Annonce
Ikast-Brande

Brande Mejeri gav plads til boliger

Brande Mejeri fotograferet i 1901, to år efter opførelsen i 1899. Mejerigrunden kostede 375 kroner at anskaffe. Foto: Sophie Magdalene Mentze/udlånt af Lokalhistorisk Arkiv Brande
Historien om Andelsmejeriet Brande strækker sig over 100 år. Bygningerne blev revet ned i år 2000.

Brande: Brande Mejeri blev først bygget i 1899 som det tredje mejeri i området, idet Langkjær Mejeri kom i gang i 1888 og Uhrekilde Mejeri i 1890. Opstarten på Brande Mejeri blev efter flere møder med områdets landmænd i februar 1899. På dette møde besluttede 70 landmænd at bygge et mejeri. Der blev nedsat et udvalg med Laurits P. Lauersen som formand.

Det nye udvalg kontaktede Langkjær Mejeri for at få undersøgt muligheden for at nedlægge Langkjær Mejeri og overtage leveringerne til Brande Mejeri.

Dette tilbud mente de mange landmænd i Langkjær ikke havde nogen opbakning, og på trods af flere møder valgte de at fortsætte med at levere deres mælk til Langkjær Mejeri.

Annonce

Efter flere møder og diskussioner blev man i udvalget enige om at købe en grund på Nørregade 6 i Brande og bygge det nye mejeri. Grunden blev købt for 375 kroner, og derefter kunne man i februar 1899 efter en stiftende generalforsamling gå i gang med at bygge mejeriet.

Opførelsen af den første mejeribygning med diverse maskiner kom til at koste 23.000 kroner.

Mejeri-serien

Dette var den fjerde og sidste artikel i serien om de lokale mejerier i Uhre, Brande, Blåhøj og Langkær.

Avisen har tidligere bragt historien om Blåhøj Andelsmejeri, andelsmejeriet Langkjær og om Uhrekilde Mejeri.

Artiklen er skrevet af lokalhistorikeren Edgar Jacobsen

Byggeriet gik hurtigt, og allerede i juli måned samme år var man parat til at modtage den første mælk. Det gik hurtigt med mejeriets udvikling, og i 1931 måtte man grund af pladsmangel ombygge mejeriet, så man fik mere plads; samtidig blev der bygget en ny bestyrerbolig.

Fremgangen for mejeriet fortsatte, og i 1937 kom den man op på den hidtil højeste mælkemængde: 8 millioner liter mælk. I 1942 var 184 landmænd tilmeldt mejeriet.

Eget mejeriudsalg under krigen

Udviklingen for Brande Mejeri fortsatte, og i 1943 blev der indviet en butiksbygning til mejeriets produkter til stor tilfredshed for byens borgere.

Bestyrelsen bestemte sig for at få mejeriets arkitekt til at lave en skitse for ombygning af mejeriet i 1953, så man fik mere plads til konsummælk-afdelingen, mælke-kølerum og flaskerum.

Brande Mejeri fortsatte med en stigende omsætning, og da 19 leverandører fra Langkjær Mejeri valgte at tilslutte sig til Brande Mejeri, kneb det med kapaciteten, så man måtte levere mælk og fløde til kondenseringsfabrikken i Horsens. Samtidig kneb det med at få den nødvendige arbejdskraft til behandling af den indleverede mælk.

Den 19. februar 1965 valgte bestyrelsen på en ekstraordinær generalforsamling at købe yderlige to tankvogne til de mange nye leveringer fra de mange nye landmænd.

I august 1966 blev der afholdt en ekstraordinær generalforsamling om sammenslutning af sognets tre mejerier. De første forhandlinger med Brande Egnens Mejeriselskab gav ikke de 75 procents tilslutning til samarbejdet, som vedtægterne foreskrev, men ved anden afstemning senere blev der stemt ja til samarbejdet.

Annonce

Revet ned i år 2000

Mejeriet havde flere bestyrere. Åge Refstrup bestred stillingen fra 1940 til 1947. Han blev afløst af Svend Åge Rasmussen fra 1947 til 1956. Derefter var Kaj Madsen mejeribestyrer fra 1956 til 1970, inden Brande Mejeri efter flere afstemninger kom med i Brande Egnens Mejeriselskab.

Der var også tid til festlige lejligheder, f.eks. da Brande Mejeri fejrede sit 50-års jubilæum i 1949 med fest på Madsens Hotel med spisning og underholdning.

Den sidste bestyrer af Brande Mejeri, Viggo Fenger, bestred stillingen som mejeribestyrer fra 1970 til 1982. Arkivfoto: Mikael Lund

Som den seneste og sidste mejeribestyrer for Brande Mejeri blev Viggo Fenger valgt blandt 46 ansøgere. En stilling han bestred fra 1970 til 1982, hvor mejeriet lukkede.

Senere samme år blev mejeriets skorsten taget ned, men først i 2000 blev mejeribygningen revet ned for at gøre plads til det nuværende byggeri, som udover boliger på 1. sal husede Rema 1000’s første butik i Brande. Nu benyttes lokalerne i stueetagen af Kagehuset og Brande Museum.

Annonce
Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Troels Holch Povlsen tonser med tallene: Tredobler omsætning i Horsens-selskabet Nine United A/S

Kultur For abonnenter

Fortidsminder spænder ben for drømmen om "Hollywood"-skilt i Juelsminde

Horsens

Brænder pengene i lommen? Her er de dyreste boliger til salg i Horsens lige nu

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Kultur For abonnenter

Tredje søndag før jul gik dine oldeforældre tur på Søndergade

Horsens

Han har kastet omkring 700 ton sten i fjorden i år og kan godt kaldes for 'naturens vogter': Nu har han fået et skulderklap for sin indsats

Horsens

Laudrup og den øvrige elite brugte en lørdag i Horsens: Det er et kæmpe skulderklap, der betyder, vi må have gjort noget rigtigt

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Hedensted For abonnenter

Grundejerne bestemte første udspil til diget: Vi er blevet overraskede over, hvor kompliceret kysten er

Horsens For abonnenter

Det blev Østerhåb ved et tilfælde: Drømmehuset fra byggeudstilling blev til et hjem for familien Bang Fasting Bauer

Horsens

Uro i nattelivet: Unge mænd råbte og rakte fuckfinger mod politiet

Annonce