ejendom ud mod Bredgade.

Mad er stadig aktuelt

Det tredje erhvervslejemål bliver en mad ud af huset-leverandør, der får til huse i den tidligere butik ud mod Bredgade. Der er en iværksætter på banen, og Helle Pørtner Voldby fra PHC Ejendomme satser på, at det snart lykkes at få aftalen i hus med mad-leverandøren, som man er i forhandlinger med lige nu.

Hvis det hele falder i hak, kan madbutikken måske åbne inden sommer.

Annonce

11 lejligheder

I den fjerne del af det gamle vaskeri bliver der indrettet syv moderne lejligheder i nogle tidligere arbejderlejligheder, og i forhuset ud mod Bredgade indrettes der fire lejligheder, altså i alt 11 lejligheder.

Helle Pørtner Voldby oplyser, at PHC Ejendomme har fået adskillige henvendelser fra interesserede lejere, og flere er allerede skrevet op.

- Vi satser bredt med lejligheder både til yngre og ældre, og derfor er det godt, at vi får indrettet elevator i vaskeriet, siger Helle Pørtner Voldby.

Det varer et stykke tid endnu, før lejlighederne er klar, for der er nok at se til med den gamle bygning, og der har været en del udfordringer undervejs. Oprindelig var det et mejeri, der blev bygget i 1950. Mejeriet lukkede i slutningen af 60'erne, men i 1970 blev det til et vaskeri, der fungerede helt frem til marts 2018.

Hele den store bygning er på cirka 1200 kvadratmeter, og der er nok at tage fat på. Men håndværkerne fra PHC knokler løs, og Helle Pørtner Voldby er imponeret over de fremskridt, der er opnået:

- Det er jo vores egne håndværkere, og vi har fået samlet et virkelig godt team, siger hun.

PHC er vokset betydeligt i den senere tid og er nu nået op på 16 medarbejdere, der blandt andet tæller murere, tømrere, elektrikere og malere.

Ud over firmaets egne folk samarbejder PHC med en række håndværkerfirmaer fra Brædstrup, så projektet med det gamle vaskeri har sat mange i sving.

Bygningen kan blive et centralt samlingspunkt i Brædstrup, da den kommer til at lægge tæt på banetorvet og restaurant Det Gamle Posthus og på naturstien, der går fra Horsens til Silkeborg via Brædstrup og Den Genfundne Bro.

PHC selv har i øvrigt åbnet kontorlokaler og "base" lige i nærheden på Jernbanegade 15. Kontoret er indrettet i et tidligere snedkeri.

Theis Steen Hansen fra spiritusfirmaet Water Of Life er det første firma, der er flyttet ind i vaskeriet. Der går dog lige nogle dage, før han er klar til at åbne dørene. Åbningsdagen er sat til 14. marts. Foto: Peter Hald
Helle Pørtner Voldby fra PHC Ejendomme kan konstatere, at der sker store fremskridt med det gamle vaskeri i baggrunden. Foto: Peter Hald
Annonce
Horsens For abonnenter

Kommunen afviser dispensation: Autocentralen skal flytte dæklager på Vejlevej, men naboerne er ikke tilfredse

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Grusgrav bliver en realitet - nu kigger skuffet borgergruppe fremad

Hedensted For abonnenter

Fire Juelsminde-virksomheder vil bygge fælles solcelleanlæg ved Glud: Området skal også være rekreativt

Hedensted

Nej, man må ikke brænde sit skur af som sankthansbål: - Det er ikke en god idé

Sport

Kæmpesejr til Odder

Sport

HFS dømt til nedrykning fra danmarksserien

Leder For abonnenter

Horsens holder vejret, mens politikerne kæmper om E45

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Danmarks vildeste legetøjsbutik: Kids Coolshop rykker ind på stort lejemål i Bytorv Horsens

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Sport

Hedensted rystede topholdet

Horsens For abonnenter

De sagde nej til at sende vasketøjet på vaskeri: Sådan klarer vi vasketøjet i dag

Odder

Læsernes dom: Host op med penge til legepladser

Annonce