Annonce
Kultur

Hjemstavnsforening klar med nyt årsskrift: Barske skæbner og erhvervseventyr er kommet på bog

Benny Andersen fra årsskriftsudvalget ledte igen i år præsentationen af det lokalhistoriske værk i Tinghuset. Foto: Henrik Sandvad
Brædstrup Hjemstavnsforening præsenterede torsdag det lokalhistoriske værk Årsskrift 2019, hvor ni aktive forfattere har dykket ned i historien i Brædstrup og omegn.

Brædstrup: Der var fyldt godt op i det tidligere retslokale i Tinghuset, da Brædstrup Hjemstavnsforening sen torsdag eftermiddag præsenterede det lokalhistoriske værk Årsskrift 2019.

Cirka 60 tilhørere var mødt op for at høre, hvilke historier og fortællinger den lokalhistoriske bog årgang 33 indeholder, og det blev til tragiske skæbnefortællinger om Marianne Jensdatter Trane, som blev sendt 40 år i Viborg tugthus for et simpelt tyveri, men også mere muntre fortællinger om prisudvikling gennem tiderne i et indlæg om "hvad kostede et rugbrød i 1640?".

I alt indeholder Årsskrift 2019 141 sider og ni artikler om forskellige emner, personer og tidsperioder i og omkring Brædstrup. Blandt de mange fortællinger er historien om Alf Pedersen, som oprettede Sdr. Vissing Staldinventar, som i dag er kendt under navnet Vissing Agro.

Erhvervseventyret for den lokale smedevirksomhed tog sin start i begyndelse af 1960'erne, da Alf Pedersen og hans hustru Tove Dahl Pedersen flyttede i hus i Skolevænget i Sdr. Vissing.

Alf Pedersen var på det tidspunkt i lære som landbrugsmaskinsmed i Jøla i Addit, men han ønskede at have noget at beskæftige sig med i fritiden i garagen. Det blev til staldinventar efter en forespørgsel fra salgskonsulent Niels Bie fra Hovedgård, der havde aftaler med mulige købere.

Annonce

Årsskrift 2019

Det indeholder Årsskift 2019 fra Brædstrup Hjemstavsforening:

Gudenåen - fra Åstedbro til Mossø af Jesper Asmussen

Træskomandens datter fra Føvling - gift med en kongesøn af Flemming Hegelund

Alf Pedersen og Sdr. Vissing Staldinventar A/S af Tove Dahl Pedersen

Brædstrup Musikskole fra starten i 1983 og videre frem af Karen Bækbøl

Hem - en lille landsby syd for Mossø af Jens Peter Randløv Boes

Skrædderslægten Cramer i Underup af Remy Cramer

Klostergaard i Vissingkloster af Peder Kristensen

Rasmus Toxen - købmand, verdensmand og godsejer af Lis Simony

Hvad koster et rugbrød i 1640? Prisudvikling igennem tiderne af Ejner Mørk Hansen

Fritidsjobbet voksede

I begyndelsen var arbejdet et fritidsjob, men da Niels Bie solgte godt, blev bibeskæftigelsen hurtig til et fuldtidsjob, og pladsen i garagen blev snart meget trang.

Der var ikke den opgave, som Alf Pedersen ikke kunne klare. Ud over staldinventar producerede han ponyvogne, pallevogne, og hvad der ellers blev efterspurgt. Malearbejdet tog Alf Pedersen sig også af. Det første malearbejde blev udført med en Nilfisk støvsuger, men der gik ikke længe, før Alf Pedersen måtte investere i et rigtigt sprøjtesæt.

I 1976 byggede Alf Pedersen sin første lagerhal på Energivej i Brædstrup til sin virksomhed. Firmanavnet blev til Alf Pedersens Maskinfabrik ApS, og der gik ikke mange år, før der kom flere industrihaller til. Produktionen var i starten alt fra kalvebokse, kostaldinventar, men det sluttede af med kun at producere inventar til grisestalde.

I 1987 fik Alf Pedersen Brædstrup Kommunes erhvervspris, og på det tidspunkt havde virksomheden 86 ansatte. I 1993 skiftede selskabsformen til et aktieselskab og fik navnet Sdr. Vissing Staldinventar A/S. I 2001 syntes Alf Pedersen i en alder af 62 år, at han havde arbejdet nok, og han solgte derfor sit livsværk til Claus Brandt og det nuværende Vissing Ango.

Træskomandens datter

Ud over historien om Sdr. Vissing Staldinventar A/S, som er skrevet af Alf Pedersens kone Tove Dahl Pedersen, er der andre interessante historier fra Brædstrup og omegn.

Blandt andet kan man læse den sørgelige historie om træskomandens datter, Regine Margrethe Vilhelmine Laursen, som blev gift med en kongesøn. Ægteskabet endte på mange måder katastrofalt, da Regine ikke havde forudsætningerne for at udfylde sin rolle.

Årsskrift 2019 udkommer i 700 eksemplarer og kan købes i butikkerne i Brædstrup og det nære opland fra fredag 8. november.

Det lille retslokale i Tinghuset var fyldt godt op med historie-interesserede tilhørere. Foto: Henrik Sandvad
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce