Annonce
Horsens

Borgmester: Den bygning skal væk

Den bevaringsværdige Nopa Nordic-bygning, som ligger ud til Strandpromenaden, skal rives ned for at gøre plads til nyt byggeri. Arkivfoto
byrådsmøde

horsens - Hvorfor ikke ombygge Nopa Nordic-bygningen til lejligheder og kontorer?

Kommentaren kom tirsdag aften fra Ingerlise Thaysen (V), inden byrådet besluttede at sende den store lokalplan for arealet, hvor Nopa Nordic og Jernlageret i dag ligger på Nordhavnen, i offentlig høring.

Ingerlise Thaysen stemte for at sende planen i høring, men undrede sig over, at ingen havde indvendinger imod nedrivningen af Nopa-bygningen, som lokalplanen gør mulig. Hendes undren var særligt rettet mod Ole Pilgaard Andersen (DF), formand for kommunens teknik- og miljøudvalg.

- Ole Pilgaard Andersen har tidligere flere gange påpeget, at vi skal bevare gamle bygninger, f.eks. da vi i 2015 behandlede en sag om nedrivningen af en gammel lade i Brædstrup. Jeg undrer mig over, at der ikke denne gang skal indhentes en udtalelse fra museet osv. som i 2015, sagde Ingerlise Thaysen med henvisning til en tidligere sag, hvor det blev besluttet at nedrive en stenlade ved Ring Præstegård.

En beslutning, som Enhedslisten og Dansk Folkeparti dengang stemte imod.

Passer ikke ind

Nopa-bygningen er klassificeret som en bevaringsværdig bygning med en såkaldt save-værdi på 4. Ligesom stenladen ved Ring Præstegård var.

Men der er forskel, påpegede Ole Pilgaard Andersen.

- Det her er en industribygning, som ikke passer ind i det miljø, som vi tilstræber i området. Laden var et hus bygget af flækkede kampesten. Det var et levn fra en gammel præstegård, men da var det Venstre, der kom med en bulldozer og ville rive den ned, gav Ole Pilgaard Andersen igen.

Borgmester Peter Sørensen (S) gjorde det klart, at det ikke kan komme på tale at bevare den gamle bygning.

- Den bygning skal væk. Det kan ikke betale sig at bevare den. Vi har brug for moderne familiebyggeri, og det er ikke muligt at bevare bygningen i den forbindelse, sagde han.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Inklusion skal være for barnets skyld, ikke for økonomiens

Læserbrev: Vi kendte ham godt. Vi lærere i skolens ældste klasser havde, med en vis ængstelse, på afstand fulgt Frederik op igennem de små klasser, hvor hans adfærd havde været ganske bekymrende. I frikvartererne var han nærmest mandsopdækket, for ellers endte det forudsigeligt nok i ballade. Da han nåede 7. klasse, gik Frederik stadig på skolen. I timerne sad han mest alene med hovedet begravet i computerspil. Af og til blev frustrationerne dog for store, og så måtte klassen gå et andet sted hen, hvis den ville undgå at dele skæbne med stole, borde og penalhuse, som blev kylet rundt i lokalet. Sidst i 7. klasse fik Frederik en plads i et specialtilbud. Alt, alt for sent. Man har I Vejle Kommune lovet at tilføre folkeskolen mere personale for et beløb stigende fra 10 mio. kr. i 2019 til 40 mio. kr. efter fire år. Det kvitterer vi lærere med glæde for. Men virkeligheden har vist, at vi alligevel ikke rigtig har fået flere kolleger ude på skolerne. En af grundene er, at flere og flere elever bliver skilt ud fra almenskolen og placeret i meget dyrere specialtilbud. Det betyder, at pengene går til dem og dermed ikke kan mærkes ude i skolen. I Vejle Kommune er det den enkelte skole, der skal finde pengene i budgettet til at sende elever i specialtilbud, og det er dyrt, så det fløjter. En folkeskoleelev koster 56.000 kr. om året, mens en plads i et specialtilbud kan koste 200.000 kr. Ideen fra kommunens side er at straffe skolen økonomisk, hvis den ikke magter at inkludere sine elever. Desværre betyder det, at børn med særlige behov bliver hængende alt for længe i folkeskolen, hvis skolen ikke har råd til andet. En af årsagerne til stigningen skal findes i, at inklusionsindsatsen i folkeskolen har været underfinansieret. Inklusionen har simpelthen været en spareøvelse. Derfor har disse børn ikke fået den hjælp, de har haft brug for, mens de kunne have haft glæde af den. Nu banker de så på til specialtilbuddene, bl.a. fordi de er blevet holdt for længe ude i almenskolen. Vi må gøre op med et system, der straffer skolerne, hvis man giver eleverne det tilbud, de har brug for, men der skal samtidig sikres ressourcer nok til at rumme børn som Frederik, både for Frederiks skyld, men også for Frederiks klasses. Især hvis folkeskolen fortsat skal være familiernes førstevalg.

Odder

Budget i Odder: Partier er glade for fuldt låne-stop og vil afdrage på kommunens gæld

Annonce