Annonce
Hedensted

Borgergruppe arbejder på at få friplejehjem til Løsning

De ældre i kommunen skal have noget at vælge imellem, når behovet opstår for en plejehjemsplads, mener en gruppe borgere fra Løsning-området. Derfor vil de oprette et friplejehjem. Arkivfoto: Morten Pape
Antallet af ældre med behov for plejehjemsplads er støt stigende, og de skal have mulighed for at vælge noget andet end det kommunale tilbud, mener en gruppe lokale borgere. De vil oprette et friplejehjem med kristne værdier.

Løsning: Et plejehjem, der er baseret på kristne værdier, hvor man imødekommer individuelle ønsker, og hvor det er muligt for par at bo sammen.

Det er visionen, som en gruppe borgere i øjeblikket arbejder på at føre ud i livet.

De vil oprette et friplejehjem i Løsning, så ældre i Hedensted Kommune og andre, der har lyst til at bo i området, har mulighed for at vælge noget andet end kommunens plejehjem.

Annonce

- Det handler ikke om, at kommunens plejehjem gør det dårligt, for det har vi ikke nogen fornemmelse af skulle være tilfældet, tværtimod. Men vi synes, der skal være et alternativ, så borgerne har noget at vælge imellem, siger Fridtjof Stidsen, tidligere byrådsmedlem for Kristendemokraterne, og en af den fem mand store arbejdsgruppe.

Flere vælger friplejehjem

Gennem det seneste årti er der skudt friplejehjem op i mange kommuner, og antallet af pladser på de privatdrevne plejehjem er mere end firedoblet.

Ideen har også været oppe at vende i Hedensted Kommune tidligere, men uden at der er kommet mere ud af det.

- Der har været snakket om et friplejehjem i Øster Snede, og jeg har selv været med til at arbejde for et friplejehjem i Korning for nogle år siden, men ingen af delene blev til noget af forskellige årsager. Nu tror vi på, at tiden er inde, for behovet for plejehjemspladser stiger, og flere er begyndt at vælge de private plejehjem, siger Fridtjof Stidsen.

Annonce

By med stor, kristen menighed

Når gruppens valg er faldet på Løsning, er det ingenlunde tilfældigt. Dels bliver der netop her behov for flere pladser, dels er det centralt placeret i kommunen, og endelig er det en by med en stor, kristen menighed.

- Vi vil gerne bygge et friplejehjem, der baserer sig på kristne værdier, og vi tror, at Løsning er et godt sted at rekruttere frivillige, siger Fridtjof Stidsen.

Arbejdsgruppen har kig på flere områder i Løsning, hvor de gerne vil bygge friplejehjemmet, men de har ikke nogen aftale på plads endnu.

- Vi skal bruge omkring en hektar jord, så det kan ikke ligge hvor som helst i en by, hvor der også er jernbane og motorvej. Men vi har nogle steder i tankerne. Der er dog en hel del, der skal falde på plads, før vi kan gå videre, siger Fridtjof Stidsen.

Annonce

Plads til 30-40 beboere

Det næste skridt for arbejdsgruppen bliver at lave en egentlig bestyrelse, og så skal de samle i omegnen af tre-fem mio. kr. ind, før byggeriet kan sættes i gang.

De har haft kontakt til Danske Diakonhjem, som de gerne vil have til at stå for administrationen, og de har også en ansøgning inde hos Sundhedsstyrelsen, som skal godkende nye friplejehjem.

Derudover er der brug for et tæt samarbejde med Hedensted Kommune, der dels skal lave lokalplan for området, dels skal være villig til at visitere borgere til friplejehjemmet.

Med hensyn til samarbejdet med kommunen er der godt nyt i det budgetforlig, som netop er indgået. Heraf fremgår det, at forligsparterne ser positivt på at få et eller flere friplejehjem til kommunen.

- Vi har også haft en god dialog med begge sider af byrådet omkring vores tanker, og for kommunen er det som udgangspunkt en god idé at give plads til friplejehjem, for de kommer ikke selv til at have noget økonomisk i klemme, siger Fridtjof Stidsen.

Forventningen er, at behovet for flere plejehjemspladser i Hedensted Kommune om fem-seks år vil være så stort, at der er et grundlag for et friplejehjem med 30-40 beboere. Det er arbejdsgruppens mål, at friplejehjemmet kan være klar til den tid.


Der blomstrer friplejehjem op i mange kommuner i disse år. Trenden er, at borgerne gerne vil have mere valgfrihed.

Fridtjof Stidsen
Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Gågaden spærres delvist af: - Vi synes ikke, fugen har den kvalitet, som vi ønsker

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Erhverv For abonnenter

Sur smiley koster Ølholm-firma 15.000 kroner i bøde: Kunde følte sig vildledt

Horsens

Ekstraordinært mange forsøger at bestille tid til tredje vaccine: 91-årige Arne kan ikke engang blive stillet i kø

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Fisk fra vandløb landet over tjekkes for giftigt fluorstof

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Horsens For abonnenter

Chipning af vildheste ved Nørrestrand kostede et hoppeføl livet

Horsens

Gammel højrefløjskending går til valg på grøn omstilling: Ja, jeg er indvandrerkritisk, men det hører til i landspolitik

Annonce