Annonce
Horsens

Borgerforslag om Nørrestrand ventes afvist før behandling i byrådet: Der mangler 103 underskrifter

Borgerforslaget, der nu står til at blive afvist af politikerne, har til formål at forhindre alt byggeri syd for Nordre Strandvej. Sagen er aktuel, fordi der er planer om at bygge et spejderhus på det areal, der på kortet her er inden for det røde felt. Lige nu er et lokalplanforslag for byggeriet i høring. Kort fra lokalplanforslaget
Flere hundrede underskrifter er blevet skrottet af forvaltningen, blandt andet fordi flere af underskriverne ikke er stemmeberettigede borgere i Horsens Kommune. Initiativtagerne til borgerforslaget er allerede i gang med at samle flere underskrifter.

Horsens: Borgerforslaget, der har til hensigt at forhindre fremtidigt byggeri syd for Nordre Strandvej ved Nørrestrand, står til at blive afvist, inden det kan blive behandlet i byrådet.

Økonomi- og erhvervsudvalget skal behandle sagen på mandag, og anbefalingen fra embedsmændene er ifølge dagsordnen for udvalgsmødet, at politikerne afviser borgerforslaget med henvisning til, at der kun er registreret 1897 valide underskifter.

Det er 103 færre end de 2000, der skal til for at få et borgerforslag behandlet i byrådet.

Annonce

Initiativtagerne afleverede i midten af marts en tyk mappe med angiveligt 2100 underskrifter på borgerforslaget. 666 af dem var afgivet digitalt på kommunens officielle borgerforslags-portal, resten var indsamlet som gammeldags fysiske underskrifter.

To måneder senere er kommunen nu færdig med at tjekke de fysiske underskrifter i cpr-registret, og det har afsløret lidt af en rodebutik.

Flere af underskriverne er ikke bosatte i Horsens Kommune, nogle er ikke fyldt 18 år, og andre har afgivet mangelfulde oplysninger i forhold til navn og/eller adresse, så det ikke har været muligt at slå dem op i registret.

Tallet kan være endnu lavere

Der er altså for få valide underskrifter, men det er ifølge forvaltningen ikke det eneste problem.

Embedsmændene skriver i indstillingen til politikerne, at man har modtaget "varierende underskriftsark", hvor nogle af dem blot har haft teksten ”Underskrift indsamling til borgerforslaget - bevar naturen ved Nørrestrand SYD for Nordre Strandvej”.

"For disse ark kan der være usikkerhed om borgerne, der har skrevet under reelt har haft vished om, hvad borgerforslaget konkret omhandler. Der er ca. 400 underskrifter, hvor dette gør sig gældende", skriver forvaltningen.

Derudover kan der være borgere, der har skrevet under både på den digitale og den fysiske underskriftsindsamling. Det har kommunen angiveligt ikke mulighed for at undersøge nærmere.

"Det har ikke været muligt for administrationen at kontrollere for disse evt. dubletter, da virksomheden, som leverer borgerforslagsløsningen, ikke kan udlevere data fra modulet, jf. gældende databehandleraftale, som er efterprøvet ved virksomhedens Data Protection Officer" står der i dagsordenpunktet.

Sagen efterlader flere åbne spørgsmål, men det har ikke fredag været muligt at få en kommentar fra teknisk direktør Charlotte Lyrskov.

Annonce

Initiativtagere giver ikke op

Fredag eftermiddag var meldingen fra Danielle Piann Kolling, en af initiativtagerne til borgerforslaget, at man allerede nu er i gang med at samle de underskrifter, der mangler.

- Jeg er i Egebjerg lige nu, og vi har allerede samlet de første 80 underskrifter. Det bliver ikke et problem at skaffe nok underskrifter, sagde Danielle Piann, der samtidig kritiserede kommunen for ikke at advisere initiativtagerne om problemerne, før sagen blev sendt til politisk behandling.

- Vi er af kommunen blevet lovet en opringning, om der var nok stemmer, og vi har rykket for det to gange, men vi har intet hørt fra kommunen. Det får mig til at tænke, at man åbenbart ikke vil have det her borgerforslag op i byrådet, konstaterede hun.


Jeg er i Egebjerg lige nu, og vi har allerede samlet de første 80 underskrifter. Det bliver ikke et problem at skaffe nok underskrifter.

Danielle Piann Kolling, en af initiativtagerne til borgerforslaget


- Noget tyder på, at I ikke rigtigt har haft styr på underskriftsindsamlingen?

- Jeg ved, at alle, der har samlet underskrifter ind, har spurgt folk, om de boede i kommunen og var under 18 år. Der kan så måske være nogle, der synes, at det har været sjovt at skrive under, selv om de ikke opfyldte betingelserne, men skidt med det. Vi skal nok nå i mål, sagde Danielle Piann Kolling.

Annonce

Ændringer på vej

Udover at tage stilling til det konkrete borgerforslag skal politikerne også tage stilling til en anbefaling fra forvaltningen om, at det fremover kun skal være borgere uden Nem-ID, der skal kunne aflevere fysiske underskrifter. Alle andre skal stemme via kommunens digitale portal.

Et ja til det vil ifølge Danielle Piann Kolling gøre det meget svært at få et borgerforslag til behandling i byrådet.

- Et af de store problemer i det her er jo, at det er så svært at stemme digitalt. Vi hører fra folk, at de bliver smidt af, så de ikke får mulighed for at skrive under, og så opgiver de det, siger hun.

Borgerforslaget er lavet som et modsvar på et lokalplanforslag for et spejderhus placeret syd for Nordre Strandvej, der blev sendt i høring af plan- og miljøudvalget.

Modstanderne ønsker, at spejderhuset skal placeres nord for Nordre Strandvej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Odder

God morgen - skal vi danse tango?

Annonce