Annonce
Odder

Brandmænd slås videre

Tillidsmand Kim Mildahl tror ikke, politikerne forstår, hvad det vil sige at være deltidsbrandmand. Foto: Søren E. Alwan

Kim Mildahl er tillidsmand for de utilfredse deltidsbrandmænd. De er trætte af det, de betragter som klare forringelser af deres arbejdsvilkår.

Annonce

Odder: Hvis de bliver ved med at gå på rov i Odder, er der ikke meget ved at være brandmand længere.

Ordene kommer fra Kim Mildahl, der for nylig overtog tjansen som tillidsmand for brandfolkene på stationen i Odder. Han vil gerne sætte ord på, hvad folkene føler, der er sket, siden Odder Brandvæsen blev slået sammen med flere andre kommunale brandvæsener.

- Der er ikke nogen forståelse for, at deltidsbrandmænd ikke gør det for pengenes skyld. Vi gør det, fordi vi kan lide det, og så bliver man også nødt til at pleje det personale. Seks mand er stoppet i de seneste to år. Før var der fire-fem år mellem hver udskiftning. Nogle stopper på grund af deres arbejde, men der også nogle, der er stoppet på grund af sammenlægningen, siger Kim Mildahl.

Han var indsatsleder på stationen i Odder, indtil indsatsleder-strukturen for nylig blev ændret.

Odder Brandvæsen

Indtil 1. januar 2016 var Odder Brandvæsen en selvstændig enhed under Odder Kommune. I dag er stationen samt frivillige, deltidsbrandmænd og ansatte en del af Østjylland Brandvæsen, der dækker Skanderborg, Aarhus, Odder og Samsø.Der 24,5 deltidsbrandmænd tilknyttet stationen i Odder, og de har vagt hver tredje af årets uger. Det svarer til 121 døgn om året. Det kræver, at de opholder sig i nærheden af stationen. Fra de får alarmen, til de skal være klar at rykke ud fra stationen på Rådhusgade, må der ikke gå mere end fem minutter. Så hvis de skal længere væk, må de finde en at bytte vagt med.

Med timebetaling for fremmøde, i snit 250 timer om året, samt honorar og vagtbetaling tjener en deltidsbrandmand omkring 50.000 kr. før skat.

Der er vagt hver tredje uge, døgnet rundt, og aflønningen er typisk 50.000 kr. årligt. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Inviterer politikere

Senest har brandfolkene forgæves kæmpet for at bevare stationens redningsbåd. Kampen er ikke færdig, og en del brandmænd fulgte med, da sagen for nylig blev diskuteret på et byrådsmøde. Efter at have hørt debatten, har de sendt et åbent brev med en invitation til en kop kaffe og en snak om fremtiden til alle byrådsmedlemmer. Kun én har reageret.

- Vi kunne høre, at langt størstedelen af byrådet ikke havde den mindste anelse om, hvad det vil sige at være deltidsbrandmand. Det blev nærmest latterliggjort med kommentarer om, at "det blot var legetøj", står der i brevet.

Odder Brandvæsen blev en del af Østjyllands Brandvæsen 1. januar 2016. Siden er der fjernet køretøjer, mandskab og opgaver fra stationen i Odder. De syv deltidsbrandmænd, der har været fastansat i stillinger på stationen i Odder, er rykket til andre stillinger i Aarhus. Derfor kan de ikke hoppe i brandbilerne på Rådhusgade, når de er på arbejde i Aarhus.

- Det forsinker udrykningerne, at der ikke er tilstrækkelig folk. Vores gennemsnitlige udrykningstid er blevet forhøjet. Før var den tre minutter og 45 sekunder, i dag er den fem minutter eller derover. Og en brand kan udvikle sig voldsomt på to minutter, siger Kim Mildahl.

Deltidsbrandmændene er utilfredse med, hvordan arbejdsvilkårene har ændret sig. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Føler sig ikke hørt

Nok har ledelsen været på besøg hos brandmændene. Men folkene føler, at opgaver og udstyr er blevet fjernet, uden at de er blevet hørt.

- Der står i planen for Østjyllands Brandvæsen, at der skal være medarbejderinddragelse, men der har kun været medarbejderunddragelse, mener tillidsmanden.

På stationen i Odder var der en specialbygget lastvogn med pumper og sandsække til oversvømmelser og en bil til miljø- og forureningsbekæmpelse. Samt et terrængående slukningskøretøj til brug i Sondrup Bakker og andre steder, hvor det er svært at komme til. Men de blev fjernet.

På et tidspunkt var der kun én brandbil, en tankvogn og en drejestige tilbage på stationen.

- Sidste år var der brand i en lejlighed i Odder. Vi rykkede ud, og Falck kørte til vores station for at dække os ind. En time efter kom der en melding om brand på Egmont Højskolen, så Falck rykkede ud. Vi har tre-fire sammenfaldende alarmer om året, så to slukningstog i Odder må være minimum, mener Kim Mildahl.

Inden for de seneste to år er seks brandfolk stoppet. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Vil koste kommunen penge

I dag er der fem køretøjer på stationen, nemlig to af de såkaldte automobilsprøjter, to vandtankvogne og drejestige. Stigevognen skal være der på grund af højhusene på Teglbakken i Odder.

Ifølge brevet til byrådspolitikerne er den ene brandbil og tankvogn en reserve, som ikke altid vil være til stede i Odder.

Opgaver som tyverialarmer, overfaldsalarm på rådhuset, hjælp til hjemmeplejen mv. er ved at blive overtaget af kommunen. Kommunaldirektør Henning Haahr har sagt, at han ikke forventer, det vil koste kommunen penge.

- De skal ind og lave en vagtordning på nogle af de opgaver, så kommunen kan ikke spare penge, mener Kim Mildahl.

Situationen smitter af på brandfolkene. Men selv om de er trætte af situationen, er de også dedikerede til deres arbejde, og derfor bliver de ved.

- Men hver gang vi mødes på stationen, er snakken negativ. Det skal vi prøve at komme ud over, men det er megasvært, mener tillidsmanden.

Kim Mildahl er ny tillidsmand for de utilfredse brandmænd på stationen i Odder. Foto: Søren E. Alwan
Efter Odder Brandvæsen er blevet en del af Østjyllands Brandvæsen, er der sket store ændringer på stationen i Odder. Foto: Søren E. Alwan
Kim Mildahl arbejder selv på Rønhøjvej, så han kan hurtigt komme ned på stationen på Rådhusgade i Odder. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce