Annonce
Kultur

Brandramt kirke beder nu kendte kunstnere om hjælp til prædikepult

Vor Frelsers Kirke har været gennem en omfattende restaurering efter pyroman-branden i 2018, og endnu er der ikke fundet en ny prædikestol. Nu håber menighedsrådet snart at træffe et valg, når tre kunstnere afleverer deres bud på en erstatning for den historiske prædikestol, der gik tabt. Arkivfoto: Morten Pape
To et halvt år efter den tragiske pyromanbrand, der ødelagde den historiske prædikestol i Vor Frelsers Kirke, inviterer menighedsrådet til skitse-konkurrence. Håbet er en mobil løsning.

Horsens: To et halvt år efter den voldsomme pyroman-brand, der i august 2018 hærgede Vor Frelsers Kirke i Horsens, sætter kirken nu fart på arbejdet med at finde en erstatning for stedets historiske prædikestol, der gik tabt i flammerne.

Den næsten 350 år gamle prædikestol, der med udsøgt træskærerarbejde blev anset som et prydstykke fra sin æra, kan ikke genskabes, konstaterer menighedsrådsformand Henning Frederiksen, og tre kendte kunstnere skal derfor komme med deres bud på en nutidig substitut.

Annonce

Moderne og mobil prædikepult

Ud over en person, hvis navn endnu ikke kan offentliggøres, inviterer kirken kunstnerne Bjørn Nørgaard og Erik Heide.

Begge har i forvejen sat deres præg på Horsens; Bjørn Nørgaard blandt andet med "Menneskemuren" foran Horsens Kunstmuseum, mens Erik Heide så sent som i 2016 stod bag en totaludsmykning af netop Vor Frelsers Kirke.


Vi håber, den ny prædikepult kan stå klar til julen 2021.

Henning Frederiksen


Når deres skitser er klar, skal menighedsrådet bestemme sig for, hvad det vil, og efter endelig godkendelse fra de kirkelige myndigheder realisere forslaget.

- Vi håber, den ny prædikepult kan stå klar til julen 2021, siger Henning Frederiksen og uddyber, at menighedsrådet stiler mod en fleksibel løsning: En mobil prædikepult, der kan flyttes rundt i kirkerummet efter behov og blandt andet give bedre plads til koncerter i området foran kirkens kor, forklarer menighedsrådsformanden. Han luftede lignende ambitioner for snart et år siden.

- Der har været en del diskussion frem og tilbage, og Akademirådet (statens rådgiver i kunstneriske spørgsmål, red.) har også været inde over med andre forslag, men menighedsrådet holder fast i den løsning, siger han forud idé-konkurrencen mellem de tre kunstnere.

Annonce

Prisen er endnu ukendt

Henning Frederiksen kan endnu ikke oplyse, hvor meget den kommende prædikepult kommer til at koste.

Da en mentalt forstyrret mand i 2018 satte ild til prædikestolen i Vor Frelsers Kirke, mistede Horsens et stykke uerstattelig kirkekunst. Prædikestolen, der tilskrives den horsensianske billedskærer Peter Jensen Kolding, blev kaldt et hovedværk i dansk bruskbarok. I 1670 blev den stillet op i Klosterkirken, hvorfra den i 1790'erne blev flyttet til Vor Frelsers Kirke, da kirken på Torvet blev byens sognekirke. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Den gamle, som gik tabt, da en psykisk syg mand satte ild i kirken og påførte den tab for omkring 15 millioner kroner, var så unik, at den er nær umulig at prissætte for kirkens forsikringsselskab, forklarer han.

Henning Frederiksen forventer derfor, at menighedsråd og forsikringsselskab skal i dialog om opgavens budget, når kunstnerne har afleveret deres bud.

Han håber, at menighedsrådet vil have nogle skitser at forholde sig til på dets kommende møder.

Kunstnere skal spille ud med prædikestol

Tre kunstnere skal kommer med hver deres bud på en erstatning for den prædikestol, som Vor Frelsers Kirke mistede under branden i 2018.

To af kunstnerne bliver Erik Heide og Bjørn Nørgaard:

Erik Heide (f. 1934) anses som en af landets førende kirkekunstnere, og han har i forvejen stået for store dele af udsmykningen i Vor Frelsers Kirke. Han er uddannet på Kunstakademiets malerskole og den grafiske skole, men arbejder som billedhugger.

Han har udsmykket kirker over hele landet, og en række nye kirker rummer hans totaludsmykninger med alterbord, prædikestol, døbefont, krucifiks osv. Han arbejder fortrinsvis i grove materialer som træ, granit og støbejern, fremgår det af kunstnerens hjemmeside.

Bjørn Nørgaard (f. 1947) blev i 1970'erne kendt for et filmet performanceværk med en hesteslagtning i protest mod Vietnamkrigen. I Horsens er han som billedhugger kendt for adskillige skulpturer, der står spredt i byen - flere ved Horsens Kunstmuseum, hvor et af hans hovedværker "Menneskemuren" kan opleves.

Han har modtaget Eckersberg Medaillen, er ridder af Dannebrogsordenen og hædret med Den Kongelige Belønningsmedalje for sit arbejde med 17 gobeliner om danmarkshistorien, der kan ses på Christiansborg, og som blev givet til dronning Margrethe i forbindelse med regentens 50-års-fødselsdag.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Skuddræbt kvindes kolleger i mindeord: Vi savner hendes hjertevarme, smil, latter og dejlige humor

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce