Annonce
Brædstrup

Brædstrup skal være en demensvenlig by

Susanne Rasmussen, funktionsleder af demensteamet, og Lene Vangsøe Christensen (til højre), leder på Klovenhøj, er med til at udvikle et nyt projekt for demente i Brædstrup. Her står de ved den campingvogn, der er en del af af de utraditionelle tiltag på Klovenhøj. Foto: Søren E. Alwan
Kommunens demensteam tager hul på projekter i Brædstrup. Man vil gerne øge kendskabet til demens.
Annonce

Brædstrup: Antallet af ældre stiger, og det samme gør antallet af mennesker med demens. Den udvikling kan man ikke lige vende, men man kan gøre noget for at hjælpe dem, der er ramt af demens - og deres pårørende.

Derfor sætter demensteamet i Horsens Kommune sammen med plejecentret Klovenhøj i Brædstrup nu gang i projekter, der skal være med til at gøre Brædstrup til en demensvenlig by og øge kendskabet til demens.

Nogle af ideerne er blandt andet at involvere lokale butikker og at bruge Brædstrup Hallen og lokale fitnesscentre.

Samtidig sker der ting og sager på Klovenhøj - et plejecenter, der er specielt beregnet for mennesker med demens. Klovenhøj, der nu har 26 pladser, skal nemlig udvides med 12 pladser, og byggeriet går i gang allerede i april.

Noget andet er, at man også påtænker at åbne Klovenhøj mere for offentligheden, så flere kan få et indblik i, hvordan et center som Klovenhøj fungerer.

Samtidig har demensteamet en større offentlig begivenhed i støbeskeen på Klovenhøj, men detaljerne er ikke på plads endnu, da den først skal finde sted i august.

Demens

  • Demens er betegnelsen for en række symptomer på svigtende hjernefunktion.
  • Det viser sig først og fremmest ved dårlig hukommelse og nedsat evne til at fungere i hverdagen. Demensen kommer ofte snigende.
  • Der findes 210 forskellige demenssygdomme.
  • En af de hyppigste og værste er Alzheimers, hvor nerveceller i hjernen går til grunde.
  • Vaskulær demens skyldes ødelæggelsen af nervevævet, for eksempel at blodkar stoppes til af blodpropper eller manglende ilttilførsel på grund af åreforkalkning.
  • Personer med Parkinsons sygdom vil ofte udvikle demens efter mange år.
  • Pandelapsdemens kan starte helt ned i 40-50 års alderen, men ses hyppigst hos ældre.
  • Langvarigt alkoholmisbrug kan medføre skader i hjernen og give såkaldt alkoholdemens.
Annonce

Demensvenlige butikker

Sidste år kunne demensteamet konstatere, at et projekt med at gøre Hovedgård til en demensvenlig by har været en succes. Et af de mest markante projekter i Hovedgård er en café for folk med demens og deres pårørende, og cafeen bliver flittigt besøgt.

I Brædstrup vil man gribe tingene an på en lidt anden måde, da der er forskel på Brædstrup og Hovedgård, blandt andet størrelsesmæssigt.

En af nye ideer, man vil bruge i Brædstrup, er at hjælpe lokale butikker til at blive mere demensvenlige, og man har allerede haft idé-møder med butiksmedarbejdere i Brædstrup, fortæller Susanne Rasmussen, funktionsleder for demensteamet, og Lene Vangsøe Christensen, leder af Klovenhøj.

Brædstrup er en aktiv handelsby med mange butikker, og der bor også forholdsvis mange ældre i Brædstrup, så af og til vil man uundgåeligt opleve mennesker med demens i butikkerne. Derfor kan det være gavnligt, at butiksmedarbejdere har fået noget viden om demens.

Demensteamet påtænker også at kontakte lokale fitnesscentre og Brædstrup Hallen omkring motionsprojekter, da en hel del demente er ret mobile og rørige.

Et af hovedformålene med demensprojektet er at fjerne nogle af de tabuer og den blufærdighed, der er omkring demens-sygdomme.

- Større kendskab til demens kan også medvirke til, at flere får hjælp på et tidligere tidspunkt - det er vigtigt, understreger Susanne Rasmussen.

- Hvis vi kan spotte demente tidligt, kan vi hurtigere komme med tilbud, der kan gøre dagligdagen lettere for de demente og deres pårørende. Vi kan også tidligt gå i gang med udredning, siger Lene Vangsøe Christensen.

En af de seneste undersøgelser har resulteret i et tal, der lyder på, at der er 800 mennesker med demens i Horsens Kommune - det er dem, man har kendskab til.

Men sandsynligvis er der flere end 800. Statistiske beregninger viser, at der måske kan være op mod 1240 personer med demens i hele kommunen.

- Det er måske lidt højt sat, men der er et betydeligt "mørketal", og der er en del, der "gemmer sig", siger Susanne Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder

Gør noget: Gå en tur

Horsens

Forældre opfordres til at holde små børn hjemme: Otte ud af 10 børn møder op i vuggestuer og børnehaver i Horsens Kommune

Annonce