Annonce
Odder

Borgerne gik på kro – for at tale om kroen

Formanden for Lokalrådet Heidi Gautschi bød velkommen, inden hun overlod ordet til arkitekt Esben Dannemann Frost. Foto: Søren E. Alwan
Den forfaldne Hundslund Kro genopstod som borgernes mødested i et par timer

Hundslund: Der blev hverken truffet beslutninger eller nedsat flere grupper, da 50 borgere mandag kl. 17 mødtes på Hundslund Kro for at høre om det forsøgsprojekt, som blev sat i gang i januar, og hvis fornemmeste mission er at finde ud af, hvad der skal ske med den forfaldne bygning.

Men ender det med, at kroen bliver jævnet med jorden, fordi ingen ønsker at bygge den om til medborgerhus, værksteder eller en anden borgerdrevet institution - så er missionen alligevel fuldendt.

Det mener i hvert fald Peter Lau Kjeldgaard, der i årrække var formand for Støtteforeningen for Hundslund Hallen, som står for blandt andet Sondrup Marked. Han deltog i mødet på kroen og lyttede interesseret, da projektleder Esben Dannemann Frost, arkitekt og konsulent for Odder Kommune, fortalte om mulighederne.

- Jeg synes, det er en spændende proces, at vi som borgere kan være med til at bestemme, hvad der skal ske med den gamle kro. Havde vi fået tilbuddet på et andet tidspunkt, kunne det også ende anderledes. Men som jeg fornemmer stemningen i byen, skal ethvert borgerstyret projekt være bæredygtigt uden frivillig arbejdskraft. Vi er simpelthen ikke frivillige nok til at kunne påtage os sådan en opgave, sagde Peter Lau Keldgaard og henviste bl.a. til, at mange frivillige allerede lægger et stort arbejde i Hundslund Idræts Forening HIF og i Købmandsgården. Ja, faktisk er der mangel på frivillige til idrætsforeningen.

Projekt Hundslund Kro

Det er Odder Kommune, som ejer Hundslund Kro.
Handelen er sket, fordi kommunen har søgt og fået 1,6 millioner forsøgs-kroner af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
De 400.000 kroner er allerede blevet brugt til køb af kroen.
Andre 600.000 kroner er afsat til at udvikle projektet, hvilket bl.a. indebærer løn til arkitekt Esben Dannemand Frost, som siden januar har holdt månedlige møder med interesserede borgere samt interviewet andre. Desuden skal der bruges penge på bl.a. forplejning ved møder, ekstern evaluering og løn til diverse byggeteknikere.
De resterende 600. 000 kroner er øremærket til at blive brugt på enten nedrivning eller renovering af de eksisterende bygninger.
Forsøget går ud på, at lokale kræfter skal være med til at ideudvikle samt i sidste ende at beslutte, hvad der skal ske med kroen.
Uanset hvad borgerne beslutter sig for, er Odder Kommune ikke forpligtiget til bruge driftsmidler på det færdige projekt, ligesom kommunen ikke må eje det færdige projekt.
Viser borgerne ikke interesse for selv at bruge og eje kroen/matriklen, kan kommunen vælge at rive bygningen ned, sælge grunden uden fortjeneste og i sidste ende returnere resten af statstilskuddet til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Må flytte fra byen

Selve mødet var en opfølgning på, hvad der blev sat i gang i januar, da Lokalrådet og Odder Kommune inviterede borgerne til at være med til at bestemme, hvad der skal ske med den forfaldne kro - med hjælp fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som har skudt en masse penge i projektet.

Siden har der ifølge Esben Dannemann Frost været arbejdet på at inddrage borgerne i idéudviklingen, og det er resulteret i ideer om bl.a. et kreativt hus med værksteder, et kontorhotel, plads til et lokalhistorisk arkiv samt flere andre ting.

Alle de deltagere, som avisen talte med mandag, syntes dog at være mere indstillet på, at bygningen skal jævnes med jorden, og at der derefter skal bygges lejeboliger. Både fordi man vil komme til at mangle frivillige, og fordi der er mangel på lejeboliger i Hundslund.

- Det er en fantastisk mulighed, men vi bliver nødt til at tænke på, hvad der kan lade sig gøre rent praktisk. Jeg ville i hvert fald ikke selv kunne gå ind i driften af huset, sagde blandt andre Sine Bøndergaard og blev suppleret af Anja Winkler:

- Spørger nogen mig, skal der bygges lejeboliger til familier, for dem er stor mangel på. For eksempel flytter jeg nu selv til Odder, fordi jeg ikke kan finde en lejebolig i byen. Det er ærgerligt, når man har børn på skolen, sagde hun.

Annonce

Brev til alle

Esben Dannemann Frost vil evaluere på mødet, og i løbet af sommeren sende et spørgeskema ud til alle borgere med postnummer 8350. Når spørgeskemaerne er kommet retur, vil han og Lokalrådet se på, hvad der mest stemning for. Til efteråret holdes et nyt borgermøde, hvor ønskerne skal snævres endnu mere ind.

- Det kan ende med, at bygningen bliver revet ned, og grunden solgt, men så sker det efter borgernes ønske. Den proces er det hele værd, siger han.

Folk lyttede interesseret til Esben Dannemann Frost, da han fortalte om, hvordan de kan indflydelse på kroens fremtid. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Sport For abonnenter

Nederlag udstillede niveauforskel - men muligheder: Derfor kan Horsens IC stadig slå Bakkens Bears og sikre sig sølvtøj senere på sæsonen

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Horsens For abonnenter

VIA står til at miste mindst 900 studerende - nu er der sat navn på de seks uddannelser, der skal lukke

Horsens

De praktiserende læger må nu vaccinere mod covid-19 - fra fredag kan du se, om din egen læge tilbyder vaccine

Annonce