Annonce
Odder

Borgerforslag: Luk af for gennemkørsel på Torvet

Måske er det snart fortid med biler på Torvet i Odder. Et borgerforslag om at spærre for gennemkørsel kan ende i byrådet, såfremt forlaget får samlet de nødvendige 358 stemmer.
Lasse Birch Møller mener, at Torvet i Odder skal lukkes permanent for biler fra Åbygade. Ikke alle handlende og kunder er enige med ham.

Odder: Trafikeret vej og legende børn. Sådan en cocktail er Torvet i Odder, der både motiverer til leg og tiltrækker børnefamilier - men som også rummer gennemkørende biler.

Ved blot at lukke vejen af, hvor Torvet rammer Rosensgade, blokeres der ikke for andet end en unødvendig og potentielt farlig gennemkørsel.

Sådan skriver Lasse Birch Møller i det borgerforslag, han har stillet til Odder Kommune, om at der skal lukkes af for gennemkørsel til Torvet fra Åbygade. Forslaget har i skrivende stund fået 190 stemmer, så der mangler stadig at blive indsamlet en del stemmer for at nå op på de 358, der sender et borgerforslag direkte i byrådet.

Annonce

I al sin enkelhed går forslaget ud på at spærre vejen af, hvor Torvet rammer Rosensgade, således at man ikke længere kan køre gennem Torvet fra Åbygade. Ifølge forslagsstiller Lasse Møller, blokeres der ikke for andet end en unødvendig og potentielt farlig gennemkørsel.

Legende børn og trafikeret vej er en farlig cocktail, og faktisk synes han, at det kan være utrygt at færdes på Torvet, særligt når man har en 3-årig med hurtige fødder til at løbe rundt.

- Jeg prøver at lære min dreng om reglerne i trafikken, men det kan godt være lidt svært at forstå, at det, der mest af alt ligner en legeplads, i virkeligheden er en vej, forklarer han.

Mere liv i dag

Ideen til borgerforslaget opstod for tre år siden, da Lasse Møller var på barsel med sønnen Nathan.

- Dengang gik jeg ofte lange ture rundt i Odder, og jeg synes faktisk, at Odder er fantastisk flot. Derfor undrede det mig, at Torvet dengang var noget nær det mindst spændende sted at være, siger han.

I løbet af de seneste tre år er der dog sket en hel del med Torvet, idet der blandt andet er blevet opstillet trampoliner, bordfodbold, legehuse og sandkasser, ligesom flere caféer og masser af nye siddemøbler er kommet til.

Transformationen er noget, Lasse Møller har lagt mærke til, og som han hilser velkommen, men måske netop fordi, Torvet nu er blevet et rart sted at være, har han svært ved at forstå, hvorfor der ikke spærres af for biler.

- Jeg synes, at der er blevet virkelig rart at være, både for børn og for voksne. Men jeg bliver mere og mere generet af trafikken, for hvorfor skal der være gennemkørsel, når der er så mange andre gode veje rundt i Odder, spørger han.

Annonce

Ikke nødvendigt med gennemkørsel

Bestyrer i Center Mode på Torvet Charlotte Nonbye har også svært ved at se logikken i, at der skal være gennemkørsel på Torvet. Hun har været bestyrer i butikken i snart 20 år, og hun kan ikke se, at den manglende gennemkørsel skulle være et problem for butikkerne.

- Dengang, hvor der var helt fyldt op på Torvet, når det var torvedag, der var der jo altså også spærret af, men det holdt da ikke folk tilbage, siger hun.

Annonce

Brug pullerterne

Ved siden af Center Mode ligger caféen Moster’s, og her er indehaver Sofie Hermansen umiddelbart positivt stemt over for forslaget om at lukke for gennemkørsel. På caféen går de ansatte ind og ud ad døren hele tiden for at servere for dem, der sidder ved springvandet. Ejeren oplever, at mange kører så stærkt, at forældre ikke kan slappe af med en kop kaffe, mens børnene leger.


Jeg synes, det er ærgerligt, at det altid er enten eller. Det ville være bedre, hvis man eksempelvis lukkede af for gennemkørsel i de varmeste sommermåneder, og ellers kun i de perioder, hvor der sker noget på Torvet,

Sofie Hermansen, indehaver af Café Moster


Derfor kan det ifølge Sofie Hermansen være en rigtig god idé, men hun synes alligevel, det er ærgerligt, at det virker til at være en enten eller løsning, da pullerterne foran Guldsmeden jo sagtens kan tages op og ned ved behov.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at det altid er enten eller. Det ville være bedre, hvis man eksempelvis lukkede af for gennemkørsel i de varmeste sommermåneder, og ellers kun i de perioder, hvor der sker noget på Torvet, f.eks. i efterårsferien og i december måned, siger hun.

Annonce

Skader butikkerne

For pensionist Lene Hermansen er forslaget om at spærre for Torvet, bestemt ikke noget, der falder i god jord. Ideen med at spærre Torvet af er blevet afprøvet før, og ifølge Lone Hermansen var det direkte medvirkende til, at bageren der tidligere lå på Torvet måtte lukke.

- Der er altså nogle mennesker, der ikke kan finde ud af at bruge hovedet. Det siger jo sig selv, at butikkerne vil komme til at lide under det, hvis man ikke kan parkere tæt på dem, siger hun.

Selv ville hun ikke længere handle i Odder, hvis det ikke længere var muligt at køre gennem Torvet.

- Nej, fandme nej! Så ville jeg da hellere køre til Aarhus. Man skal da have et sted at parkere, siger hun.

Om Torvet forbliver åbnet for gennemkørsel er endnu uvist, men foreløbig mangler der stadig at blive samlet yderligere 168 stemmer, før byrådet skal tage stilling til borgerforslaget. Lukkes der for gennemkørsel, er det ikke første gang. Som forsøg var der også lukket i de sidste to måneder af 2019.

Annonce
Horsens For abonnenter

Lukning af smutveje i Dagnæs er skudt til hjørne: Politiker vil høre borgernes mening efter utilfredsstillende forløb

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

HPK Hvidevarer bliver til Skousen: Jens Kristian sælger sit livsværk efter 26 år

Erhverv For abonnenter

Masterchef-deltagelse satte skub i livslang passion: Troels Katholm dropper pædagog-job og går all-in med madprojekt

Horsens

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

AC Horsens For abonnenter

Alt du skal vide om AC Horsens' oprykningschancer: Sådan ser regnestykkerne ud, svækkelsen af Nykøbing FC, AC-spillere i karantænefare og risikoen for gummiben

Ekspert om Natos vokseværk: - Fjenden er Rusland, og Rusland er på røven for at sige det på firkantet dansk

Østjylland

Klimabroen skal forbindes med nordsiden af fjorden - men politikerne vil stadig gerne diskutere, om den overhovedet skal bygges

HH Elite For abonnenter

HH Elites storskytte om svært første halvår i klubben: Derfor har sigtekornet været under niveau - sådan vil hun indstille det til den kommende sæson

Kultur

Fødselsdagsfest i fangernes gamle fort: Se hvad Fængslet har skabt gennem 10 år

Livsstil

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Erhverv

Flyveplads er helt forandret: Før var der brummende fly og hektisk aktivitet - nu skal der slappes af og holdes selskaber

Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

Erhverv

Ny administrerende direktør i spidsen for M+ Ejendomme, som har rod i Michael A. Mortensens første selskab

Annonce