Annonce
Brædstrup

Borgergruppe vinder slag om råstofplan: Regionen genovervejer nyt graveområde i naturskønt bakkeland

Der bliver i første omgang ikke lagt et nyt indvindingsområde for sand og kvartsand ind i regionens råstofplan ved Sdr. Vissing. Området er i stedet udpeget til råstofinteresseområde. Foto: Morten Pape
Regionens politikere i udvalget for regional udvikling har godkendt en ny råstofplan for de næste 12 år, men det bliver uden et nyt graveområde i Sdr. Vissing. Her er 53 hektar naturskønt skovområde i spil til at blive et råstofinteresseområde.

Sdr. Vissing: De regionale politikere valgte at lytte til argumenter fra den lokale arbejdsgruppe Sdr. Vissings Bjerge, da de forleden skulle tage stilling til den nye råstofplan i udvalget for regional udvikling.

Udvalget endte med at godkende den nye råstofplan, som skal gælde i de næste 12 år, men med en vigtig undtagelse for borgerne omkring Sdr. Vissing. Det 53 hektar store område, som var udpeget som udgravningsområde, er i stedet i spil til at blive et råstofinteresseområde.

Det betyder i korte træk, at området i stedet skal være en slags reserveområde, hvis der på et senere tidspunkt er brug for at udvinde råstoffer.

Annonce

- Årsagen skyldes, at vi har været i dialog med en borgergruppe i Sdr. Vissing, og den dialog er mundet ud i, at der er nogle naturværdier, som er kommet i forgrunden i forhold til behovet for sand. Vi har dog ikke taget området helt ud. Når det er interesseområde, betyder det, at det stadig er med, siger Flemming Knudsen (S), næstformand for udvalget for regional udvikling.

Har sand nok

Han oplyser, at politikerne længe har haft øje for området omkring Sdr. Vissing. Således anbefalede Miljøstyrelsen i sit høringssvar, at man anbefalede ikke at grave i området, da landskabet er bevaringsværdigt og ligger inden for nationale, værdifulde geologiske områder.

- Der har været mange fordele og ulemper, der er vejet op imod hinanden. Det er klart, at Miljøstyrelsens udtalelser også går på de naturværdier, der er derude. Så det har været et spørgsmål om afvejning af behovet og de naturværdier, der er. Derudover har der været et stort lokalt engagement fra borgerne i området, som har samlet over 2000 underskrifter ind, og vi har også selv været ude og set området. Derfor syntes vi, det var en god idé at gøre området til interesseområde i stedet for at fastholde den oprindelige beslutning, siger Flemming Knudsen.

Regionen har afvejet behovet for sand med de naturværdier, der er i Sdr. Vissing ifølge regionsrådsmedlem Flemming Knudsen. Arkivfoto: Kim Haugaard

Han er samtidig godt tilfreds med den nye råstofplan, som han mener, vil dække behovet for råstoffer i de næste 12 år.

Udvalget for regional udvikling har også bedt om en genbehandling af det 53 hektar store graveområde ved Sdr. Vissing for at få mere overblik over, hvor meget kvartssand der er i området, og eventuelt også, om man kan grave uden at grave under grundvandsspejlet.

Annonce

Naturen vandt

I arbejdsgruppen Sdr. Vissing Bjerge, som har arbejdet imod at få et nyt udgravningsområde, vækker beslutningen glæde.

- Vi er meget glade og lettede over, at regionens politikere kan se de store naturværdier i området og giver sig selv lov til at tænke sig ekstra godt om samt iværksætte en ordentlig redegørelse af, hvor meget sand der reelt set er i de eksisterende grave. Vi håber også, at dette kan starte en diskussion om, hvor grænsen går mellem nationale og kommercielle interesser, lyder det fra Lone Skriver i en mail til Horsens Folkeblad.

Også Maja Harsberg fra Sdr. Vissing Bjerge glæder sig over, at skovområdet ved Sdr. Vissing får lov til at stå i fred i denne omgang.

- Det er en rigtig god nyhed for os, og uden jeg skal blive for højtflyvende, er det også en god nyhed for Danmark. Det her er jo noget, som er national interesse. Det vigtigste er dog, at politikerne nu har fået øje på, at der er noget her, som er så specielt, at vi ikke bare skal grave det op og sælge til højstbydende i udlandet, siger Maja Harsberg.

Hun glæder sig over, at naturværdier har vundet over erhvervsinteresser i sagen om et nyt indvindingsområde ved Sdr. Vissing.

- Vi har fået noget fred, men vi har også fået en åbnet folks øjne for, hvad det er for en naturperle, vi har. Nu skal vi i stedet udvikle vores område i stedet for at grave det op. Vi kan se, hvordan Skanderborg Kommune vokser ved, at de markedsfører sig på en smuk natur, og det skal vi også gøre i Horsens Kommune. Vi kunne også være den næste naturkommune, siger Maja Harsberg.

Råstofplanen ventes at blive godkendt endeligt af regionsrådet. Det forventes at ske på regionsrådsmødet onsdag 23. juni.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Borgmester smider bombe i sag om omstridt omfartsvej: Forventer at kunne gå i gang med vejprojekt til december

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Drømmescenariet der blev til virkelighed: Kom med ind i Horsens' nye vartegn

Horsens For abonnenter

Så faldt hammeren i sag om dick pics og blufærdighedskrænkelser: 35-årig dømt til anbringelse på ubestemt tid

Horsens

Min eksmand synes, vores børn får for meget junkfood hos mig - kan han bestemme over det?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Hedensted

Ny butik: Rune og Jill sælger vin fra Italien fra en ombygget garage i Hedensted

Horsens For abonnenter

Fra Junivej til Agerbakken: 18 boliger har skiftet hænder

Horsens

Se video fra Marys besøg i Horsens: Særligt én studerende havde sommerfugle i maven

Horsens

Se Regitzes smukke buket til kronprinsesse Mary: Jeg blev da lidt starstruck, da jeg fik opgaven

AC Horsens For abonnenter

Nu venter VB i 1/8-finalen: AC Horsens' historiske pokaltriumf kastede disse fem tillægsgevinster af sig

Odder

Nye Borgerlige har fundet spidskandidat: Vil skifte livet som sofapolitiker ud med en stol i byrådet

Horsens For abonnenter

Efter pres fra Venstre: Nu bliver det gratis at gå på tønden i midtbyen

Horsens

Se videoen: Nu er Mary kommet til Horsens

Annonce