Annonce
Ikast-Brande

Brande-maleriet er klar til afgang

Brande-maleriet 2020 er malet af Ayoe Lise Lysgaard Pløger, som har givet sit maleri titlen ”The beauty of regression”. Foto: Mikael Lund
Kunstneren Ayoe Lise Lysgaard Pløger har malet årets Brande-maleri.
Annonce

Brande: Med en enkelt udfald i 2018 er der siden 2012 blevet malet et årligt Brande-maleri, som er blevet bortauktioneret på Café Tankefryd, og 2020 bliver trods Covid-19 ingen undtagelse.

Malerierne er blevet malet af forskellige lokale kunstnere, blandt andre Hans Jürgen Schöbel og Finn Birkelund, og sidste år var det Erik Midtgaard, der var ophavsmand til Brande-maleriet.

I år har opgaven været lagt i hænderne på Ayoe Lise Lysgaard Pløger, og hun har valgt at sende et DSB-tog af ældre model en tur ud på heden, hvor det mødes af urkokke – nutid møder fortid.

- Når vi skal et sted hen, er det godt at kigge sig over skulderen og bringe noget af fortiden med fremfor at forhaste os og få konstrueret en fremtid uden sammenhæng eller linjer, der trækker bagud – uden at se på den dyrebare arv, som vores rødder har givet os, forklarer Ayoe og fortsætter:

- Fremtiden skal bygges på fortiden, men for at skabe helhed og balance, skal fortiden inddrages og være medspiller.

Hun forklarer videre, at toget både skal symbolisere fremtiden, udviklingen og byens (Brandes) fremadstræben:

- Det pløjer sig gennem landskabet.

Samtidig må man ikke glemme, at plante- og dyrelivet skal beskyttes – diversiteten skal bevares.

Annonce

Skal ikke passe ind

- Jeg har haft det sjovt med at male, understreger kunstneren og taler om glæden ved at bruge sin kunst til at bidrage til noget større.

Det har været med til at gøre processen sjov, at maleriet, som er malet med olie- og acrylmaling på hørlærred, ikke som normalt for hendes værker har skullet passe ind i en sammenhæng, men er beregnet til at stå/hænge alene, og at indtægterne fra salget går til et godt formål - næste års Street Art-festival.


Jeg har haft det sjovt med at male.

Ayoe Lise Lysgaard Pløger


- Det er ”mit” tog, det er et af de smukkeste, siger Ayoe Lise Lysgaard Pløger om den centrale del af motivet, et tog fra 50’erne magen til dem, hun selv har kørt i som helt lille – dog ikke på Brandlund Hede. I den forstand er der tale om et ”fantasitog” og kunstnerisk frihed.

- Det er ideen om at træde et skridt tilbage og tage fortiden med ind i fremtiden som vejviser, indkapsler hun sit budskab med ”The beauty of regression”, som vel bedst kan oversættes til ”skønheden ved tilbagegang”.

Brande-maleriet bliver solgt på en auktion på Café Tankefryd lørdag 28. november klokken 17.15, og i år er det både muligt at byde på maleriet online og ved at møde op i caféen.

Som altid bliver det tandlæge Torben Lillie, der skal styre løjerne som auktionarius og sikre den højest mulige pris, inden han lader hammeren falde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Lancerer højvandsplan med diger og klitter i Juelsminde: Se hvad der er på idebrættet for havn og tre kyststrækninger

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce