Annonce
Ikast-Brande

Borgmestre deltog i virtuelt møde med erhvervsfolk

- Vi er sårbare – det må vi bare erkende. Når der er modgang, bliver vi rigtig hårdt ramt. Det er en udfordring, når store virksomheder fyrer rigtig meget – den udfordring må vi leve med, konstaterede borgmester Ib Lauritsen. Arkivfoto: Morten Pape
Corona-webinar: Ikast-Brande er den kommune i regionen, der er hårdest ramt af stigende arbejdsløshed.

Brande/Herning: Tirsdag havde Erhvervsrådet for Herning og Ikast-Brande inviteret til et såkaldt webinar med de to lokale Venstre-borgmestre, Ib Lauritsen fra Ikast-Brande og Lars Krarup fra Herning.

Godt 100 af erhvervsrådets medlemmer havde taget imod tilbuddet om et virtuelt møde med de to borgmestre, som først kom med deres syn på den aktuelle situation, hvorefter deltagerne kunne stille spørgsmål. Ordstyrer var erhvervsrådets direktør, Kenneth Mikkelsen, som efter en kort introduktion gav ordet videre til de to borgmestre.

Ib Lauritsen talte indledningsvis om ”en meget surrealistisk oplevelse – det er ligesom om, verden er brudt sammen.”

- Det kan godt ske, at vi i Danmark lige om lidt begynder at kunne løsne op på nogle ting. Men der vil gå noget lang tid, før vi har en normal hverdag igen, konstaterede borgmesteren fra Ikast-Brande, der langt hen ad vejen har gennemført mange af de samme tiltag som nabokommunen.

Herning Kommune har fremrykket betalinger til deres leverandører for omkring 100 mio. kroner, og Ikast-Brande følger trop med fremrykning af betalinger for 30-40 mio. Desuden lagde Ib Lauritsen op til at fremrykke anlægsopgaver for over 100 mio. kroner fra 2021 til 3.-4. kvartal 2020 – ”men det kræver, vi har finansieringen på plads”, fastslog han.

Annonce

Gasser op i Jobcenteret

- Vi prøver at gasse så meget op i Jobcenteret, som vi kan uden at mødes fysisk. Vores ledighedsprocent er steget med 32 procent. Det er den højeste stigning i hele Midt- og Vestjylland. Vi har fået 32 procent flere ledige i perioden 16.-26. marts. Det er faktisk voldsomme tal. Hvad sker der, når det her begynder at blive mere normalt, når vi står med 200-300-400 ekstra ledige? Det kigger vi også ind i som en udfordring, fortsatte Ib Lauritsen, som derefter blev bedt om et svar på, hvad Ikast-Brande konkret vil gøre for kulturen i den aktuelle situation.

- Der er ingen tvivl om, at vi har ikke de helt vilde kulturtilbud i Ikast-Brande Kommune. Dem vi har, er vi nødt til at kigge på, hvordan vi kan understøtte, svarede borgmesteren og erkendte, at kulturområdet blev enormt presset ved sidste budgetforlig.

– Jeg håber på, der kommer noget nationalt, lød ønsket.

De hjælpepakker, der indtil videre er blevet lanceret, mener han til gengæld er det bedst mulige i situationen.

- Det er umuligt at gøre retfærdigt og utrolig svært at gøre fleksibelt. Det vigtigste er at komme hurtigt i gang igen. Bestseller og DK Company vil stadig lide under, at de ikke kan sende tøj til England, Spanien og Italien. Jeg mener, det er et samfundsproblem, og at vi skal holde hånden under dem, fastslog Ib Lauritsen.

På spørgsmålet om, hvad kommunerne kan gøre for detailhandlen, var han krystalklar i mælet:

- De mennesker, der beslutter det, må også være dem, der kommer med en redningskrans, for ellers lukker virksomhederne. Kommunen har svært ved at løse det her, når det er vedtaget i Folketinget, sagde Ib Lauritsen.

Fjernundervisning fungerer

At fjernundervisning rent faktisk fungerer, har Ib Lauritsen oplevet på nærmeste hold: Han har selv en søn, der går på Herningsholm Erhvervsskole, hvor han netop har været til terminsprøve:

- Det virker! I vores eget skolesystem gør vi alt, hvad vi kan – jo yngre eleverne er, desto sværere er det. De ældre kan i hvert fald undervises på den måde, konstaterede han.

I forhold til en eventuel gentagelse af den nuværende situation havde ingen af de to borgmestre fundet de vises sten.

- Vi er sårbare – det må vi bare erkende. Når der er modgang, bliver vi rigtig hårdt ramt. Det er en udfordring, når store virksomheder fyrer rigtig meget – den udfordring må vi leve med, konstaterede Ib Lauritsen, der faktisk har mest ondt af virksomhederne, som nærmest med dags varsel har fået trukket tæppet væk under sig.

- Der er ingen, der har kunnet agere på det her!

Til gengæld havde Ikast-Brande i de 14 dage op til coronakrisens udbrud pudset de kommunale beredskabsplaner af og var derfor godt forberedt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce