Annonce
Horsens

Borgmester: Gågade-arbejdet kan ikke komme bag på nogen

Horsens borgmester Peter Sørensen (S) og hustruen Karen Laursen var på juleshopping lørdag. Peter Sørensen fortalte, at han selv havde været på besøg i flere butikker for at spørge, hvordan julestemningen er. Og den er god, forsikrede han, men anerkendte samtidig, at den igangsværende gågaderenovering vil ramme nogle butikkers bundlinje, indtil byens nye strøg står klar i sommeren 2020. Foto: Michael Svenningsen

Butiksejere må acceptere, at Søndergade er midt i en ombrydningstid og undlade at tale handelslivet ned, mener Peter Sørensen.

Horsens: Det kan ikke komme bag på de handlende i Horsens midtby, hvis der nogle steder er færre kunder i butikkerne, og bundlinjen får et nøk ned i julehandlen i år.

Sådan lyder kommentaren fra Horsens' borgmester, Peter Sørensen (S), til en uvidenskabelig stikprøve på julehandlen, som Horsens Folkeblad har lavet blandt en håndfuld butikker.

Butikkerne, der ligger ud til den del af gågaden, som p.t. er delvis afspærret af ombygning, melder, at der er mindre gang i jule-hjulene i år. Netop på grund af ombygningen.

Det burde imidlertid være klart for alle, at det var en risiko, man tog, da det blev besluttet at gennemføre den omfattede gågaderenovering, der vil strække sig frem til 2020, forklarer borgmesteren.

- Vi har gjort meget for at informere folk på forhånd, siger han om informationsmøder, der blev afviklet for butiksejerne, før gågadearbejdet begyndte.

Han anerkender, at butikkerne kan føle sig ramt i julen, hvor mange trækker en vigtig del af årsomsætningen hjem, men:

- Jeg vil være meget præcis på det her punkt: Uanset, hvornår vi gik i gang med at grave, ville det være træls for nogen.

- Som kommune har vi et helhedsansvar, der betyder, at vi skal sørge for, at alle har en god oplevelse af at være i Søndergade, og vi har virkelig forsøgt at involvere butikkerne, siger Peter Sørensen.

Annonce

Borgmester på butiks-tjek

Han fortæller, at han personligt har været på besøg i adskillige butikker i midtbyen netop for at tage pulsen på julehandlen i år.

Hans samtaler med de handlende tegnede et overvejende positivt billede af situationen.

- Stemningen er altså god i butikkerne, siger Peter Sørensen, som i det hele taget tvivler på, om detailhandlen, der er under pres, med rette kan give gågadearbejdet skylden, hvis julehandlen halter.

Kundernes købemønstre ændrer sig hele tiden, meget foregår på nettet, og det skal man ikke underkende effekten af, vurderer borgmesteren, som samtidig opfordrer de handlende til at tale gågade-renoveringen op, ikke ned.

Fælles front og ja-hat er vejen frem, hvis man skal overbevise kunderne om, at Horsens gågade trods byggerod er værd at juleshoppe i, vurderer han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Horsens

- Far, far, julemanden er her...

Annonce