Annonce
Østjylland

Botanisk Have flyder med skrald: Naboer er rasende over festende unge

Morgenvandrere i Botanisk Have bliver i disse dage mødt af den her slags syn. Dynger af affald ligger tilbage på græsset. Foto: Thomas Schumann
Botanisk Have har udviklet sig til en festplads for unge. Om aftenen og om natten generes naboer af støj, og om morgenen flyder parken med skrald.
Annonce

AARHUS: DUMM-DUMM-DUMM. Store højtalere med jordskælvsbas holder sammen med kåde hvin fra festende unge i øjeblikket hver aften og nat naboer til Botanisk Have vågne.

Nogle af naboerne er direkte rasende, tyder meldingerne til Århus Stiftstidende på.

Det samme er driftschef Kim Gulvad Svendsen, Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, efterhånden også.

Larmen er nemlig kun én del af problemet. Den anden del handler om voldsomme mængder af skrald - og den rammer hans afdeling.

- Du vil ikke tro, hvad mine ansatte skal bruge af tid på at rydde op. Der er bunker af skrald hver morgen, og ved siden af står der store affaldscontainere, som ikke er fyldt op. Forleden morgen stod der for eksempel 16 campingstole, som uden videre var efterladt i Botanisk Have, siger han.

Naboerne fortæller, at den store park de seneste to-tre uger hver aften og nat har udviklet sig til stor festplads med flere hundrede unge som deltagere. Sammenkomsterne har karakter af "festivallignende forhold", påpeger naboerne.

Annonce

Soundbokse beslaglagt

Politiet har været til stede adskillige gange de seneste aftener.

Alene fra fredag morgen til søndag morgen modtog Østjyllands Politi 133 anmeldelser fra borgere i Aarhus Kommune om "musik til ulempe"- en del af de mange anmeldelser kom fra naboer til Botanisk Have.

Jamen, så skål da! Og nej, vi gider ikke rydde op. Vi betaler vores skat, så oprydningen må kommunens folk klare, synes budskabet at være. Foto: Thomas Schumann

Vagtchef Leif Bisgaard, Østjyllands Politi, oplyser, at politiet natten til lørdag beslaglagde to soundbokse i Botanisk Have.

En soundboks er i realiteten en kraftig højtaler, som via bluetooth kan afspille musik fra en smartphone.

- Vi havde forud været på stedet for at fortælle de involverede, at de skulle dæmpe sig. Da det ikke skete, fik det konsekvenser, siger Leif Bisgaard.


Det er svært at forstå, at det kan finde sted. Jeg forstår det simpelthen ikke, og jeg håber, at der blandt de unge vil opstå en diskussion: Kan vi være det her bekendt?

Kim Gulvad Svendsen, Teknik og Miljø


Spørgsmålet er, hvorfor larmen og affaldsmængderne tilsyneladende er værre og større i år end tidligere år.

En teori går på, at de unge giver den ekstra gas denne sommer efter at have være spærret inde  et langt coronaramt forår.

Hen på eftermiddagen vokser antallet af unge i Botanisk Have gerne. Foto: Thomas Schumann

En anden teori handler om, at de mange studenterfester, som i øjeblikket afvikles, er flyttet udendørs.

Mens festdeltagerne tidligere år om aftenen gik på bar eller diskotek, fortsætter festen nu udendørs i parker og private haver.

Annonce

DJ i sving i Botanisk

Efterhånden har naboerne klaget både til borgmester Jacob Bundsgaard og Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek.

Inger Merete Bech, der bor på Johan Langes Vej tæt på Botanisk Have, har skrevet et klagebrev til  Bünyamin Simsek (V):

- Der spilles mega høj musik fra store transportable højtalere HVER eftermiddag og aften, indtil politiet lukker ned for festen ved midnatstid. Det sker efter, at vi beboere har kontaktet politiet adskillige gange, skriver hun til rådmanden.

- Forleden, da jeg selv ringede til politiet 23.48, var der endda DJ (disc jockey, red.) på, som præsenterede musikken i Botanisk Have. Det hele virker meget organiseret, skriver Inger Merete Bech til rådmanden.

Hun tilføjer, at der er rigtig mange mennesker, der generes af larmen.

- Botanisk Have ligger i en dal, og det betyder, at vi oplever en tragteffekt. Lyden forstærkes op mod blandt andet Viborggården, Vestervang og de omkringliggende villaer, påpeger hun.

En anden borger skriver til borgmester Jacob Bundsgaard, at beskrivelsen af Botanisk Have på Visit Aarhus hjemmeside bør ændres. Der står der, at "haven byder på et væld af spændende oplevelser for alle sanser, uanset om du er til ro og stilhed eller sjov og aktivitet".

- Det med ro og stilhed må VisitAarhus godt fjerne, mener borgeren.

Containerne står parat i Botanisk Have. Det er lige med at huske at bruge dem. Foto: Thomas Schumann

Intet tyder på, at en effektiv løsning på det todelte problem med høj musik og skrald er lige om hjørnet.

Enkelte naboer ser gerne parken lukket om aftenen, men der er der ifølge avisens oplysninger ingen planer om.

Tilbage er kun at appellere til de unges fornuft.

Og det er netop, hvad driftschef Kim Gulvad Svendsen, Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, har tænkt sig at gøre.

- Ofte står der affaldscontainere med masser af plads lige ved siden af det sted, hvor folk smider deres skrald. Jeg tror da, at alle inderst inde godt kan se de uheldige i, at kommunen alligevel må bruge masser af kræfter på at rydde op, siger han og fortsætter.

- Det er svært at forstå, at det kan finde sted. Jeg forstår det simpelthen ikke, og jeg håber, at der blandt de unge vil opstå en diskussion: Kan vi være det her bekendt? Siger Kim Gulvad Svendsen.

Imens kan driftschefen sammen med de støjramte naboer og morgenduelige, som ærgrer sig over over de store mængder skrald, trøste sig med én ting:

Vejrudsigten den kommende uge indbyder ikke i samme grad til at feste udendørs. Sandsynligvis bliver det småkøligt sommervejr med regnbyger nu og da.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Horsens

HFS fik uafgjort efter flot indsats

Annonce