Annonce
Kultur

Branduhre Brugsforening kæmpede en hård kamp

Branduhre Brugsforening i Uhre blev stiftet helt tilbage i 1906 under navnet Uhre Brugsforening, men navnet blev ret hurtigt ændret for at undgå forveksling med Uhre ved Vejle. Arkivfoto
Branduhre Brugsforening eksisterede fra 1906 til 1989, men også den måtte give op.
Annonce

Uhre: Uhre Brugsforening blev stiftet i 1906, men allerede samme år blev navnet ændret til Branduhre Brugsforening for ikke at blive forvekslet med Uhre ved Vejle. Den første bygning blev opført af kommis Karl Jensen. Han indrettede en lille købmandsforretning i 1903 med en tilhørende lejlighed. Karl Jensen kom fra en stilling hos købmand N.I. Møller i Brande.

En række borgere stiftede i 1906 Uhre og Omegns Brugsforening og købte samtidig Karl Jensens bygninger. Samme år blev forretningen åbnet med Søren Rahbek som første uddeler og J.P. Grunnet som regnskabsfører. Afslutningerne på de mange forhandlinger ved opstarten blev, at Thomas Kj. Pedersen blev valgt til første formand.

Efter flere forskellige uddelere fik man i 1921 en mere stabil uddeler, da man ansatte Søren P. Friis, som bestred stillingen helt frem til 1945. Omsætningen kom under hans ledelse op på 170.000 kroner årligt, hvilket på den tid var en fin omsætning. Da bestyrelsen søgte efter hans afløser, der var åbenbart mange, der gerne vil være uddeler: Bestyrelsen fik ikke mindre end 76 ansøgninger, og det sluttede med, at man ansatte Isak Dupont som uddeler. Isak Dupont var en meget vellidt uddeler, men han måtte desværre stoppe i 1971 på grund af sygdom efter 26 år. Det var et stort tab for Branduhre Brugsforening.

Serie: Fire brugsforeninger

Lokalhistorikeren Edgar Jacobsen har skrevet en serie om fire små brugsforeninger:

Hallundbæk Brugsforening, Blåhøj Brugsforening, Branduhre Brugsforening og Drantum Brugsforening.

Serien begyndte med Drantum Brugsforening, og i denne omgang gælder det Branduhre Brugsforening.

Annonce

Selvbetjening fra 1971

Man startede under meget beskedne forhold, men der kom i gennem tiderne en række udvidelser og moderniseringer. Blandt andet blev der i 1950 opført en ny lagerbygning, således at det gamle lager kunne indgå i butiksarealet. Et moderne træk var samtidig, at man gik over til selvbetjening i 1971. De mange nye tiltag betød også, at omsætningen i 1955 kom helt op på 680.000 kroner. Udviklingen fortsatte op, og i 1974 kunne bestyrelsen berette om en omsætning på 1.450.000 kroner.

Uhre by var inde i en stor udvikling, og i byen var der således både hotel, mejeri, to smede, en tømrer, en købmand, en cykelhandler samt en skomager, alt sammen noget som tiderne i dag er løbet fra.

Problemerne for Branduhre Brugsforening begyndte i årene efter 1980, da konkurrencen slog rigtigt igennem fra de store varehuse. Den nye uddeler Ulla Skjøde, der kom til i 1979, kæmpede en hård kamp for at holde omsætningen og gøre forretningen rentabel, men det var vanskelige tider, og i 1984 sagde hun sin stilling op. Herefter skiftede man uddeler flere gange, men på trods af en nogenlunde omsætning blev omkostningerne for store, og i 1989 blev Branduhre Brugsforening erklæret konkurs med et underskud på 79.000 kroner. Sidste uddeler var Karen Poulsen. Bestyrelsen forsøgte at ansætte en ny uddeler og bortforpagte butikken, men det lykkedes ikke, og bestyrelsen opgav at komme videre.

Et anpartsselskab forsøgte at køre videre på ruinerne af brugsforeningen med Uhre Nærbutik, men butikken fik kun en kort levetid, og dermed var det slut med dagligvarebutikker i Uhre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Rema-lager venter på mundbind: Vi ville ikke hamstre på forhånd

Annonce