Annonce
Rejser

Borneo to be wild

En orangutang glor tilbage på gæsterne i Sepilok. Foto: Jens Rasmussen
Du bli’r selvfølgelig aldrig træt af Thailand, men skulle det ske, og lysten til masser af sol og til at rejse langt er intakt, så er her et forslag: Ta’ til Borneo. For eksempel den malaysiske provins Sabah, der byder på sandfulde strande, masser af sol og et par hidsige, men korte regnskyl, ture i junglen og måske et par orangutanger og en lækker lodge. Let’s go.
Annonce
Det havde været en hård nat. Aberne havde holdt fest på taget det meste af natten – eller skændtes de bare? Et vildsvin gryntede i området tæt på lodgen. De 24 grader havde bragt endnu en T-shirt til tælling. Min hidsige hosten efter daglige skift fra tæt på 30 grader til airconditionerende rum gjorde mig ikke mindre irritabel. Men mest af alt: Jeg skulle op 5.30, fordi en tur på Kinabatangan-floden havde afgang klokken 6:00. De forbandede aber ...
Annonce

Lang vej mod frihed

I går var ellers god. Efter en flyvetur på en lille halv time fra Kota Kinabalu til Sandakan landede vi på Sepilok Orangutan Rehabiliation Centre. Sepilok tager sig af unge forældreløse orangutanger. De små stakler findes ofte på grund af illegal træfældning, eller hvor faderen eller moderen er dræbt. Eller orangutanger, der har været holdt som kæledyr.
På Sepilok får de unge et totalt helbredstjek, og så begynder den lange vej mod et liv i frihed.

Den daglige føde er mælk og bananer. Den lidt kedelige og ensformige mad er bevidst for at få dyrene til selv at lede efter føde.

Sepilok er også et lærested for de unge orangutanger. I det fri er en ung orangutang hos sin mor op til seksårs-alderen. I den periode lærer den at finde føde og ikke mindst at klatre. Derfor er der også masser af klatremuligheder i Sepilok.

Sepilok åbnede i 1964. En engelsk kvinde, Barbara Harrison, åbnede stedet, der i dag administreres af den malaysiske regering. Sepilok er et beskyttet område, hvor der bor 60-80 orangutanger. Herudover bor der 20-25 orangutanger på centret.
Nabo til Sepilok er Bornean Sun Bear Conservation Centre. Det åbnede i 2008, og der bor 30-35 bjørne på stedet. Missionen er hverken at være en zoo eller en turistattraktion, men at rette opmærksomheden på livsvilkårene for denne verdens mindste bjørn. Tidligere blev mange bjørne fanget og holdt som kæledyr i bure. I dag kan drab på en bjørn, at holde en bjørn fanget eller blive taget med en bjørns klo give op til fem års fængsel.

Sunbear kaldes også honningbjørn. En voksen bjørn er mellem 120 og 150 centimeter høj og vejer op til 80 kilo. Den har en enorm lang tunge: 20-25 centimeter. Den lever i Indien, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Laos, Cambodja og Kina.
Annonce

Morgenfrisk guide

Klokken 5.25 hoppede og dansede min telefon på det lille bord ved min seng. Man skulle tro, den var en abe … Mere eller mindre groggy kom jeg i tøjet og med små listige skridt fik jeg hevet mig op til det udendørs forsyningssted. Egentlig et under, at jeg kunne åbne mine øjne så meget, at jeg kunne snige kontaktlinserne på plads. Jeg kastede mit nu skarpe blik på Kinabatangan-flodens vand. Den så nu også lidt dvask ud.
Efter en hurtig kop kaffe følte jeg mig lidt mere klar. Lidt. Men slet ikke i forhold til guiden Japra Bin Abidin, der virkede kampberedt og irriterende frisk.

- Let’s go looking for some crocodiles, var den morgenmorsomme indgang til to en halv time på Kinabatangans mudrede vand. Jeg fandt en grimasse, der til forveksling lignede et smil, mens jeg kæmpede med min redningsvest – XL er nok en ukendt størrelse i Borneo. Jeg lignede en Michelin-mand …
Annonce

Regnskov truet

Når man siger Borneo, tænker man jungle og regnskov. Det er der også. Meget endda. Men … Palmeolietræer fortrænger i udpræget grad regnskoven i Malaysia. Når man kører rundt i provinsen Sabah, bliver ens øjne bombarderet af palmeolietræer. Og som med så meget andet er årsagen: Penge.

Palmeolieplantager giver ofte fem gange større udbytte på samme areal end alternative olier såsom majs og soja. Og Borneo med de to lande Indonesien og Malaysia leverer omkring 85 procent af den palmeolie, verden forbruger. Og produktionen beskæftiger millioner af mennesker.

Palmeolie er en hyppig ingrediens i madvarer. Det bruges også i kosmetik og til biodiesel - og forbruget af palmeolie er stigende.

Det bekymrer mange miljøaktivister, for jo mindre regnskov, jo mindre plads til for eksempel orangutanger.

Orangutang betyder skovmennesket på malaysisk, og orangutangen lever i træerne. Det er her, den finder føde, og det er her, den sover.

En undersøgelse fra WWF har vist, at bestanden af orangutanger i Sabah-provinsen har været stabil gennem de seneste 15 år. Men bestanden af aber er faldet med 30 procent i områder, hvor regnskov brændes af for at få plads til palmeolietræer.
Annonce

Akrobatik i trætoppen

Der er stille på den 460 kilometer lange Kinabatangan-flod. Kun motorbådens dugfriske muskler lader sig høre, mens vi spejder efter liv i træerne eller på flodens bredder. Og der er masser af liv. Den ene abekoloni afløser den anden. Man kan kun være imponeret over disse springfyres akrobatiske færden i trætoppene. Her har de hjemme.

Vi møder også en enkelt orangutang. Denne charmerende abe lever for det meste alene, og vores han så da også stor og mægtig og ganske tilfreds ud, mens han gjorde det store træ til sit mansion-house. Et imponerende flot dyr, som simpelt hen ikke MÅ være en truet art.

Samme følelse kan jeg ikke helt oppebære for det dyr, der senere fanger ens øjne og talrige kameralinser. Vi har godt nok på turen set nogle af ungerne, men de ser helt tilforladelige og nærmest harmløse ud. Men ham her. Niks. Tre meter lang - mindst - og med gabet halvt åbent. Musestille - nej, det er ikke en stor mus – ligger han, og vi kan se det på ham. Der er intet, han hellere vil, end at rulle dig. Og med en pludselig bevægelse kaster han sig i vandet. Kun øjnene er nu på stilke i det mudrede vand. Skulle noget have haft den tåbelige tanke at tage sig en svømmetur, er den tanke da helt død nu. En krokodille kan man sikkert gøre meget med – bare ikke spøge med den. Speed op, kaptajn, her er ikke sjovt længere.

Og kokken er ved at tilberede omelet derhjemme på lodgen.

Vi har ingen tid at spilde.
Annonce

Hibiscus-luksus

Vi skal nemlig til Kudat. Faktisk i fordums tid Borneos hovedstad. I dag et yndet udflugtsmål. Og ligesom ved Grenen i Skagen kan man her have sit ben i to lejre. Det kan måske nogle gange være en fordel. Her i Kudat er det Sulu-havet og Det Sydkinesiske Hav.
Og i Kudat kan man se Rungus-stammens berømte langhuse: Bygget i og på bambus, og væggene til de forskellige lejligheder er bark. Det kan virke primitivt, men det fungerer.

Primitivt er det ikke i Hibiscus Villa Borneo. Men det fungerer også. I luksusklassen.

En lodge med plads til op til ni gæster. Det er privat og eksklusivt. Men ikke mere privat, end at tjenestefolk er klar med maden – medmindre du selv vil kokkerere.
Og efter morgenmaden kan du tage en tur i den T-formede pool. Eller gå de tre minutter og tage en dukkert i Det Sydkinesiske Hav.

Du kan solbade eller bare slappe af. I sofa, dyb lænestol eller på sengen med udsigt til pool og have.

Er du den energiske type, vælter det frem med muligheder: Du kan snorkle, stand up-padle, dykke, trekke i junglen, mountainbike. Det er rendyrket luksus, og det koster et par tusinde kroner pr. nat – men så er det inklusive morgenmad.

Lyder det lidt vildt? Men der er jo Borneo – og Borneo er "born to be wild".

Fakta om Borneo

Borneo er verdens tredjestørste ø. Kun Grønland og Ny Guinea er større. Borneo er delt mellem Indonesien, Malaysia og Brunei.
Det er forbundet med dødsstraf at transportere eller at have illegale stoffer på sig.
Kota Kinabalu er Malaysias næststørste by. Kuching er den største. Kota Kinabalu er hovedstad i provinsen Sabah.
Kota Kinabalu og Kuala Lumpur er ret lange navne. Derfor bliver de i daglig tale kaldt KK og KL.
Valuta i Malaysia hedder ringgit. Hvis du lægger 160 kroner på bordet, får du 100 ringgit retur.
Orang utang betyder skovens menneske på malaysisk.
Europæerne har historisk set ført sig frem på Borneo. Portugiserne lagde ud i begyndelsen af 1500-tallet, hvor øen blev gjort til portugisisk handelsstation. 100 år senere tog briterne og hollænderne over. Borneo blev senere delt mellem disse to. De nuværende Malaysia-provinser Sarawak og Sabah samt Brunei blev engelske, mens resten af øen blev hollandsk. Sidstnævnte blev i 1949 en del af Indonesien. Sarawak og Sabah har siden 1963 tilhørt Malaysia, mens sultanatet Brunei blev selvstændigt i 1984.
Mount Kinabalu er med sine 4095 meter Borneos højeste bjerg. Det ligger i Kinabalu National Park, og området betegnes som et meget værdifuldt biologisk center ikke mindst på grund af righoldig variation af planter. Bjerget kan relativt let bestiges af trekkere i god fysisk form.
Turismen er en god indtægt for Malaysia. Vicepolitisk finansminister Datuk Amiruddin Hamzak er overbevist om, at landet i forbindelse med kampagnen Visit Malaysia 2020 vil være i stand til at tiltrække 30 millioner turister. "Turisme kræver ikke den store investering, faktisk blot promoveringen. Og vi får investeringen igen mangefold, når turisterne bruger penge på hoteller, mad, drikkevarer og souvenirer", lyder det optimistisk fra Hamzak i The Borneo Post.

Om rejsen

Rejser var inviteret af Singapore Airlines og Malaysian Tourism, som sørgede for transport, ophold og forplejning.

Vejen dertil

Fra Danmark kan man nå frem til Borneo på flere forskellige måder og med et varieret antal flyskift.
Den mest direkte vej er med Singapore Airlines fra København til Singapore. Herfra kan man fortsætte direkte til Kota Kinabalu på Borneo eller tage en eller flere nætters ophold i bystaten, inden man fortsætter til endemålet. Singapore Airlines sælger ”stop over-pakker”, som inkluderer transport til hotel, overnatninger, sightseeingbus og kuponhæfte med adgang til diverse attraktioner.
Flyvetiden fra Singapore til Kota Kinabalu er 2 timer og 20 minutter.
Se, hvad jeg kan - og jeg kan blive ved. Foto: Jens Rasmussen
Ud at svømme i dag? Ved nærmere eftertanke - nej, vi venter. Foto: Jens Rasmussen
Orangutangerne nyder godt af klatremulighederne i Sepilok. Foto: Jens Rasmussen
En næseabe har også fundet vej til trætoppen. Foto: Jens Rasmussen
Vi håber ikke at møde modsejlende. Foto: Jens Rasmussen
Guide Japra Bin Abidin er klar til både river cruise og en nattur i junglen. Foto: Jens Rasmussen
Der er fart over feltet på Lingkubang i Kota Belud. White water rafting er en populær sport i Borneo - og det er ret sjovt. Foto: Kg Lingkubang
White water rafting er en populær sport i Borneo - og det er ret sjovt. Foto: Kg Lingkubang
Regnskov er fældet, og der er plantet palmeolietræer. Det er der penge i. Foto: Jens Rasmussen
En sunbear på jagt efter mad. Bemærk den lange tunge. Foto: Jens Rasmussen
"Oppe i træet, der sidder sgu jeg ...". Foto: Jens Rasmussen
Abefest i trætoppene. Foto: Jens Rasmussen
En T-formet pool lokker gæsterne på Hibiscus Villa Borneo i Kudat. Foto: Jens Rasmussen
Hvem vil ikke gerne vågne her med den udsigt? Foto: Jens Rasmussen
Man sidder selvfølgelig ude og spiser i november på Hibiscus Villa Borneo. Foto: Jens Rasmussen
Her er smukt, og her er stille. En onsdag eftermiddag ved vandet i Borneo. Foto: Jens Rasmussen
En T-formet pool hører til luksuslodgen Hibiscus Villa Borneo. En gåtur på tre minutter bringer dig til en dukkert i Det Sydkinesiske Hav. Foto: Hibiscus Villa Borneo
En T-formet pool hører til luksuslodgen Hibiscus Villa Borneo. En gåtur på tre minutter bringer dig til en dukkert i Det Sydkinesiske Hav. Foto: Hibiscus Villa Borneo
Hibiscus Villa Borneo er en lodge med plads til op til ni gæster. Det er privat og eksklusivt. Men ikke mere privat, end at tjenestefolk er klar med maden – medmindre du selv vil kokkerere. Foto: Hibiscus Villa Borneo
Hibiscus Villa Borneo er en lodge med plads til op til ni gæster. Det er privat og eksklusivt. Men ikke mere privat, end at tjenestefolk er klar med maden – medmindre du selv vil kokkerere. Foto: Hibiscus Villa Borneo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce