Annonce
Horsens

Bombe før budgetforhandlinger: Venstre vil sænke skatten

Siden kommunesammenlægningen i 2007 har den kommunale skatteprocent i Horsens ligget statisk på 25,2, og hverken skattestigninger- eller lettelser har været et reelt tema ved de årlige budgetforhandlinger. Det bliver anderledes i år. Arkivfoto: Morten Pape

Venstre foreslår at sænke skatten med 0,2 pct. til 25,0. Der er råd til det, mener partiet, der påpeger, at det lige nu er særligt gunstigt at sætte skatten ned, fordi staten refunderer en stor del af tabet.

Horsens: Kommunekassen på rådhuset i Horsens er så velpolstret, at der må være råd til at sænke kommunens skatteprocent - og dermed lade flere penge blive i borgernes lommer.

Det mener Venstres gruppeformand Martin Ravn, der i første omgang har bedt forvaltningen lave en økonomisk beregning, der viser, hvad det vil koste kommunen at sænke kommuneskatten med 0,2 pct. - fra den nuværende sats på 25,2 til 25,0. Og dernæst give et bud på, hvor mange penge den enkelte borger i kommunen vil få ud af det.

Tanken er, at embedsmændenes tal kan danne baggrund for en debat på politikernes budgetseminar 8. september, umiddelbart inden budgetforhandlingerne går i gang. Det er her, byrådet kan beslutte at sætte skatten ned.

- Grundlæggende er det jo bare god borgerlig, liberal politik. Samtidig må vi sige, at vi har en bundsolid økonomi med en stor kassebeholdning lige nu på 534,8 mio. kr. Det er omkring 5000 kr. pr. borger, og kravet for kommunens likviditet ligger på det halve. Spørgsmålet er jo, om vi har brug for en så stor lividitet, eller om en del af pengene ikke har det bedre i borgernes lommer, siger Martin Ravn.

Grundlæggende er det jo bare god borgerlig, liberal politik.

Martin Ravn (V), gruppeformand

Gulerod fra staten

En kommunal skattelettelse er særligt aktuel og gunstig lige nu, fordi regeringen i forbindelse med aftalen med kommunerne før sommerferien oprettede en pulje på 450 mio. kr., der skal animere kommunerne til at sænke skatten.

Puljen går til at kompensere de kommuner, der vælger at sætte skatten ned. Guleroden er, at man, hvis man sætter skatten ned, får dækket 75 pct. af indtægtstabet det første år, 50 pct. får man retur de to næste år og 25 pct. det fjerde år. Først i år fem skal man finansiere skattelettelserne helt selv.

- Det er et godt tidspunkt at sænke skatten, og jeg er da heller ikke sikker på, at vi ville have foreslået en skattelettelse, hvis puljen ikke havde eksisteret, siger Martin Ravn.

- Argumentet for en høj likviditet har hidtil været, at kommunen sparer op til kommende års store investeringer, f.eks. i infrastruktur. Gælder det ikke stadig?

- Det er rigtigt, at vi skal investere meget, og det skal der være penge til, men vi vækster også meget. Vi har alle, ikke mindst borgmesteren, en forventning om, at det går godt for forretningen Horsens også i fremtiden. Det betyder, at skattegrundlaget bliver større.

- Man kunne også argumentere for, at den bundsolide økonomi kunne udnyttes til at øge kernevelfærden, f.eks. på ældreområdet?

- Vi har bestemt fokus på velfærds- og sundhedsområdet. Det er presset. Derfor skal vi også drive kommunen så effektivt og godt som overhovedet muligt, og der er stadig områder, hvor vi kan gøre det bedre.

- Vil en lavere skatteprocent gøre det mere attraktivt at bosætte sig i Horsens?

- I forhold til bosætning er det nok huspriser og afstanden til jobbet, der betyder mest. Men det skader da ikke, siger Martin Ravn, der endnu ikke har delt sine tanker med andre partier.

- Men umiddelbart ville det da være oplagt, at blå blok kunne gå sammen om det her til budgetforhandlingerne. Det ser jeg gerne, siger han.

Horsens har i dag en skatteprocent, der ligger lige under landsgennemsnittet på 25,27. I nabokommunen Hedensted betaler man 25,4 pct., i Vejle 23,4 pct., Odder 25,1 pct., Aarhus 24,1 pct. og Skanderborg 25,7 pct.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder

Leder: Tirsdag morgen går alting lidt hurtigere på hsfo.dk

Nye briller, ny frisure eller et slips, der matcher efterårets farver - de fleste af os trænger til at få vores "look", som det hedder på nydansk, forfrisket en gang imellem. Og det gælder såmænd også Horsens Folkeblads hjemmeside, www.hsfo.dk, som tusindvis af horsensianere - flere og flere - klikker ind på hver dag. Den tekniske stab, der designer hjemmesiden, har arbejdet længe og målrettet med en opdatering, og i morgen tidlig, tirsdag klokken 4, går det nye hsfo.dk så i luften. Helt synligt vil det være, at hjemmesiden har fået nyt design og nye skrifter - men opdateringen indeholder også en række tekniske forbedringer, som vil komme læserne til gavn. Først og fremmest er den nye hjemmeside endnu hurtigere med nyhederne end den nuværende. Nyhederne kommer hurtigere ud i verden, når vi på redaktionen trykker "offentliggør" - og hjemmesiden reagerer mere tjept, når du som læser klikker på artikler og/eller billeder. Det nye design gør det samtidig muligt for os at præsentere flere nyheder ad gangen, især for dem, der følger med på en pc. Den nye hjemmeside er naturligvis også tilpasset iPads og mobiltelefoner, men her sætter skærmstørrelsen en begrænsning for antallet af overskrifter. Det bliver nemmere at finde frem til dagens e-avis, hvor man kan bladre gennem siderne ligesom i den trykte avis. E-avisen får simpelthen en fast kasse på forsiden. Som noget nyt er det muligt at få en digital assistent - "hun" hedder Athena - til at læse nyhederne op. Det kan både være en fordel for dem, der måtte have svært ved at læse, og for dem, der for eksempel vil høre nyt, mens de kører bil. Endelig bliver det nemmere for læserne at udnytte og tilpasse vores nyhedsbreve, hvor man hver dag får en e-mail med de vigtigste overskrifter. Vi ved, at mange af jer, der læser den trykte avis, også følger med på nettet. Og vi håber og tror, at I vil synes godt om det nye hsfo.dk. Skulle der vise sig børnesygdomme - så tøv ikke med at kontakte redaktionen eller avisens Kundeservice. God fornøjelse i morgen klokken 4.

Annonce