Annonce
Odder

Borgerne ville ikke hjælpe med at finde besparelser. Skattestigninger kan blive nødvendige for at lukke hullet

Der ligger et stykke arbejde forude for Marianne Hundebøll (SF), der har fået ansvaret for borgerinddragelse. Og den kneb det med ved budgetborgermødet torsdag aften. Arkivfoto: Hans Jørgensen
Hans Hammann (V) var ved at få kaffen galt i halsen, da deltagerne fra nabobordet erklærede sig enige i, at det kan blive nødvendigt at hæve skatten. Ved bordet sad nemlig to venstrekolleger, som sammen med 35 andre var taget til kommunens første budgetborgermøde.

Odder: Kommunens borgere ønsker tilsyneladende ikke at få indflydelse på, hvordan skattekronerne skal fordeles i kommunen. Den konklusion kan man i hvert fald vælge at drage efter torsdagens budgetborgermøde på Odder Parkhotel.

Blot fem borgere og det samme antal foreningsfolk havde valgt at deltage i mødet, hvor de havde selskab af godt 20 politikere og det halve antal embedsmænd fordelt ved fire borde.

- Det er næsten synd for dem, der er kommet, for de bliver jo overfaldet af os politikere, sagde Lene Aagaard (V).

Annonce

- Vi vil jo virkelig gerne høre borgerne, men måske vil de høres på en anden måde. Der er i hvert fald et eller andet, vi har overset, når så få vælger at komme, fortsatte hun.

Kommunen har i årevis talt om at række hånden frem og har endda udpeget Marianne Hundebøll (SF) som ansvarlig for borgerinddragelse, men noget er tilsyneladende gået galt i kommunikationen.

- Hvis vi vil have input fra borgerne, er vi nødt til at tænke nyt, og så skal vi sikre at kommunikationen med borgerne er bedre og går i gang tidligere, mener Marianne Hundebøll.

- Omvendt, så synes jeg også, at det er den enkelte borgers ansvar at holde sig orienteret.

Der er da også flere borgere, der har været klar over, at mødet var der, og som endda har input til, hvor kommunen skal spare for at få budgetterne til at hænge sammen.

Det fremgår af de mange kommentarer, der har været til en optaktsartikel på hsfo.dk og facebook.

- Måske er det formen. Måske skal vi gøre mere digitalt. Det er noget af det, vi skal finde ud af i udvalget, siger Marianne Hundebøll.

Skattestigning kan blive nødvendig

De, der var der, hvad enten det var borgere, politikere eller embedsmænd, kunne til gengæld gå derfra med en lidt overraskende udmelding fra det bord, hvor to venstrefolk var repræsenteret.

- Der er enighed om, at vi er der, hvor vi er nødt til at øge indtægterne, og jeg kan ikke se, at vi undgår skattestigning til velfærd. Det er vi sådan set enige om rundt om bordet, sagde Marianne Hundebøll og fik nikkende tilkendegivelser fra såvel Finn Thranum som Lene Aagaard.

Helt så simpelt kan der dog ikke konkluderes, understregede Finn Thranum efter mødet.

- Det bliver en megasvær opgave at få balance i budgettet på mit område (ældre og sundhed), og jeg har en klar grænse for, hvor langt jeg vil gå for at spare. Derfor kan det blive nødvendigt at se på skatten, erkendte Finn Thranum.

Jeg har en klar grænse for, hvor langt jeg vil gå for at spare. Derfor kan det blive nødvendigt at se på skatten.

Finn Thranum (V)

- Men nu skal vi lige se, hvad forvaltningen kommer med, for jeg tror, der kan tænkes nyt, som kan give en del af de manglende millioner, lød det håbefuldt fra den erfarne venstremand.

Annonce

Find pengene selv

I runde tal mangler der 20 millioner kroner til drift på det i forvejen største økonomiske område i kommunen, omsorg, som koster 262 millioner kroner i serviceudgifter om året.

Og hvis kommunalbestyrelsen og embedsmændene havde sat næsen op efter den geniale idé præsenteret fra en borger ved et af de fire borde, så er de alle gået skuffede hjem.

De fleste input gik at markedsføre kommunen bedre, så der kommer flere borgere, lave mere tidlig forebyggende indsats, så man kan stoppe stigningen i udgifter til specialområdet for både børn, unge og voksne, og så droppe de anlæg, der kan droppes.

Sidstnævnte vil være en engangsbesparelse, som kan lukke hullet i driftskassen et år eller to.

- Vi er nødt til at tænke i nye måder af gøre tingene. Trække flere frivillige ind. Få de unge ind i praktikker hos de ældre, så de måske kan tage en uddannelse indenfor området og dermed gøre det nemmere for os at rekruttere i fremtiden, lød det fra ét bord, mens et andet bord talte om at stoppe ensomheden.

Men hvor der kunne spares eller tjenes 20 millioner kroner ekstra, havde de ikke nogle bud på. Eller måske alligevel.

- I har jo som politikere vedtaget nogle overordnede strategiske mål. Det er dem I skal pejle efter, når I skal beslutte, hvor der skal spares, formanede en af de få borgere, der tog aktivt del i mødet.

Debatten om budgettet fortsætter på kommunens facebookside, og 30. august inviterer kommunen endnu engang til budgetborgermøde for at få de sidste input, inden de endelige forhandlinger sættes i gang.

Næste års budget skal endeligt vedtages af kommunalbestyrelsen 10. oktober.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Tiltalte i sag om millionbedrageri afviser alt: Vi anede ikke, der foregik noget ulovligt, før vi blev anholdt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Gruppen af 80+ eksploderer i Horsens Kommune: Fra 2024 er der brug for et nyt plejehjem hvert år for at sikre en plejebolig til alle, der har behov

Horsens For abonnenter

Før kiggede folk overbærende: Nu snører Kaare boksehandskerne og får stød i hjernen for at undgå ukontrollerede bevægelser

AC Horsens

AC Horsens jagter en matchbold: Tre ting gør holdet til favorit på den svære udebane i Nykøbing

Kultur

I gamle dage var der ikke meget at råbe hurra for i Horsens Statsfængsel - dét var der tirsdag

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Horsens

Det skal være slut med graffiti og knuste ruder: Ejer af øjebæ ved Vejlevej har købt øvrige ejere ud for at forskønne skæmmet ejendom

Sport For abonnenter

Kommentar: Mesterskabet er langt væk - derfor er HIC nødt til at fordele lønkronerne anderledes, hvis man vil retur til finalerne

Horsens

Livlig debat om forsvars-forbeholdet: Bliver det dyrere, hvis vi siger ja, og bliver Danmark mere sikkert?

Erhverv

39-årige Iben fra Vejle er blevet slagter i Glud: Uddeler luftede ideen for hende for flere år siden

Topledere mødes i Esbjerg: 10.000 vindmøller skal tidoble kapacitet for havvind i Nordsøen

Brædstrup

Skal Horsens have sin egen camino? Landsbyråd vil binde landsbyer i området bedre sammen

Hedensted For abonnenter

Få overblikket her: Er fjernvarmen på vej til din by?

Horsens

Omdiskuteret skulpturallé har fået sit gennembrud, og flere skulpturer er på vej: Formand foreslår, at der rejses et attraktions-skilt ved motorvejen

Annonce