Annonce
Horsens

Tre bud på en å-løsning i midtbyen: Det største byudviklingsprojekt i byens historie

Et af de tre teams, Team Werk, har blandt andet dette bud på, hvordan åen kan føres igennem Åboulevarden. Foto: Team Werk
Mere grønt, mere blåt og mindre asfalt. På et pressemøde fredag formiddag blev der sat billeder og ord på en mulig udvikling af Åkvarteret mellem Bilka-området og Søndergade. - Der er tale om visioner - ikke en færdig plan, understregede borgmester Peter Sørensen (S).
Annonce

Horsens: Borgmester Peter Sørensen (S) tøvede ikke med at kalde det for "det største byudviklingsprojekt i Horsens Kommunes historie", da han fredag formiddag præsenterede tre bud på en transformation af Åkvarteret i det centrale Horsens mellem Bilka-området og Søndergade-kvarteret.

Med udgangspunkt i det politiske ønske om, at den gamle åhavn fra Gammelhavn til Åboulevarden skal genskabes, har tre teams bestående af blandt andet arkitekter og ingeniører siden januar arbejdet med at finde løsninger, der ud over åen også skulle adressere problemer med infrastruktur, sikring mod oversvømmelser og sammenhængen mellem området ved Bilka og Søndergade.

Borgmester Peter Sørensen (S) erklærede sig på pressemødet meget tilfreds med de tre bud.

- Fælles for de tre bud er, at vi i området får mere blåt, mere grønt og mindre asfalt til glæde for borgerne, lød det fra borgmesteren, der flere gange understregede, at der var tale om visioner, ikke en færdig plan.

- Der bliver ikke givet svar på alt, og intet er besluttet; det er vigtigt at sige. Men vi har fået angivet en retning, hvor vi får nye grønne områder og væresteder, hvor vi på én gang kan få fjernet barrieren mellem Søndergade og Bilka-området, hvor vi kan løse klima-udfordringen og fjerne de trafikale udfordringer i området, sagde han.

Borgmester Peter Sørensen (S) præsenterede de tre visioner for Åkvarteret omkring Åboulevarden på et pressemøde fredag formiddag. Fra på mandag kan alle borgerne se og høre om planerne i et telt foran det gamle rådhus på Søndergade. Foto: Mads Dalegaard

Næste skridt er, at de tre bud præsenteres for offentligheden. Det sker fra på mandag i et til lejligheden opstillet telt foran det gamle rådhus på Søndergade. Teltet vil være bemandet med repræsentanter fra kommunen på hverdage klokken 13-17 og lørdagene 5. og 12. december klokken 10-13.

- Vi lægger op til en stor forandring af området, og nu skal ideerne ud at leve i befolkningen, sagde Peter Sørensen.

Annonce

Hængslet er første etape

Planerne skal realiseres i etaper, og det står klart, at den første etape bliver området længst mod øst, overgangen fra Strandpromenaden/Niels Gyldings Gade til Bilka-området.

Her arbejder alle tre teams med en løsning, hvor den forlængede å krydses via en bro, som man kan passere under, og hvor Strandpromenaden/Niels Gyldings Gade i en sløjfe videreføres til den kommende sydlige omfartsvej via Grønlandsvej.


Fælles for de tre bud er, at vi i området får mere blåt, mere grønt og mindre asfalt til glæde for borgerne.

Peter Sørensen (S), borgmester


Bemærkelsesværdigt er det her, at alle tre teams altså foreslår, at den sydlige omfartsvej ikke skal møde byen via Ove Jensens Allé, som det ellers er vedtaget af politikerne.

- Det ene udelukker dog ikke det andet. Man kan godt forestille sig, at vejen fra Stensballe føres udenom byen via Grønlandsvej og senere bliver tilsluttet Ove Jensens Allé. Der bliver ikke ændret på den linjeføring for omfartsvejen, som vi har besluttet, slog borgmesteren fast.

Alle tre teams foreslår også, at Niels Gyldings Gade, som der også har været tanker om i kommunens trafikplan, nedlægges på den midterste strækning ved Sundhedshuset og Emilies Plads.

Det vil fredeliggøre området og skabe nye byggefelter, hvor der kan bygges boliger og liberalt erhverv.

Annonce

Private skal byde ind

Tidsplanen og ikke mindst økonomien i projektet blev ikke konkretiseret på pressemødet.

- Det vil tage mange år at realisere det hele, men jeg håber og tror, at vi snart kommer i gang med de første etaper. Det er ikke en opgave, kommunen kan klare alene, så ligesom med for eksempel Nordhavnen vil vi arbejde med en model, hvor private investorer bliver inviteret til at byde ind, sagde Peter Sørensen.

Der vil i starten af 2021 blive udpeget en vinder af konkurrencen, men kommunen har købt alle tre forslag, så det vil være muligt at kombinere løsninger fra flere forslag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Pludseligt dyk i populær uddannelse: - Det er mærkeligt, men der skal være plads til svigt

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Annonce