Annonce
Brædstrup

Brædstrup Fjernvarme mangler syv millioner kroner

I Brædstrup Fjernvarme ser formand Jørgen Korshøj gerne, at værkerne får frit brændselsvalg. Det vil betyde, at værket kan slippe for at købe dyr naturgas og i stedet satse på billigere og mere miljøvenlige energiformer. Arkivfoto

Formanden for Brædstrup Fjernvarme forudsiger stigende varmepriser, hvis et kommende energiforlig ikke ender med fuld kompensation af statens grundbeløb. Det bortfalder til nytår.

Brædstrup: - Jeg synes, det er ved at være pinligt for Folketinget. Nu har det her kørt over de seneste otte år, og Folketinget og ministeren bør træde i karakter nu. Der er kun otte måneder tilbage i året, og det kan ikke være rigtigt, at Brædstrup Fjernvarme sammen med 200 andre værker står i en situation, hvor vi ikke kender rammevilkårene efter nytår.

Formanden for Brædstrup Fjernvarmevæk, Jørgen Korshøj, er ved at være utålmodig efter et nyt energiforlig, som uanset udfaldet vil få stor indflydelse på varmeværkernes økonomi.

Statens grundbeløb til landets fjernvarmeværker står ifølge de nuværende aftaler til at forsvinde med udgangen af 2018. Det betyder, at Brædstrup Fjernvarme mister syv millioner kroner om året, hvis der ikke indføres en overgangsordning, eller værkerne på anden vis bliver kompenseret for grundbeløbet. Sker det ikke, står de 1485 husstande, som er tilknyttet Brædstrup Fjernvarme, til at skulle betale 4000 kroner ekstra om året i fjernvarme.

- Det er muligt, vi kan finde optimeringer på driften. Måske er vi heldige, at solen vil skinne lidt mere, eller vi kan købe lidt billig strøm, men i sidste ende er der kun forbrugerne til at betale de manglende indtægter, siger Jørgen Korshøj.

Annonce

Det er muligt, vi kan finde optimeringer på driften. Måske er vi heldige, at solen vil skinne lidt mere, eller vi kan købe lidt billig strøm, men i sidste ende er der kun forbrugerne til at betale de manglende indtægter.

Jørgen Korshøj, formand for Brædstrup Fjernvarme

Ønsker frit valg

Formanden håber, at Folketinget er villige til at åbne op for frit brændselsvalg som kompensation for grundbeløbets bortfald. Dermed slipper Brædstrup Fjernvarmeværk for at købe dyr afgiftsbelagt naturgas.

- Vi er på grund af lovgivningen begrænset i vores valg af ny produktion. Vi er pålagt at fyre med naturgas og kan ikke uden videre få lov til at fortrænge gassen med f.eks. udvidelse af solvarmeanlægget, en transmissionsledning til Østbirk, varmepumpe eller et biomasseanlæg. Men vi kan jo først tage stilling til kommende investeringer, når vi kender de vilkår, som vi skal drive værket efter, siger Jørgen Korshøj.

Håber på blød landing

Brædstrup Fjernvarme har tidligere deltaget i et forskningsprojekt for at opbevare solenergi i store varmetanke under jorden med det formål at øge mængden af solenergi til over 50 % af varmeværkets samlede produktion. Bestyrelsen valgte dog i efteråret at droppe planerne om en egentlig varmetank, da investeringen ikke var rentabel. Fjernvarmebestyrelsen er derfor stadig på udkig efter billigere produktionsformer.

- Vi vil jo rigtig gerne af med naturgassen, fordi der er ingen grund til, at vi skal producere strøm på naturgas, når vi samtidig har en masse vindmøller, som producerer strøm. Det har faktisk gjort, at elprisen er lavere end nogensinde, siger Jørgen Korshøj.

Fjernvarmeformanden håber, at det kommende energiforlig ender med en aftale, der både tager hensyn til, at fjernvarmeværkerne kan nå at omstille sin produktion, og som også skåner kunderne for en større varmeregning.

- Jeg tror, at der kan landes en aftale, hvor grundbeløbet udfases over en årrække, så fjernvarmekunderne ikke får et stort smæk næste år, siger Jørgen Korshøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ubeboet gård i Stouby hårdt ramt af brand

Annonce