Annonce
Horsens

Borgmesteren efter pressemøde: - Det er vores ansvar, at 'demokratiets festdag' afvikles i trygge rammer, og det skal de nok være

Borgmester Peter Sørensen (S) mener, at det er en fin løsning at genindføre coronapas. Foto: Morten Pape
Coronapasset er på vej tilbage i danskernes hverdag, og det mener borgmester Peter Sørensen (S) er en fin løsning. Han appellerer samtidig til, at man finder sin sunde fornuft og husker på de helt grundlæggende ting som afstand og håndsprit.

Coronapas: Coronapasset bliver snart en del af vores hverdag igen.

Det sker, efter at regeringen har valgt at følge Epidemikommissionen anbefaling om igen at gøre covid-19 til en samfundskritisk sygdom, hvilket betyder, at det bliver muligt at indføre restriktioner, hvis det skulle være nødvendigt. Dog skal det igennem Folketingets epidemiudvalg inden vedtagelse, hvilket sker tirsdag.

Og her har regeringen altså foreslået coronapasset på en række områder, som skal hjælpe med at bringe smitten i samfundet ned.

Annonce

Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde mandag aften. Dog anbefaler Epidemikommissionen to ændringer i coronapasset, så immuniteten bør vare seks måneder frem for 12 måneder, og at passet skal gælde for alle fra 15 år frem for 16 år.

Helt konkret betyder beslutningen, at man skal fremvise coronapas ved forskellige arrangementer på lokaliteter indendørs, hvor der er over 200 deltagende personer. Ved udendørs arrangementer skal man fremvise coronapas, hvis der er over 2000 deltagende. Se oversigten længere nede i artiklen.

Hvad er en samfundskritisk sygdom?

For at kunne kategoriseres som samfundskritisk, skal en sygdom være defineret som alment farlig af Sundhedsstyrelsen. Det betyder, at den af Sundhedsstyrelsen vurderes til enten at være særlig smitsom, have høj dødelighed eller kunne give alvorlige eller varige skader.

Valget skal afholdes trygt for alle

I Horsens er borgmester Peter Sørensen (S) helt enig i statsministerens udlægning af, at "det er helt afgørende, at kommunal- og regionsrådsvalget afholdes på en tryg og forsvarlig måde".

Han fortæller, at man mandag eftermiddag har fået en række anbefalinger fra Kommunernes Landsforening, som skal sikre, at valget kommet til at foregå på en ansvarlig måde. Dem vil man drøfte de kommende dage, så "demokratiet kan fejres på tirsdag i næste uge". Og han afviser ikke, at der kan komme flere anbefalinger i løbet af ugen.

- Det er som udgangspunkt de helt grundlæggende ting, vi skal huske. Håndsprit, afstand, mundbind og sund fornuft. Men der vil også være mulighed for at brevstemme, hvis man ikke føler sig tryg ved at bevæge sig ned i sit valglokale. Men i sidste ende er det vores ansvar, at rammerne for valgdagen er sikre og trygge, og det er jeg overbevist om, at de nok skal være, siger Peter Sørensen.

Han fortæller yderligere, at man i løbet af ugen vil drøfte, om man skal fortsætte med at afholde vælgermøder. Han henviser til andre steder i landet, hvor man allerede har måttet aflyse enkelte valgmøder grundet risiko for smitte.

- Hvis smittetallet bliver ved med at stige i Horsens, skal man i hvert fald overveje grundigt, om man vil afholde vælgermøde, siger han.

Helt grundlæggende bakker Peter Sørensen op om de anbefalinger, som eksperterne kommer med. Han ønsker ikke, at skoler, daginstitutioner mm. skal lukkes ned, og derfor er coronapasset ifølge ham en "mild" måde at kunne befærde sig i samfundet på.

- Det er et godt værktøj, som kan skabe noget tryghed hos den enkelte. Vi skal huske på, at det ikke er vidtrækkende indgreb lige nu, men hvis vi glemmer de helt grundlæggende ting, kan det eskalerer, og det ønsker jeg ikke, siger borgmesteren.

Her vil regeringen genindføre coronapasset

Uanset antal personer

 • Indendørs serveringssteder (take away undtaget)
 • Natklubber og diskoteker
 • Partybusser med videre (ved servering af alkohol)
 • Besøgende på botilbud, plejecentre og sygehuse (nære pårørende undtaget)
 • Besøgende i fængsler og arresthuse

Ved over 200 personer indendørs eller 2000 udendørs

 • Koncerter og forestillinger
 • Biografen eller lignende storskærmsarrangementer
 • Betalende tilskuere ved idræt
 • Større menighedsarrangementer
 • Museer, kunsthaller
 • Gudstjenester og religiøse handlinger
 • Folkeoplysning, herunder aftenskoler med videre
 • Zoologiske anlæg og akvarier
 • Bade- og legelande, svømmehaller
 • Forlystelsesparker, spillehaller og kasinoer
 • Konferencer, foredrag, messer og dyreskuer
Annonce
Horsens For abonnenter

Lukning af smutveje i Dagnæs er skudt til hjørne: Politiker vil høre borgernes mening efter utilfredsstillende forløb

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

HPK Hvidevarer bliver til Skousen: Jens Kristian sælger sit livsværk efter 26 år

Erhverv For abonnenter

Masterchef-deltagelse satte skub i livslang passion: Troels Katholm dropper pædagog-job og går all-in med madprojekt

Odder

Carsten vil lave grøn strøm til at putte i tanken: Store solcelleparker gør din el-regning billigere

Horsens

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

Ekspert om Natos vokseværk: - Fjenden er Rusland, og Rusland er på røven for at sige det på firkantet dansk

Østjylland

Klimabroen skal forbindes med nordsiden af fjorden - men politikerne vil stadig gerne diskutere, om den overhovedet skal bygges

HH Elite For abonnenter

HH Elites storskytte om svært første halvår i klubben: Derfor har sigtekornet været under niveau - sådan vil hun indstille det til den kommende sæson

Kultur

Fødselsdagsfest i fangernes gamle fort: Se hvad Fængslet har skabt gennem 10 år

Erhverv

Flyveplads er helt forandret: Før var der brummende fly og hektisk aktivitet - nu skal der slappes af og holdes selskaber

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Livsstil

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

Erhverv

Ny administrerende direktør i spidsen for M+ Ejendomme, som har rod i Michael A. Mortensens første selskab

Annonce