Annonce
Sport

Breddeklubberne i Horsens er blevet avlsdyr for de store ligaklubber: Der skal spejdes langt efter kvindefodbold på topplan i nærområdet

Katrine S. Pedersen spillede ungdomsfodbold i Stensballe IK, og den nuværende AGF-kvindeligatræner har mere end 200 A-landskampe på CV'et. Ligesom Katrine S. Pedersen tager de dygtigste pigefodboldspillere væk fra Horsens, når de går ind i de sene ungdomsår. Foto: Ole Nielsen.
Tidligere havde Horsens Kommune kvindefodboldhold i den bedste danske fodboldrække på både senior- og ungdomsplan. Den tid er ovre, og det betyder, at de omkringliggende fodboldbyer snupper Horsens' største talenter, når de er blevet gamle nok til elitefodbold.

Horsens: Tre jyllandsserie-hold og tre U16 Liga 1-hold. Danmarks femtebedste række på seniorplan og den næstbedste række på ungdomsplan. Sådan lyder toppen af horsensiansk kvindefodbold i øjeblikket.

Det tidligere samarbejde mellem breddeklubberne, FC Horsens og Stensballe IK, som mundede ud i elitesetuppet, Horsens SIK, er for længst ovre. Det betyder, at der ikke længere er et kvindeligt fodboldtilbud på højeste niveau i Horsens Kommune.

Det indebærer dog ikke, at der ikke længere bliver produceret store kvindelige fodboldtalenter i kommunen. Horsens er en eliteidrætskommune, og det betyder, at både kvindelige og mandlige sportstalenter allerede fra syvende klasse kan kombinere uddannelse med sport på højt plan. Det sker gennem et samarbejde mellem kommunen, Team Danmark og Langmarkskolen.

Annonce

- Pigefodbolden er en prioriteret idræt i Horsens Kommunes Team Danmark-aftale. I øjeblikket har vi 35 pigefodboldspillere i vores talentidrætsklasser fra syvende til niende klasse og på vores ungdomsuddannelser, siger eliteidrætskonsulent i Horsens Kommune, Søren Jochumsen.

Agerer avlsdyr for omkringliggende byer

Muligheden for at kombinere uddannelse med sport medvirker til, at den kvindelige fodboldtalentmasse i Horsens Kommune fortsat er stor. Derfor er det altoverskyggende problem, at spillerne ikke har noget sted at tage hen, når de bliver gamle nok til elitefodbold.

- Når pigerne kommer op på et givent niveau og nærmer sig slutningen af ungdomsårene eller skal til at spille på seniorniveau, tager de til AGF, Kolding eller Silkeborg. Jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke kan tilbyde de piger og kvinder nogle rammer på høj plan her i Horsens, siger formand for Kultur- og Civilsamfundsudvalget i Horsens Kommune, Jakob Bille (LA).

Søren Jochumsen bakker Jakob Bille op:

- Oppe hos os kan vi se, at fra syvende og ottende klasse kommer pigerne fra lokale klubber, men når de rammer niende klasse og opefter, spiller de bedste i AGF, Kolding og Vildbjerg.

At de bedste spillere forlader klubberne, når muligheden for spilletid i Danmarks bedste rækker nærmer sig, er også noget, de mærker i Stensballe IK.

- Spillerne bliver headhuntet af de omkringliggende store klubber. Det er ærgerligt, vi ikke kan beholde dem, fordi vi kan se, der er en del af pigerne, som kommer til at klare sig godt. Der er tilmed nogen, som kommer på landsholdet, siger bestyrelsesformand i Stensballe IK, Søren Knigge.

Oppe hos os kan vi se, at fra syvende og ottende klasse kommer pigerne fra lokale klubber, men når de rammer niende klasse og opefter, spiller de bedste i AGF, Kolding og Vildbjerg.

Søren Jochumsen, eliteidrætskonsulent hos Horsens Kommune
Annonce

Elitefodbold kræver licens

Det danske fodboldsystem er på både kvinde- og herresiden skruet sammen således, at fodboldklubber skal ansøge om at tilegne sig DBU's licens. Klubber med licens kan deltage i den bedste ungdomsrække fra U16 på pigesiden og U15 på drengesiden. For at få godkendt licens skal en klub leve op til en række krav i alt lige fra træning, strategi og faciliteter.

- Horsens mangler en kvindelig fodboldklub, som har licens, fordi det er dér, de bedste kvindelige fodboldspillere søger hen, siger Søren Jochumsen.

FC Horsens ansøgte om at få DBU's pigelicens denne sommer, men klubben blev i første omgang afvist på yderste mandat.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

AC Horsens For abonnenter

Genlæs livebloggen: AC Horsens tabte et nyt skridt i oprykningskampen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
KOMMUNALVALG

'Når det ikke er alle, der dropper dem, gør vi heller ikke': Valgplakaterne møder modstand - men nu er de hængt op alligevel

Horsens For abonnenter

Han sad fængslet længere end sin dom, men får ikke erstatning: - Det har været et ekstremt belastende forløb

AC Horsens

AC Horsens-træner ved en skillevej oven på ny skuffelse: En kamp mindre til at rette op på det i

Kultur

Perlerække af Pretty Maids-anekdoter i ny bog: - Vi havde den samme drøm - vi ville være rock stars

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Han greb chancen, men holdkammeraterne skuffede

Horsens

Så er der rykket en ny eksotisk madbod ind på Posthuset: Klar med Danmarks største taco

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

AC Horsens

Se videoanalyse og højdepunkter: Årsagerne til AC Horsens-nederlag er åbenlyse

Horsens For abonnenter

560 medlemmer og et jammerligt klubhus: Nu er spørgsmålet, om fodboldklub skal blive eller rykke i retning af Hatting

Debat

Kære politikere: Lad os få et røgfrit Horsens

Annonce