Annonce
Horsens

Borgmester til genåbnings-bekymrede forældre: Vi er i et vakuum

- Oplysningerne om den ny hverdag efter 15. april vil man få fra sin egen skole og daginstitution, og i og med at vi ikke kender de retningslinjer, sundhedsmyndighederne skal komme med, endnu, er der brug for tålmodighed i disse dage. Men jeg kan love, at vi har arbejdstøjet på, siger Peter Sørensen i en replik til de forældre, der er bekymrede for, hvordan hverdagen bliver, når skoler, børnehaver og dagtilbud åbner igen. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Horsens Kommune afventer retningslinjer fra sundhedsmyndighederne, før genåbningen af skoler, børnehaver og dagtilbud kan komme på skinner.

Horsens: ”Jeg finder det dybt problematisk, at man på den måde vælger at spille hasard med både børns og voksnes helbred”, ”Jeg er ekstra bekymret for to ud af fire faste pædagoger på min datters børnehavestue - de er ikke helt unge mere, hvad med dem?”, ”Puha, jeg får helt ondt i maven over at skulle sende min dreng i skole igen. Det er alt for tidligt at åbne op, om end det kun er i det små.”, ”Det er da også helt gak.”

Bekymringer, udbrud og spørgsmål som ovennævnte står i kø på Horsens Kommunes Facebook-side ”En del af flokken”, efter statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften åbnede for en kontrolleret genåbning af Danmark. Blandt andet med et varsel om, at en stor del af landets yngste pr. 15. april skal vende tilbage til deres skoler, institutioner og dagtilbud.

Horsens Kommunes borgmester Peter Sørensen (S) forstår bekymringerne, forklarer han. Men kommunen kan endnu ikke melde en klart formuleret køreplan ud for, hvordan lokale skoler og dagtilbud genåbnes. Og hvordan hverdagen bliver derefter.

- Det, der er vigtigt for os, er, at vi har de retningslinjer, som sundhedsmyndighederne skal komme med (for, hvordan genåbningen sker på forsvarlig vis, red.). Vi får dem sent tirsdag aften eller onsdag. Først derefter kan vi se nærmere på, hvordan vi får alt det praktiske til at gå op. Vi kan ikke gå længere, før vi har de anbefalinger, siger Peter Sørensen (S) tirsdag aften.

Annonce

- Når vi går fra en periode, som den vi foreløbig har været igennem med corona, og vi skal til at åbne op igen, melder der sig for nogle en utryghed, for andre en masse spørgsmål og overvejelser. Det er fuldt forståeligt.

Peter Sørensen

Et vakuum

Han ser det som naturligt, at folk reagerer kritisk på udsigten til genåbningen af skoler og daginstitutioner.

- Når vi går fra en periode, som den vi foreløbig har været igennem med corona, og vi skal til at åbne op igen, melder der sig for nogle en utryghed, for andre en masse spørgsmål og overvejelser. Det er fuldt forståeligt.

- Som situationen er nu, har vi bare flere spørgsmål end svar. Derfor er vi i et vakuum, siger han med henvisning til behovet for sundhedsmyndighedernes retningslinjer.

Ingen one size fits all-løsning

Borgmesteren spår dog samtidig, at forældre, som 15. april sender deres små i skole, børnehave, vuggestue eller dagpleje, ikke skal forvente, at børnene møder en hverdag, hvor kommunen eksekverer de ventede retningslinjer ens over hele linjen

- Der bliver ingen one size fits all-løsning. Det kan være, at det, der fungerer godt i Brædstrup, ikke fungerer godt i Kildegade. Når vi får retningslinjerne, skal de ud at leve hos ledere og personale decentralt, og derefter bliver der meldt ud, siger borgmesteren.

Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet

På sin hjemmeside beskriver Børne- og Undervisningsministeriet den foreløbige køreplan for dele af genåbningen på undervisningsområdet.

Her er et uddrag af teksten:

"På Børne- og Undervisningsministeriets område vil en mulig gradvis åbning ske fra onsdag den 15. april og frem. Rammerne og hygiejnen skal være i orden, før de kan åbne, og det forudsætter, at kommunalbestyrelsen eller uddannelsesinstitutionens ledelse vurderer det forsvarligt ud fra sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Dette gælder for:

Dagtilbud, obligatoriske tilbud og pasningsordninger

Grundskoler: 0.-5. klasse

SFO, fritidshjem og klub: 0.-5. klasse

Specialtilbud, specialklasser og ungdomsskolens heltidsundervisning, mv.: Alle klassetrin

Gymnasiale uddannelser: 3.g- og 2. hf-klasser samt ASF-klasser (Autisme Spektrum Forstyrrelser)

Erhvervsuddannelser: Merkantile eux-elever, som afslutter det studiekompetencegivende år denne sommer, og tekniske eux-elever på sidste år af deres uddannelse for så vidt angår de gymnasiale fag

AMU-certifikatkurser: Hvor der er ledige, for hvem det pågældende AMU-kursus er påkrævet for at starte et specifikt job.

Alle øvrige uddannelsestilbud under Børne- og Undervisningsministeriet forbliver lukkede efter de nuværende retningslinjer til og med den 10. maj og fortsætter nødundervisningen og nødpasningen, som under de seneste uger af nedlukningen. TAMU holder fortsat åbent, og på henholdsvis FGU og STU kan institutionslederen tilbyde elever med helt særlige behov, at de kan komme ind til de vante fysiske rammer på skolen.

Det gælder for al undervisning fysisk på skolen, at eleverne fortsat vil blive undervist efter reglerne om nødundervisning, da det ikke vil være muligt at leve op til almindelige standarder for undervisning.

Alle elever med sårbare familiemedlemmer i risikogruppen kan blive hjemme, hvis forældrene vælger dette. For medarbejderne gælder sundhedsmyndighedernes generelle anbefalinger."

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

En kendt øvelse

Han kan endnu ikke oplyse præcis, hvornår borgerne bliver informeret om genåbningen i netop deres lokalområde.

- Der må bare ikke herske tvivl om, at Horsens – og alle andre kommuner skal leve op til anbefalingerne fra de relevante myndigheder. Det er en øvelse, vi allerede har været i gang med på sundhedsområdet i nogle uger. Nu kommer turen til det her område, og det er vi klar til med en dygtig stab og dygtige medarbejdere hele vejen rundt. Men her og nu kan jeg ikke sige, hvordan hverdagen bliver på Rød Stue eller i 2. b, siger Peter Sørensen og bemærker, at skoler og institutioner ikke starter fra nul 15. april.

- Vi har haft nødpasning og nødundervisning i hele forløbet, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce