Annonce
Hedensted

Borgmesterparti ønsker skattestigninger for knap 25 millioner kroner: Blev straks skudt ned

Byrådet tog onsdag hul på budgetforhandlingerne. Foto: Mads Dalegaard
Et socialdemokratisk forslag om at hæve skatten fik ingen gang på jord under onsdagens førstebehandling af kommende sparebudget - hvor der alligevel var mest fokus på at spendere.

Hedensted: Med den indledende strofe "Der er så meget der kan trykke - gøre dagen trist og grå" blev tonen sent onsdag eftermiddag spillet ganske passende an til det, der skal ende ud i en økonomisk løsning for Hedensted Kommune næste år.

For billedet var alt andet end positivt under førstebehandlingen af budgettet, hvor der i træskolængder skal findes 27 mio. kr. for at få budgettet til at balancere. Et beløb, der kommer ud over allerede planlagte besparelser på yderligere 20 mio. kr.

Efter borgmester Kasper Glyngø (S) havde ridset situationen op, fulgte hans gruppeformand trop med et forslag, der ellers aldrig tidligere har været seriøst på tale.

Annonce

- Her ved indgangen af valgkampen tør vi gøre det, man ikke må - at foreslå skattestigning. Vi tror på, at det er nødvendigt, for det koster at investere i velfærd. Det kan stilles sådan op, at enten bidrager man ved at acceptere besparelser, eller ved at betale lidt mere i velfærdskontingent, sagde gruppeformand Henrik Alleslev.

Henrik Allerslev (S) mener, at skattestigning I Hedensted Kommune næste år er en god løsning på de økonomiske udfordringer. Foto: Mads Dalegaard

Helt konkret lød forslaget, at skatten skulle stige med 0,3 pct, svarende til rundt regnet 100 kr. om måneden for en gennemsnitlig borger. Det ville give knap 25 mio. kr. ekstra i kassen.

Argumentet lød, at skatten i forvejen ligger lavere end sammenlignelige kommuner, mens også grundskyldspromillen er blandt de laveste i landet.

To for - fire imod

Allerede nu kan det dog siges med sikkerhed, at det ikke bliver denne gang, borgerne i Hedensted Kommune økonomisk kommer til at holde ekstra for, som det sidste år var tilfældet i nabokommunen Horsens.

Som det eneste parti var SF nemlig helt med på ideen om en skattelettelse. Omvendt afviste LA, DF og KD kategorisk at kunne lægge mandat til sådan et budget.

Kommunen skal være et investeringslokomotiv i svære tider, så derfor giver det god mening at holde igen nu, i stedet for at bidrage yderligere til en overophedning.

Torsten Sonne Petersen, SF

Og selvom gruppeformand Ole Vind fra Venstre i generelle vendinger erklærede sit sind åbent frem til forhandlingerne, havde han trods alt heller ikke fantasi til at se et scenarie for sig, hvor han ville sluge den kamel.

Med skriften malet tydeligt på væggen bliver der således ikke indgivet en ansøgning til Social- og Indenrigsministeriet, som har deadline fredag.

Annonce

Spendere frem for spare

Hvordan det så skal lykkes at nå i mål med budgettet, skortede det til gengæld med forslag til.

KD åbnede op for at holde igen med årets anlægsbudget på 65 mio. kr., hvilket SF og DF også istemte. LA ville finde en pose penge ved at konkurrenceudsætte flere kommunale opgaver.

Derudover var der, den økonomiske virkelighed til trods, langt større fokus på, hvilke ønsker partierne gik ind til forhandlingerne med.

Udpluk fra partiernes ønskeliste

Onsdag blev der nævnt forskellige tiltag, de enkelte partier ville kæmpe for at få med i budgettet. 

Socialdemokratiet: Lade kassen holde for med 50 mio. kr. til vækstinitiativer såsom helhedsplaner, grønne arbejdspladser og mobilitet.

Dansk Folkeparti: Flere penge til ældreområdet, en særskilt pulje til demensområdet samt en renoveringspulje til forsamlingshusene.

SF: Penge til en økonomisk genopretning af skoleområdet samt midler til initiativer i et nyt klima og vækstudvalg.

Kristendemokraterne: Flere byggegrunde og erhvervsjord, en borgerrådgiver og tilskud til hjemmepasning i op til tre år pr. barn.

Venstre: Udmøntning af initiativer fra en fremlagt vækstplan, der sigter efter at Hedensted Kommune skal vokse med knap 12.000 indbyggere og 9000 arbejdspladser.

Liberal Alliance: Større fokus på konkurrenceudsætning af kommunale opgaver.

Annonce

Vækst som samlingspunkt

I stedet for store forslag til besparelser gik det igen, at løsningen er at vækste sig ud af den økonomiske situation.

Et faktum, Venstre ikke var sene til at tage æren for som en forlængelse af en tidligere fremlagt vækstplan.

Sidste år kom Venstre med konkrete vækstinitiativer. De blev pillet af brættet. I år snakker byrådet ikke om andet, så jeg er sikker på, at det vil komme denne gang.

Ole Vind, Venstre

Og omend det kastede en række kommentarer af sig - herunder fra Hans Kristian Skibby (DF), der måtte understrege, at han de seneste 10 år har været sit partis vækstordfører på Christiansborg - ændrede det ikke på, at der var tale om et samlingspunkt blandt de 27 byrødder.

- Det handler simpelthen om at udnytte det vindue, der forefindes lige nu, til at få folk lokket hertil, sagde Birgit Jakobsen (KD).

Partierne mødes igen onsdag til maratonforhandlinger, hvor der er lagt op til, at budgetforliget også indgås.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Vejdirektoratet ser intet behov for ny omfartsvej: Men den er alligevel nødvendig, vurderer kommunen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Ny øverste chef for 7000 kommunalt ansatte i Horsens: Charlotte Lyrskov udnævnt til ny kommunaldirektør

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Erhverv

Første af sin art i Danmark: Nu er byggeriet af kollegium for håndværkere i gang på godsbanearealet

Podcast

Togbroen over Vejlefjord spøger stadig hos Else og John: - Om natten vil det blive helt forfærdeligt for os

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Horsens

Partiformand var med til at skyde Venstres valgkamp i gang: Ravn vil sætte en stopper for beskidt spildevand, der havner i fjorden

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Navne

Malene fra Horsens bliver ny chef for bibliotekerne og Borgerservice i Billund

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Horsens

Vil du blive klogere på kandidaterne, inden du sætter dit kryds? Her er overblikket over de lokale vælgermøder

Annonce