Annonce
Hedensted

Borgere på stort debatmøde: Kommunen skal stå for at beskytte Juelsminde

Efter oplæg ved landinspektør Peter Svane, Hedensted Kommune, blev der åbnet for debat i salen. De første, der fik ordet, var ikke ligefrem positive stemt over for udsigten til et nyt digelag. Flere mente, at kommunen alene måtte stå for at sikre Juelsminde by mod højvande. Foto: Morten Pape

Lodsejere var for og imod forslaget til, hvordan der skal arbejdes med højvandssikring. Næsten alle stemte dog for nedsættelsen af en styregruppe.

Juelsminde: Der blev talt lige ud af posen, da Hedensted Kommune afviklede det første borgermøde om, hvordan Juelsminde skal sikres mod oversvømmelser i fremtiden.

Målet var at nedsætte en styregruppe, som skal bane vejen for et digelag bestående af ejerne af 1130 udsatte ejendomme.

Det lykkedes, sådan da.

Af de ca. 550 grundejere, der deltog i mødet på Hellebjerg Idrætsefterskole, stemte næsten alle for nedsættelsen af en styregruppe.

Gruppens første opgave bliver dog at afklare, om der er opbakning til stiftelsen af et digelag og dermed det videre arbejde.

For på mødet, hvor et par mikrofoner kom rundt i salen, var flere afvisende og gav udtryk for, at det måtte være en kommunal opgave at gøre Juelsminde i stand til at modstå den stigende havvandstand.

Det er ikke meningen, vi skal snakke økonomi i aften, men omvendt synes jeg, det er fair nok at give en fornemmelse af, hvad vi snakker om. Arkitektfirmaet Møller & Grønborg har skitseret en fornuftig minimumsløsning på 23 mio. kr. for seks km kyststrækning. Talt op inden for den røde linje med 1130 ejendomme bliver det 20.000 kroner per ejendom.

Peter Svane, landinspektør, Hedensted Kommune

Sikringen af Juelsminde


  • Hedensted Kommune havde inviteret ejere af 1130 ejendomme i Juelsminde til borgermøde om, hvordan byen skal sikres mod oversvømmelser i fremtiden.
  • Grundejerne var udvalgt, fordi de vil blive ramt af oversvømmelse ved 2,5 m forhøjet vandstand.
  • I dag går højvandssikringen i Juelsminde til 1,8 m. Kommunen foreslår, at grundejerne går sammen i et digelag og etablerer et dige, der sikrer dem imod op til 2,5 m forhøjet vandstand.
  • Et dige langs en seks km lang kyststrækning vil koste 23,3 mio. kr., har kommunen fået vurderet, og det skal grundejerne være med til at finansiere.
- Uanset hvor meget vi arbejder med det, så finder vi aldrig en løsning, hvor alle herinde er tilfreds. Sådan er det med demokrati, sagde den politiske formand for fritid og fællesskab, Liselotte Hillestrøm (S). Foto: Morten Pape

Vil have kommune til at betale

- Kommunen er helt galt i byen. Jeg mener, det må køres som et fælleskommunalt projekt, som man har gjort i Lemvig. I vil lægge byrden på mennesker i Juelsminde, men der er mange flere interessenter i det her område og folk, der bruger byen. Jeg synes, I er helt gal på den, sagde Simon Koch.

Niels Mikkelsen mente heller ikke, at han og de andre grundejere skal stå med regningen for et dige.

- Hvorfor skal Juelsminde betale? Og hvorfor skal dem med højst ejendomsvurdering betale mest? Det er helt ude i hampen. Så foreslår jeg, at vi undlader at betale til omfartsvejen i Hedensted. Den har vi sgu ikke brug for her, sagde han.

Udvalgsformand Liselotte Hillestrøm (S) var den politiske repræsentant. Hun gjorde det klart, at byrådet i samarbejde med visionsråd og andre interessenter ville tage beslutningen om højvandssikring, hvis flertallet af lodsejere i salen ikke ville være med til det.

Hun argumenterede for, at lodsejerne netop ved at gå ind i et digelag kunne præge højvandssikringen i en retning, så den får merværdi og bliver almennyttig og dermed potentielt kan støttes med byudviklingsmidler.

Der var 550 pladser til borgermødet tirsdag aften, og der var fuldt hus. Kommunen havde sendt invitationer ud til ejere af i alt 1130 ejendomme. Foto: Morten Pape

Borgmesterens opfordring

Borgmester Kasper Glyngø (S), der selv var med som beboer i Juelsminde, fik også ordet.

- Jeg er både overrasket og ærgerlig over, at man ikke vil søge indflydelse som borger, sagde han henvendt til modstanderne i salen.

Også borgmesteren opfordrede lodsejerne til ikke at fokusere på finansieringen her og nu, men at se på vigtigheden af, at højvandssikringen laves sådan så, den gavner Juelsminde mest muligt.

- Det kan blive det største anlæg, der er bygget i Juelsminde. Det kommer til at sætte et aftryk, som virkelig batter, sagde han.

At styregruppen skal arbejde næsten et år på et forslag til digelagets vedtægter er alt for lang tid, mente flere.

- Et års vuggen i en styregruppe? Nej, lad os få handling, sagde Ole Dalsgaard.

De fremmødte blev sat ind i, hvor højt vandet vil stå i fremtiden. I 2050 vil der eksempelvis være middelstor risiko for en forhøjet vandstand på knap to meter. Med de mobile diger i dag er byen kun sikret op til 180 cm. Morten Pape

Ikke kun modstand

Andre bakkede op om kommunens oplæg.

Uffe Bruhn Hansen mente, at man som grundejer skal søge mest mulig indflydelse, og at en styregruppe er vejen at gå. Niels Petersen var positiv indstillet - også over for oprettelsen af et digelag.

- Jeg forstår simpelthen ikke modstanden imod det. Hvis vi er med til at danne et, vil alle med risiko for våde fødder få direkte indflydelse på, hvordan det laves, og hvor dyrt det bliver, sagde han.

En mand foreslog, at styregruppen skal bestå af repræsentanter fra handelsstand, grundejerforeninger og lignende, så man undgår en hvepserede med forskellige personer uden et bagland.

Udvalgsformand Liselotte Hillestrøm (S) svarede, at hun gerne vil give alle lodsejere med interesse en mulighed for at bidrage. Opskrivningen til en styregruppe skulle derfor være åben for alle.

Efter afstemningen og mødet kom 24 navne på listen.

De pågældende og andre, der måtte komme til, holder det første møde på Juelsminde Rådhus onsdag 20. februar.

Se video øverst: Sådan vil højvande ramme Juelsminde

I animationen kan du se, hvordan vandet vil trænge ind i Juelsminde, hvis der kommer en vandstandsstigning på op til 2,5 meter.

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Syg vildhest ved Nørrestrand er nu blevet aflivet

Annonce