Annonce
Ikast-Brande

Bro skal fjernes - opgave sendes i udbud

Gammel jernbanebro i Ejstrupholm må væk - den er ved at falde sammen.

Ejstrupholm: Ikast-Brande Kommunes teknik- og miljøudvalg har besluttet, at broen, der har givet Brogade i Ejstrupholm sit navn, skal fjernes.

Broen, der fører over banestien ”Den skæve bane”, har på foranledning af Banedanmark været afspærret siden 2016 på grund af dens meget dårlige stand. Kørsel over broen kan resultere i løsrivelse af beton til fare for trafikanter på stien.

Broens dårlige tilstand blev bekræftet ved et eftersyn i januar udført af en ekstern konsulent. Her blev der konstateret grove afskalninger og gennemsivninger på den bærende overbygning og søjler ind til armeringsjernet. Derudover er der mange revner og stor risiko for nedfald.

Konklusionen var, at broen er i så dårlig stand, at den bør fjernes og nedbrydes hurtigst muligt.

Grunden, som broen er beliggende på, har været privat ejet siden 2004, så Ikast-Brande Kommune har kontaktet Vejdirektoratet for at få afklaret, hvem der er ansvarlig for at nedrive den private bro.

Svaret er, at når broen er en del af en offentlig vej, er det den pågældende vejmyndigheds (kommunens) ansvar, både administrativt og økonomisk, så længe vejen ikke er nedlagt som offentlig vej.

Banedanmark har informeret Ikast-Brande Kommune om, at de på sigt muligvis er nødt til at ophæve kommunens lejekontrakt for brug af banearealet til Den Skæve Bane, hvis ikke broen renoveres eller færdslen på stien bliver sikret på anden vis.

I en lignende situation har Banedanmark givet Silkeborg Kommune et ultimatum om at renovere en bro med en sti over et fungerende baneareal, da Banedanmark ellers ville fjerne broen og dermed stien.

Et muligt alternativ til en nedrivning af broen kunne være at lukke et mindre afsnit af banestien og føre trafikken uden om broen. Det vil betyde en stor forringelse af den rekreative værdi for borgerne og områdets turister, så teknik- og miljøudvalget besluttede at bevilge de 550.000 kroner, overslaget på en nedrivning og fjernelse af broen lyder på. Overslagsprisen inkluderer desuden opbrydning og bortskaffelse af asfalt på sydsiden af broen, udlægning af muld og græssåning på sydsiden af broen og skråninger og deponering af materialerne fra broen.

For at sikre den bedst mulige pris på nedrivningen, vil opgaven blive sendt i udbud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Daginstitutioner og mindre skoleklasser genåbner 15. april - sommerens festivaler aflyst

Horsens

Konkursramte Dalle Valle om Bytorv Horsens-planer: Alt er uvist

Erhverv

Benedikte lukkede butikken da krisen tog fat: Nu er kunderne vendt tilbage

Annonce