Annonce
Horsens

Borgmester tror, at omstridt kunstværk på Torvet kan flyttes

Kirsten Ortweds kunstværk Beringsøen blev indviet i 2002. Arkivfoto.

Giveren af kunstværket, Inge og Asker Larsens Fond, har givet grønt lys til, at Beringsøen flyttes længere mod øst på Torvet for at skabe plads til flere aktiviteter. En eventuel flytning kan blive aktuel i foråret 2019.

Horsens: Meget tyder på, at kunstværket Beringsøen om et års tid vil blive flyttet fra sin nuværende placering midt på Torvet i Horsens.

Lokalplanforslaget for renoveringen af Søndergade, Jessensgade og Torvet blev vedtaget på byrådsmødet mandag aften, og i forbindelse med det fortalte borgmester Peter Sørensen (S), at han har været i dialog med giveren af Beringsøen, Inge og Asker Larsens Fond, der ifølge borgmesteren har givet grønt lys til at flytte kunstværket til en anden placering på Torvet længere mod øst.

Sker det, vil kunstværket formentlig også blive ændret, så rammen omkring øen bliver fjernet.

- I vinderforslaget for renoveringen er der lagt op til, at Beringsøen kan flyttes længere ud til siden for at give plads til mere aktivitet på Torvet, og efter at vi har fået accept fra Inge og Asker Larsens Fond, tror jeg, at det kommer til at ske, sagde Peter Sørensen.

- Man må erkende, at Beringsøen fylder meget på Torvet, og at en flytning kunne give mulighed for andre aktiviteter. Det er vigtigt, at vi har et godt flow af mennesker på Torvet, sagde han.

Annonce

Man må erkende, at Beringsøen fylder meget på Torvet, og at en flytning kunne give mulighed for andre aktiviteter.

Peter Sørensen (S), borgmester
Torvet i Horsens 20. oktober 2017. Foto: Palle Herløv

Gynger flyttes måske

I oplægget fra vinderen af arkitektkonkurrencen, Schul Landskabsarkitekter, er de interaktive gynger på Torvet ikke med, men Peter Sørensen slår fast, at der på Torvet skal være en "installation, som giver lyst til ophold".

- Jeg kan forstå på de forretningsdrivende, at der er kommet et bedre flow på Torvet, efter at gyngerne er kommet. Det skal vi fastholde og øge yderligere, men man kan godt forestille sig, at gyngerne bliver flyttet til en anden placering til fordel for noget andet, sagde Peter Sørensen efter byrådsmødet.

Prisen for en flytning af Beringsøen er ikke på plads, sagde han.

- Der er lavet et estimat, hvor fagfolk har vurderet, at det kan holdes inden for den samlede økonomiske ramme. Nu skal projektet jo i udbud, og så kan det være, at prisen bliver trykket lidt.

- Har kunstneren, Kirsten Ortwed, sagt god for en flytning?

- Vi har endnu ikke snakket med kunstneren. Det er jo egentlig ikke noget, vi er forpligtet til, men det er god stil at gøre det, så hvis det bliver aktuelt, vil vi gøre det, sagde Peter Sørensen.

Den endelige tidsplan for renoveringen af området er endnu ikke på plads, men ifølge teknisk direktør Jens Heslop vil renoveringen af Torvet med al sandsynlighed finde sted i foråret 2019.

Vinderfirmaet i arkitektkonkurrencen, Schul Landskabsarkitekter, ønsker at flytte Beringsøen længere mod øst. Også gyngerne på Torvet forventes at blive flyttet til en anden endnu ukendt placering. Denne visualisering stammer fra vinderprojektet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap fire milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og "Fars Pige" - lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle TV3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce