Annonce
Odder

Borgernes ideer: Fri os for biler på Torvet

Torvet skal være fri for gennemgående biltrafik. Sådan lyder et af de mange borgerforslag. Hvis et forslag får 358 stemmer, så skal byrådet tage det op. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Mange har benyttet sig af ny forsøgsordning, der blev givet fri for to uger siden. Byrådsmedlem er positiv overrasket over, at så mange vil sætte sager på dagsordenen.

Odder: Torvet i Odder skal være fri for biler, og forældre skal have økonomisk støtte, hvis de selv vil passe deres børn.

Sådan lyder et par af forslagene, som er lagt ud til en afstemning på kommunens hjemmeside. I alt er der kommet 11 input, siden Odder Kommune for et par uger siden tog hul på et forsøg med borgerdrevne forslag, som de hedder i kommunalt sprogbrug.

- Jeg er positivt overrasket. Det er flere, end vi havde håbet på. Det vidner om en stor interesse fra borgernes side om at bringe sager frem for byrådet. Det er også et signal til byrådet om, at man ikke skal være så forskrækket over, at folk kommer til orde, siger Leif Gjørtz Christensen.

Han er byrådsmedlem for Enhedslisten, som sammen med SF stod bag forslaget om borgerdrevne forslag. Et flertal i byrådet sagde i juni ja, og for to uger siden gik ordningen i gang som et toårigt forsøg.

Det betyder, at borgere kan komme med en idé. Hvis de kan samle 358 stillere, som støtter idéen, skal byrådet tage forslaget op. Byrådet har ret til at afvise forslag, for i sidste ende er det politikerne, der bestemmer.

Annonce

Det skriver borgerne

Alle borgere over 15 år i Odder Kommune kan deltage i forsøget med borgerdrevne forslag, som kører på kommunens hjemmeside Odder.dk. Alle forslag får seks måneder til at samle opbakning.

Det mest populære forslag handler om økonomisk tilskud til hjemmepasning af børn. Det har 153 stemmer, men det skal have opbakning fra 358 borgere, før byrådet skal behandle det.

Næstflest stemmer, 45, er der til et forslag om, at Torvet i Odder skal lukkes for gennemkørsel.

Der er givet 41 stemmer til et forslag om bilbump på Bilsbækvej i Ørting.

14 stemmer er der givet til et forslag om, at Odder skal være bedre til at tilbyde kommunale fleksjob.

Der er 13, der har støttet idéen om, Odder skal søge om en frikommuneordning på beskæftigelses- og sygedagpengeområdet.

De øvrige seks forslag har indtil videre fået under 10 stemmer hver.

Farten skal ned

- Der skal gøres et stykke arbejde for at få det nødvendige antal støtter. Men selv om et forslag ikke får nok stemmer, så kan det jo give inspiration. Når man stiller forslag, får man det til debat. Hvilket udfald, det får, afgør de folkevalgte jo, siger Leif Gjørtz Christensen.

De fleste forslag handler om at få sat farten ned rundt omkring samt om Torvet i Odder.

- Det overrasker mig ikke, at der kommer forslag om Torvet. Det ligger også i de byfornyelsesinitiativer, vi er i gang med. Det glæder mig, at det er så mange forskellige, der er kommet med forslag. Hvis man følger Facebook-siden Odder Politik, er der enkeltpersoner, der er meget markante. Her er det bredt ud, og det er meget positivt, mener Leif Gjørtz Christensen.

Det mest populære forslag handler om tilskud til hjemmepasning. Det mangler 205 stemmer for at komme på byrådets dagsorden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce