Annonce
Odder

Borgernes bibliotek: Liv, lyd og fællesskab

I fremtiden skal biblioteket ikke kun være et sted, hvor man låner bøger. Det skal også være et sted, hvor man kan mødes og lave aktiviteter. Foto: Mathias Mundbjerg
Man kan komme på biblioteket i Odder 17 timer om dagen i hverdagene. De bredt favnende åbningstider ændrer lidt på bibliotekets rolle, men ikke på dets relevans.
Annonce

Odder: Det er nu et halvt år siden, at Odder Bibliotek fra 1. april tredoblede sin åbningstid og begyndte at have åbent for selvbetjening lige fra 5:00 om morgenen til 22:00 om aftenen.

Bibliotekets personale havde store forventninger forud for udvidelsen, som skulle gøre biblioteket til borgernes bibliotek og give det tilbage til befolkningen.

- Selvom vi havde store forventninger, har vi alligevel overgået dem alle. Vi har fået 20 procent flere månedlige besøgende, og når vi kommer herind og kigger tirsdag aften, er der også aktivitet, siger biblioteksleder Allan Malver.

Om aftenen er personalet ikke på arbejde. Medarbejderne går hjem klokken 17, hvorefter biblioteksgængerne må klare sig selv. Men det er ikke noget problem.

- Folk har lært at klare sig selv. De kan både komme ind, låne og printe, så det skal personalet ikke længere hjælpe med. Til gengæld bliver vi brugt mere fagligt, og der er øget efterspørgsel efter råd og anbefalinger, siger Allan Malver.

Hvornår kan du komme ind på biblioteket?

Biblioteket har åbent for selvbetjening alle ugens dage fra klokken 5 til 22.

I hverdagene er der personale fra klokken 10 til 17, lørdag fra 10 til 13, mens der ikke er personale om søndagen.

Hvis du er oprettet som låner på biblioteket, kan du komme ind med dit sundhedskort og din personlige pinkode i de tidsrum, hvor der er åbent for selvbetjening, men intet personale. Pinkoden skal indtastes på den sorte boks, der hænger ved hoveddøren. Børn under 13 år skal være ifølge med en voksen.

Annonce

Mødested med liv og lyd

På forhånd var nogen bekymrede for, at biblioteket ville blive misbrugt, når det var åbent uden opsyn i ti timer hver eneste dag. Men når det er blevet borgernes bibliotek, er det også dem, der skal passe på det.

- Der var en del, der spurgte til det. Men vi konsulterede andre biblioteker med deres erfaringer, og der var ikke mange negative oplevelser. Og udover at nogen af og til snakker lidt højt, har vi ikke oplevet et eneste problem, siger bibliotekslederen, som tilføjer, at de til gengæld er blevet besøgt af målgrupper, som aldrig ville være kommet forbi med de gamle åbningstider.

Måske må biblioteksgængere i fremtiden også bare vænne sig til, at der ikke længere vil være musestille. I fremtiden vil Odder Bibliotek nemlig arbejde på i højere grad at blive et mødested, som kan danne ramme om aktiviteter, forsamlinger og fællesskaber.

- Vi skal stadig lykkes med vores kerneopgave. Men selvom der skal være plads til fordybelse, vil vi faktisk hellere have lidt liv og lyd end absolut stilhed, lyder det fra Allan Malver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Udsigt til brandslukning resten af aftenen: Vi skal ind fra ydersiden, og det tager tid

Annonce