Annonce
Horsens

Borgmester: Gågade-arbejdet kan ikke komme bag på nogen

Horsens borgmester Peter Sørensen (S) og hustruen Karen Laursen var på juleshopping lørdag. Peter Sørensen fortalte, at han selv havde været på besøg i flere butikker for at spørge, hvordan julestemningen er. Og den er god, forsikrede han, men anerkendte samtidig, at den igangsværende gågaderenovering vil ramme nogle butikkers bundlinje, indtil byens nye strøg står klar i sommeren 2020. Foto: Michael Svenningsen

Butiksejere må acceptere, at Søndergade er midt i en ombrydningstid og undlade at tale handelslivet ned, mener Peter Sørensen.

Horsens: Det kan ikke komme bag på de handlende i Horsens midtby, hvis der nogle steder er færre kunder i butikkerne, og bundlinjen får et nøk ned i julehandlen i år.

Sådan lyder kommentaren fra Horsens' borgmester, Peter Sørensen (S), til en uvidenskabelig stikprøve på julehandlen, som Horsens Folkeblad har lavet blandt en håndfuld butikker.

Butikkerne, der ligger ud til den del af gågaden, som p.t. er delvis afspærret af ombygning, melder, at der er mindre gang i jule-hjulene i år. Netop på grund af ombygningen.

Det burde imidlertid være klart for alle, at det var en risiko, man tog, da det blev besluttet at gennemføre den omfattede gågaderenovering, der vil strække sig frem til 2020, forklarer borgmesteren.

- Vi har gjort meget for at informere folk på forhånd, siger han om informationsmøder, der blev afviklet for butiksejerne, før gågadearbejdet begyndte.

Han anerkender, at butikkerne kan føle sig ramt i julen, hvor mange trækker en vigtig del af årsomsætningen hjem, men:

- Jeg vil være meget præcis på det her punkt: Uanset, hvornår vi gik i gang med at grave, ville det være træls for nogen.

- Som kommune har vi et helhedsansvar, der betyder, at vi skal sørge for, at alle har en god oplevelse af at være i Søndergade, og vi har virkelig forsøgt at involvere butikkerne, siger Peter Sørensen.

Annonce

Borgmester på butiks-tjek

Han fortæller, at han personligt har været på besøg i adskillige butikker i midtbyen netop for at tage pulsen på julehandlen i år.

Hans samtaler med de handlende tegnede et overvejende positivt billede af situationen.

- Stemningen er altså god i butikkerne, siger Peter Sørensen, som i det hele taget tvivler på, om detailhandlen, der er under pres, med rette kan give gågadearbejdet skylden, hvis julehandlen halter.

Kundernes købemønstre ændrer sig hele tiden, meget foregår på nettet, og det skal man ikke underkende effekten af, vurderer borgmesteren, som samtidig opfordrer de handlende til at tale gågade-renoveringen op, ikke ned.

Fælles front og ja-hat er vejen frem, hvis man skal overbevise kunderne om, at Horsens gågade trods byggerod er værd at juleshoppe i, vurderer han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Brædstrup bobler efter 10 flade år

Der var engang... at Brædstrup var en driftig by med eget sygehus, eget rådhus og kommune, egen ret, masser af butikker, travle virksomheder og aktivt foreningsliv. Borgerne var med god grund stolte af deres by. Men så ramte centraliseringens bølge med voldsom kraft. 1. januar 2007 trådte kommunalreformen i kraft og efterlod Brædstrup som en del af Horsens Kommune. Tilbage i det lokale rådhus var kun en ensom borgerservice-afdeling. Samme år blev Retten i Brædstrup nedlagt og lagt ind under Horsens. Tinghuset blev rømmet, og både retsmøder og ansatte forsvandt. To år senere var det Brædstrup Sygehus, der blev ramt. De almindelige sygehusafdelinger lukkede, og i det store bygningskompleks, som i sin glansperiode var arbejdsplads for 200, er nu blot et livstilscenter. For Brædstrup var centraliseringen en mavepuster af rang. Byen ømmede sig og havde mere end svært ved at rumme sætningen "lagt ind under Horsens". Selvfølelsen kom under pres, og i 10 flade år talte byens borgere meget om mistet storhed og om, hvordan alt for meget gik deres næse forbi - og hvor synd det var for dem og byen. Det hjalp lidt, da Brædstrup blev udpeget som hjemsted for et nybygget hospice, der åbnede i 2015. Men det store skub kom først, da Horsens Kommune i 2017 besluttede at bruge 18 millioner kroner på en områdefornyelse. Lokale, driftige erhvervsfolk fulgte kort efter trop og besluttede at kaste penge og gode ideer ind i en række projekter. I dag bobler Brædstrup af byggeplaner. Og al selvmedlidenhed var udvisket, da DLG for kort tid siden besluttede at bygge ud for 100-200 millioner kroner. Investeringerne har givet ny selvtillid og tro på fremtiden. Forhåbentlig kan det omsættes til, at Brædstrup i næste step lykkes med at få løftet bymidten og de forfaldne ejendomme, der præger den. En udvikling, der allerede er i gang. Energi Midts forladte bygninger i centrum erstattes af et boligområde, og på grunden, hvor den nedslidte Brædstrup Kro tidligere stod, er håndværkerne i fuld gang, også med boliger. Så jo, nu bobler det i Brædstrup igen.

Annonce