Annonce
Ikast-Brande

Borger på vindmølle-møde: Er det rimeligt, at det er os, der skal betale for den grønne omstilling?

Fra venstre ses Mette Tranholm Frøst fra Nytteland, der skal udarbejde miljøkonsekvensrapporten, Jesper Houe fra Eurowind og Bo F. Pedersen, som repræsenterede HOFOR på torsdagens borgermøde på Hotel Dalgas. Foto: Mikael Lund
Debatmøde om vindmøller ved Skærlund flytter næppe meget.

Brande: Omkring 75 mennesker, heraf en lang række nuværende og tidligere byrådsmedlemmer, var samlet, da Ikast-Brande Kommune torsdag 28. april afholdt det første af to borgermøder om de ni planlagte møller i Skærlund på Hotel Dalgas.

Mødet var programsat til at vare i to timer, og det kom til at holde meget godt stik, men faktisk kunne deltagerne være gået hjem langt tidligere, uden at det ville have ændret alverden.

Allerede da Ellen Bach Fjendsbo fra kommunens område for plan og udvikling gennemgik den formelle procedure, konkluderede hun nemlig, at ”når projektet er vedtaget,…”, og hun fandt ikke efterfølgende anledning til at rette sit ”når” til et ”hvis”. Om der var tale om en tanketorsk, en foregribelse af begivenhedernes gang eller blot et udtryk for erfaring fra tidligere vindmølleprojekter skal være usagt, men der var næppe nogle af tilhørerne, der gik hjem med følelsen af, at der bliver rokket det mindste ved projektet.

Annonce

Til gengæld blev der luftet en lang række frustrationer, da tilhørerne endelig kom til orde på den sidste del af mødet.

- Før valget ville I kigge på den – nu vil I ikke, sagde Torben Dam Rosenkilde bl.a. om det vindmøllekodeks, et enigt byråd vedtog for snart tre år siden.

Dette kodeks fastlægger nogle rammer, som i praksis giver opstillere og projektmagere garanti for politisk opbakning til deres projekter, hvis de overholder det.

Dobbelt CO2-effekt

Finn Bøgedal ville gerne vide, om CO2-reduktionen fra møllerne kommer til at tælle med i Ikast-Brande eller København Kommunes CO2-regnskab. Det kunne Jakob Fladeland Iversen fra kommunens planafdeling svare på: Møllerne indgår i Ikast-Brande Kommunes energiregnskab – men i Københavns Kommune benytter man en anden opgørelsesmetode, så møllerne også indgår her.

Udløser erstatning

- Er det om ugen, lød det sarkastisk fra salen, da reglerne om erstatning for værditab kort blev gennemgået på torsdagens borgermøde vedrørende de ni planlagte vindmøller i Kratlund Plantage.

Spørgsmålet blev udløst af oplysningen om, at husstandene der ligger indenfor en afstand af otte gange møllernes totalhøjde på 150 meter kan se frem til en skattefri VE-bonus (vedvarende energi, red.) på ca. 6500 kr. – årligt.

Der er imidlertid ikke tale om et fast beløb, oplyste Jesper Houe fra Eurowind; Det afhænger både af elprisen og af produktionen. Når elprisen stiger, stiger VE-bonussen tilsvarende, mens den bortfalder, når møllerne – uanset årsag – står stille.

Derudover udløser opstillingen af de ni møller et engangsbeløb i form af en ”grøn pulje” på 5,5 – 6 mio. kroner, hvoraf halvdelen i henhold til en tidligere byrådsbeslutning skal anvendes i lokalområdet.

Endelig udbetales der en ekstra erstatning til ejerne af de ejendomme, der ligger indenfor fire til seks gange møllernes totalhøjde, på 175.000 kr., mens ejendomme med en afstand på mellem seks til otte gange møllernes højde kan se frem til en check på 50.000 kr.

Bo F. Pedersen fra HOFOR oplyste desuden, at selskabet har indgået aftale med to lodsejere, og at det københavnske forsyningsselskab står for seks af møllerne – Eurowind står for de tre vestligste nærmest kommunegrænsen mod Herning.

- Det kan man så grine af, konstaterede Jakob Fladeland Iversen, mens Erik Ellehammer med slet skjult sarkasme glædede sig over, at møllerne får dobbelt CO2-effekt, når de tælles med to steder.

Annonce

Omvendt Robin Hood

Finn Bøgedal efterlyste uden held en garanti for, at borgerne i området ikke påføres helbreds- og sundhedsmæssig risiko, mens andre undrede sig over de udstrakte hensyn, der bliver taget til diverse dyrearter, når ingen tilsyneladende interesserer sig for forholdene for de mennesker, der bor i området.

Ester Jensen talte om en ”omvendt Robin Hood”, eftersom erstatningerne for værditab beregnes på baggrund af forældede ejendomsvurderinger.

– I politikere har et ansvar. Er det rimeligt, at det er os, der skal betale for den grønne omstilling, spurgte hun, mens Aage Harrild Nielsen efterlyste bedre borgerinddragelse og en overordnet plan for antallet af vindmøller i Ikast-Brande Kommune.

– Hvor meget kan et område bære, spurgte han blandt andet.

Annonce

Checker op hvis der klages

Lene Fangel, der selv er nabo til de 10 motorvejsvindmøller, efterlyste med henvisning til de lange tidsrum, hvor møllerne står stille, svar på, ”hvorfor der skal opstilles flere møller, når vi ikke kan udnytte dem, vi har?” og på hvem der kontrollerer, om betingelser og grænser bliver overholdt, når møllerne er sat i drift.

De ni vindmøller skal efter planen placeres i en halv-bue fra Skærlund Skolevej til Engebækvej. Oversigtskort: Ikast-Brande Kommune

– Vi checker op på det, hvis vi får en klage, svarede Birgitte Hansen fra kommunens miljøafdeling til det sidste, mens formanden for klima-, natur- og bæredygtighedsudvalget, viceborgmester Kasper Pauli Pedersen (S), der ledte borgermødet, forventer en bedre udnyttelse af vindmøllestrømmen i takt med, at power-to-X-teknologien bliver videreudviklet.

Annonce

Uambitiøse

Thomas Klit henviste til en undersøgelse, som har påvist, at mennesker, der gennem længere tid er udsat for trafikstøj, har en forøget risiko for at udvikle demens og Alzheimers.

– Mon ikke også der er en risiko for folk, der bor i nærheden af vindmøller, spurgte han.

Ina Bøgedal mente, at man i Ikast-Brande Kommune er noget uambitiøse i forhold til den grønne omstilling:

- Det er uambitiøst, at I ikke vil tage aftalen op – det er ikke godt nok, at den er bedre end den gamle, fastslog hun, inden Vagn Stenager fik ordet.

I et længere indlæg påpegede han blandet andet, at Blåhøj efterhånden er omringet af vindmøller, hvilket efter hans mening ikke har en positiv betydning for byen.

Han foreslog i stedet, at kommunen i samarbejde med borgerne udviklede naturområderne omkring byerne, men nærede ingen illusioner om, at det ville ske:

- 11 års erfaring har lært os, at politikerne ikke lytter til borgerne, fastslog den pensionerede bankdirektør, og Margit Harrild Nielsen var inde på noget af det samme:

- I lytter ikke til de ideer, der kommer fra lokalområdet. Det, vi oplever, er, at vi bliver tromlet – hver gang. Der er ikke en skid handling bag ordene, harcelerede hun.

Annonce

Plads til mange flere

Forhenværende byrådsmedlem Carl Jensen konstaterede, at der er masser af plads til flere vindmøller i Danmark. På baggrund af befolkningstallet havde han f.eks. regnet sig frem til, at de ni møller ved Blåhøj svarer til ca. 400 møller omkring Ikast eller 7200 omkring Århus.

- Det er for mange på et sted, konstaterede den nyvalgte formand for Venstres lokalafdeling i Brande.

Afslutningsvis blev tilhørerne opfordret til at indsende deres input skriftligt, da der sædvanen tro ikke blev taget referat af mødet, dels til planprocessen, dels til selve mødeformen. Opfordringen fik Britta Rosenkilde til at reagere. Sidst i januar havde Kratlund-gruppen, som hun er blandt medlemmerne af, mailet et tilbud til samtlige byrådsmedlemmer om at se på blandt andet mødeformen, men tre måneder senere havde det ikke ændret det fjerneste.

Margit Harrild Nielsen fik det sidste ord, og hun henvendte sig direkte til byrådsmedlemmerne:

- Det påvirker os meget. I gider ikke engang svare – det er for dårligt. Vi er trætte af, at andre skal bestemme, hvordan det skal være, fastslog hun.

Fristen for at indsende forslag til emner, der skal behandles i miljøkonsekvensrapporten, er 18. maj.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Tiltalte i sag om millionbedrageri afviser alt: Vi anede ikke, der foregik noget ulovligt, før vi blev anholdt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Gruppen af 80+ eksploderer i Horsens Kommune: Fra 2024 er der brug for et nyt plejehjem hvert år for at sikre en plejebolig til alle, der har behov

Horsens For abonnenter

Før kiggede folk overbærende: Nu snører Kaare boksehandskerne og får stød i hjernen for at undgå ukontrollerede bevægelser

AC Horsens

AC Horsens jagter en matchbold: Tre ting gør holdet til favorit på den svære udebane i Nykøbing

Kultur

I gamle dage var der ikke meget at råbe hurra for i Horsens Statsfængsel - dét var der tirsdag

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Horsens

Det skal være slut med graffiti og knuste ruder: Ejer af øjebæ ved Vejlevej har købt øvrige ejere ud for at forskønne skæmmet ejendom

Sport For abonnenter

Kommentar: Mesterskabet er langt væk - derfor er HIC nødt til at fordele lønkronerne anderledes, hvis man vil retur til finalerne

Horsens

Livlig debat om forsvars-forbeholdet: Bliver det dyrere, hvis vi siger ja, og bliver Danmark mere sikkert?

Erhverv

39-årige Iben fra Vejle er blevet slagter i Glud: Uddeler luftede ideen for hende for flere år siden

Topledere mødes i Esbjerg: 10.000 vindmøller skal tidoble kapacitet for havvind i Nordsøen

Brædstrup

Skal Horsens have sin egen camino? Landsbyråd vil binde landsbyer i området bedre sammen

Hedensted For abonnenter

Få overblikket her: Er fjernvarmen på vej til din by?

Horsens

Omdiskuteret skulpturallé har fået sit gennembrud, og flere skulpturer er på vej: Formand foreslår, at der rejses et attraktions-skilt ved motorvejen

Annonce