Annonce
Horsens

Breakdance fører Jacob verden rundt: - Stemplerne i mit pas gør mig rig

Jacob Molboe forfulgte - og nåede - sin drøm. At leve af at danse og undervise andre i breakdance. Foto: Morten Pape

Jacob Molboe lever af sine evner som breakdancer. Det har ført ham fra Egebjerg og verden rundt - men altid tilbage til Horsens.

Han trækker ikke de store overskrifter eller kan skele til en fyldt bankkonto. Han er ikke et specielt kendt ansigt i sin hjemby. Men 30-årige Jacob Molboe hører til de bedste breakdancere i Danmark, han har flere flotte, internationale placeringer på sit cv - og hans talent har ført ham rundt til de fleste kontinenter.

- Noget af det fedeste ved at danse er følelsen i kroppen, når du har leveret og går fra scenen. Det er en følelse af at have præsteret godt, at folk hujer og klapper, og der er high fives fra vennerne bagefter. Den anerkendelse er helt klart vigtig, siger Jacob Molboe, der ikke er i tvivl om, hvad dansen har betydet for hans liv.

- Breakdance har gjort mig mere selvsikker og givet mig mere tro på mig selv. Der er en enorm tilfredsstillelse i at vide, at du er god til noget, som de fleste andre ikke kan, siger han.

For knap 15 år siden vidste han ikke, hvad livet skulle bringe. Så greb breakdance fat om hans fødder og hjerte og trak ham ind i en verden, som siden har fyldt passet med stempler og det indre fotoalbum med minder og oplevelser.

- Skolen sagde mig aldrig det store. Jeg havde det fint med kammeraterne, men jeg er ordblind og det rent faglige sagde mig ikke så meget. Jeg tog en hg-eksamen, som kunne ha' givet mig en elevplads i en butik, men jeg fandt hurtigt ud af, at det var dansen, jeg brændte for.

Ifølge Jacob selv var han en meget sen starter, når det kommer til breakdance - han var 17 år, inden han snørede skoene og kastede sig ud i de halsbrækkende moves. Men interessen for dans og rytme kom meget tidligere.

- Michael Jackson var noget af det sejeste, og det var ham, der gjorde mig interesseret i dans - mest hans moonwalk, for det var så fedt at se på, at det næsten måtte være snyd, husker Jacob.

Interessen for dans førte til, at han i fem år gik til standard og latin, og nåede til sidst "op på et fornuftigt plan", som han siger.

- Der var mange enetimer og konkurrencer landet rundt næsten hver weekend. Det var sjovt i lang tid, men til sidst blev det for mange timer. Så jeg tog en pause fra dans et par år.

Det blev hans dansepartners storebror, Mik Udbye, der hev ham tilbage på gulvet.

- Mik startede et break-hold i Hedensted og opfordrede mig til at være med. Interessen havde jeg jo stadig, så jeg hoppede på scooteren og kørte afsted. Tre kvarter hver vej i al slags vejr for at danse i tre kvarter... så fandt jeg heldigvis et hold her i Horsens, siger han med et smil.

Annonce

Breakdance har gjort mig mere selvsikker og givet mig mere tro på mig selv. Der er en enorm tilfredsstillelse i at vide, at du er god til noget, som de fleste andre ikke kan, siger han.

Jacob Molboe

Jacob Molboe

30 år, født og opvokset i Egebjerg.Kæreste med Tina og blev i foråret 2018 far til Nanna.

Klubleder i Stensballe og leder af Danseakademiet under Horsens Ungdomsskole.

En del af Floor Gangz og Freestyle Fanatix og indehaver af Dansefabrikken. I Ungdomsskolens regi arrangør af Scandinavian Break Championships i Horsens siden 2008.

Har vundet adskillige større break-konkurrencer i Danmark og i udlandet. De seneste sejre er hentet i Nordic Break League 2017, Hanoi Concrete Jam 2017 (Vietnam) samt World Bboy Classic Scandinavian Qualifications 2017.

Jacob Molboe forfulgte - og nåede - sin drøm. At leve af at danse og undervise andre i breakdance. Foto: Morten Pape

- Jeg vil være god!

Hurtigt blev han klar over, at breakdance var hans niche. Rytmen, attituden, stemningen - det hele trængte under huden på ham.

- Break er lidt superhelte-agtigt, for der er ikke ret mange, der kan. Selvfølgelig kræver det masser af træning, men så kan du også gi' folk nogle wauw-oplevelser, de husker længe, siger Jacob Molboe.

Forinden måtte han dog igennem masser af træningstimer og sluge et par nederlag.

- Efter et par år tog jeg til Aarhus for at prøve mig selv af på et hold på Brobjergskolen. Jeg syntes selv, at jeg var ret sej og nok den bedste i Horsens... dér fik jeg så en stor lussing. De var langt bedre end mig, og jeg så virkelig dårlig ud ved siden af dem, siger Jacob og fortsætter:

- I den situation kan du vælge to veje: Enten at sige "fuck, jeg opgi'r det her" eller at sige "okay, så god vil jeg også være". Jeg valgte det sidste.

De næste mange år var det Brobjergskolen, der lagde halgulv til hans træning. Langsomt, men sikkert, blev han bedre og opbyggede efterhånden et godt ry blandt danske breakdancere.

- Miljøet omkring breakdance er utroligt kreativt, og det er meget rummeligt. Jeg har mødt masser af mennesker over hele verden på grund af dansen, og det er ikke alle, der har samme privilegerede baggrund som mig selv. Jeg er vokset op i et parcelhus i Egebjerg, i trygge rammer - andre kommer fra det hårde liv i ghettoen eller i hvert fald fra miljøer, hvor pengene er små. For mange af dem er hiphop og breakdance en vej væk, siger Jacob, som gerne indrømmer, at hiphop har haft et kedeligt omdømme.

- Ja, der er stadig nogle, der dyrker et image med store biler, smykker og nøgne damer, men for mig er det ikke definitionen på hiphop. Hiphop er vokset ud af ghettoerne i USA, og selvfølgelig er der nogle, der har haft en fortid med stoffer, men det er overhovedet ikke en del af breakdance-miljøet i dag. Hvis du vil være med blandt de bedste, skal du både træne og leve seriøst. Jeg går ikke selv i byen weekenden før en konkurrence, for jeg vil ikke smide timevis af træning væk for en enkelt bytur, siger han.

I sommer underviste Jacob Molboe på en summer camp på Hellebjerg Idrætsskole med masser af lærevillige unge. Foto: Morten Pape

Med i Floor Gangz

Undervejs i dansekarrieren har han nået flere milepæle. Den første, da han kom med i truppen Familia Loca i Aarhus.

- Der var masser af latinamerikanere i dansemiljøet på Brobjergskolen, og flere af dem var vildt dygtige, så det var stort at komme med der, husker han.

Næste skridt kom via Paolo Lago, som dengang og nu er en af de allermest anerkendte breakdancere i Danmark.

- Paolo skulle til Kina, og jeg spurgte, om jeg ikke måtte ta' med? Jo, det måtte jeg da gerne. Det åbnede en masse døre, og jeg oplevede at skulle skrive autografer i Kina, bare fordi jeg fulgtes med Paolo. Og så fik jeg en mail...

Egentlig var budskabet bare "Welcome to the Family". Men det var ikke en hvilken som helst familie, der bød Jacob indenfor i 2012. Afsenderen var gruppen Floor Gangz, som hører til blandt de allerbedste i branchen.

- I miljøet er de verdenskendte, der er ca. 45 dansere med over hele verden, og vi er kun syv fra Europa. Så det er stort - og et stort ansvar at repræsentere dem. Du skal både være en dygtig danser og ha' den rigtige personlighed, bakke andre op og være en god ambassadør for break. Jeg er stadig meget stolt af at være med i den gruppe, siger Jacob.

Billetten til Floor Gangz var også en billet til masser af indbydelser til store stævner og konkurrencer verden over - i Europa, Fjernøsten og det meste af USA. Men det er ikke et liv, der har udstyret Jacob med en bugnende bankbog eller en smart sportsvogn.

- Nogle gange får du turen betalt, andre gange betaler jeg selv. Nogle gange bor vi på hotel, andre gange hjemme hos andre breakdancere. Jo, der er nogle gange pengepræmier på spil, men ærligt talt: Som regel svarer det ikke til mere end en god dansk ugeløn. Det er ikke pengene, der driver mig; det er oplevelserne.

Jacob Molboe er medlem af gruppen Floor Gangz, som hører til blandt de allerbedste i branchen. Den består af ca. 45 dansere fra hele verden. Foto: Morten Pape

Slagsmål uden at røre

I dag er Jacob Molboe - ud over at være stolt medlem af Floor Gangz - i gang med at finde og forme sine arvtagere i Horsens. Han er klubleder i Stensballe samt leder af Ungdomsskolens danseakademi, hvor et stort tal danseglade teenagere mødes og udfordrer sig selv - og hinanden.

- Breakdance er en form for slagsmål uden kropskontakt. Dansere "battler" mod hinanden, spiller op og prøver at psyke hinanden med små bemærkninger, og der bliver råbt og skreget undervejs. Alle vil gerne vinde, og det vil jeg også selv, men jeg vil hellere være glad til hver træning og blive nummer tre, end blive nummer et uden at være glad, siger Jacob Molboe, som trods konkurrenceelementet ikke kalder breakdance en sport.

- Nej, for mig er det en kunstart; en dans, hvor du giver folk en oplevelse, og selv kommer af med en masse energi og nogle gange også aggressioner. I virkeligheden konkurrerer du lige så meget med dig selv, for det er kun dig selv, der kan presse dig hele tiden. Du skal selv ha' motivationen. Til gengæld, når du så rammer den rent på scenen... det er et enormt boost af selvtillid, forklarer han og tilføjer med et skævt smil efter en lille kunstpause:

- Man kan godt være lidt selvfed, når man går fra scenen. Men det gør ikke noget. Alle har det på samme måde, og alle kender hinanden i miljøet i Danmark. Hvis der er nogen, du ikke kender, er det ganske enkelt, fordi de ikke er gode nok.

Mentor for de unge

Ungdomsskolen er ikke det eneste sted, Jacob dyrker sin interesse. Han har haft orlov fra jobbet for at lave et show for Dansekapellet i København, i regi af ungdomsskolen står han for Scandinavian Break Championships på Horsens Ny Teater (i år var 10. gang og med udsolgt hus på forhånd), han underviser på ottende år norske teenagere i break via teamet Freestyle Fanatix, og i august var han via ungdomsskolen tovholder på en Summer Dance Camp på Hellebjerg Idrætsefterskole med dansere fra hele landet og instruktører fra bl.a. Hawaii og Miami.

- For godt 10 år siden var det mit mål at kunne leve af at danse eller at lære andre at danse. Det gør jeg i dag, og det er simpelthen fantastisk, siger Jacob Molboe, som altid gerne stiller op til en dyst, selvom kroppen har betalt adskillige regninger for rotationer, spring og headspins.

- Jeg mangler noget af en menisk, har fået to blokader i lysken og den ene knæskal hoppede af led sidste år. Det gør da skideondt, men det hører med. Og så er vi jo stadig heldige i Danmark, med adgang til haller med lækre trægulve. Jeg har mødt andre dansere i f.eks. Asien, som træner på gadeplan eller på arealer med marmorfliser. Dem slår man sig altså på.

Jacob Molboe stiller stadig selv op, selvom hans rolle i miljøet er blevet bredere. I dag er han rollemodel, næsten reserve-storebror, for nogle af de unge dansere i byen, og det passer ham strålende.

- Selvfølgelig kan jeg mærke, at jeg bliver ældre, og at jeg skal træne smartere for at holde formen ved lige. Men jeg kommer aldrig til at slippe miljøet. Glæden ved at danse og give det videre er stadig den samme, og på bundlinjen står, at dine menneskelige egenskaber altid er vigtigere end dine skills. Den lektie er vigtig at give videre.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce