Annonce
Ikast-Brande

Borgmesterkæden skifter ejer, men ikke bagland

Efter forhandlingerne: De fem partier, der kommer til at fylde de 23 byrådspladser ud fra næste år, indgik et bred konstituering med Ib Lauritsen (tv.) siddende for bordenden. Foto: Kathrine Jensen

Ikast-Brande Kommune får også fremover en liberal borgmester, men det brede samarbejde partierne imellem kommer ikke til at ændre sig. Kommunalvalget i Ikast-Brande Kommune kastede ikke meget drama af sig.

Ikast-Brande: Ikast-Brande: Måske var det ikke en kæmpe overraskelse, at Venstre endte med at løbe med valg-sejren i Ikast-Brande Kommune, men en joker lurede alligevel i baggrunden. Ville Annette Mosegaard (C) eller Simon Vanggaard (DF) komme ind fra højre og overhale kommunens liberale parti og snuppe borgmesterkæden?

36 % af stemmerne i Ikast-Brande Kommune tilfaldt Venstre, og de kunne derfor kort før klokken 23 tælle til ni mandater, mens Socialdemokratiet fik seks, DF tre, Konservative tre og Fælleslisten to. Det var ikke svært for Venstres styrmand, Ib Lauritsen, at finde et parti, der ville være dus med hans, sådan at de sammen kunne tælle til tolv. Et tal, der er lig flertal med en byrådsbemanding på 23 i alt.

 

Nye titler født

Sammen gik de fem partier i konstitueringsforhandlinger, og udfaldet var forventeligt - bred konstituering, hvor alle var ombord.

Frontfigurerne i partierne, Frank Heidemann (A), Annette Mosegaard (C), Ib Lauritsen (V), Simon Vanggaard (DF) og Preben Christensen/Morten Bak (L) var alle enige om, at der ikke meget sjov er i at have en opposition.

- Et bredt samarbejde giver bedste arbejdsvilkår, lød det fra kommunens nye borgmester.

- Hvis der er en opposition, skal man skændes om alting, sagde den konservative spidskandidat. Hun havde et ønske om at blive borgmester, men efter 40 minutters forhandlinger, endte hun alligevel med at være tilfreds med udfaldet.

Simon Vanggaard ville også gerne have været borgmester, men i stedet fik han en titel, der blev født på valgdagen - 1. viceborgmester. Når der er en første, må der også være en anden, og han hedder Frank Heidemann.

- Med oprettelsen af de to viceborgmesterposter, forpligter jeg mig til at samarbejde på tværs af partierne, og det signal vil jeg gerne sende, sagde Ib Lauritsen.

Annonce

Vindere og tabere

Fælleslisten fik to mandater, men de havde håbet på tre. Konservative havde drømt om fire mandater, men var mere end tilfredse med deres tre. DF fik det resultat, Simon Vanggaard havde regnet sig frem til, at de kunne få. Socialdemokratiet fik seks mandater, og de kunne have ønsket sig mere - især efter at have haft et 'kanon godt valg', som Frank Heidemann beskriver det.

Hvis man skal tale om, hvorvidt kommunen havde et godt valg, er det svært at være begejstret. Færre borgere havde benyttet sig af stemmeretten og kun 72,51 % havde været forbi et valgsted, hvilket er 2,83 procentpoint færre end i 2013.

Men stort set alle partier - bortset fra Radikale Venstre og Venstre - oplevede fremgang i deres stemmeprocenter. Sidstnævnte var alligevel den store stemmesluger med 8133 stemmer, skarpt efterfulgt af Socialdemokratiet med 5190 stemmer.

I den anden ende af skalaen, lå Ismail Yalcins nyoprettede Social-Liberale Liste. Den høstede 111 stemmer, hvor de 105 blev placeret personligt på den tidligere løsgænger. Det var dog ikke nok til at få en plads i byrådet, da et mandat kostede omkring 950 stemmer.

Det blev dermed et farvel til Ismail Yalcin, og udover ham, vil hverken SF, Liberal Alliance eller Radikale Venstre være ombord på byrådsskibet, der sejler fra havn 1/1 2018.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Klub har hjemme i en hal fra 1935 og drømmer om moderne forhold: Vi lider under alt for lidt indendørs plads

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

To festaber med vilde drømme, talent og solid tro på egne evner skrev Horsens ind i heavy-historien

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Kultur

Hør Horsens "ser rødt": S har tronet i over 100 år - hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

Horsens

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Debat For abonnenter

Avisen mener: Kulturminister vil sikre EM-fodboldheltenes kampe på nationalt tv, men pas på med at stikke os blår i øjnene

Horsens

Gågaden spærres delvist af: - Vi synes ikke, fugen har den kvalitet, som vi ønsker

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Annonce