Annonce
Læserbrev

Bogtitlen lyder som et rundkredspædagogisk børnehaveekko

Men at spise grøntsager bare, fordi de er grøntsager, har jeg ikke den fjerneste respekt for.

Læserbrev: Lone Vitus på Brandbygegaard ved Odder er ikke just original med sin nye bogtitel: "Det, man spiser, er man selv"!

Den lyder som et rundkredspædagogisk børnehaveekko fra vulgærmarxismens tid i 1970'errne.

Hun vil ifølge reportagen 5. november have børn og unge til at lave sund mad, og det er yderst prisværdigt. Men kunne Lone Vitus ikke overtales til lige at dokumentere - dokumentere, jadak! - at/hvorfor ensidig kost skulle være sundere end alsidig?

Jeg har stor respekt for dem, som spiser grøntsager, fordi de kan lide dem; det kan jeg også i et vist omfang selv.

Men at spise grøntsager bare, fordi de er grøntsager, har jeg ikke den fjerneste respekt for.

Så er grøntsager reduceret til en ideologi og man selv til gidsel for den, og hvorfor skal unge mennesker nedvurderes til det?

Som min afdøde mentor, overlæge dr.med. Jens Bang (1908-95), siger i en aforisme: "Ensidig planteføde fremmer tarmfunktionen og alvoren" (fra "Opbyggelige og nedbrydende tanker", med tegninger af Erik Werner, Lindhardt & Ringhof 1984).

Sikkert nok, men hvad katten gør den, der sætter humoren langt højere end både skæbnetung alvor og prutter?

Annonce
Uffe Lindum. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Veteranklub runder 100 medlemmer

Læserbrev

Vi prioriterer kernevelfærden - til gengæld giver vi ikke skattelettelser

Læserbrev: I juni gik vi i Socialdemokratiet til valg på en ny og mere velfærdsvenlig retning for Danmark. Vi sagde, at vi ville prioritere velfærd højere end skattelettelser, og det er præcis det, som vi har gjort i finansloven for 2020. Med god hjælp og gode idéer fra Det Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet. Vi ved godt, at finansloven ikke løser alle problemer. Vi bilder os ikke ind, at vi er i mål. Men vi er stolte af den retning, som vi har udstukket sammen med vores støttepartier. Vi styrker psykiatrien markant, hvilket der har været behov for i rigtig mange år. Vi ansætter flere sygeplejersker, fordi der bliver løbet stærkt - og nogle steder også for stærkt - i sundhedsvæsnet i dag. Vi forbedrer normeringerne i børnehaver og vuggestuer år for år frem imod 2025, fordi vi er overbeviste om, at voksenkontakt og tid til omsorg er helt afgørende for vores mindste. Vi investerer i folkeskolen, fordi en stærk fælles grundskole, hvor vi mødes på tværs af vores forskelligheder, er hjerteblod for os. Vi afskaffer både uddannelsesloftet og den tidligere regerings årlige besparelser på uddannelse, fordi vi ikke vil spare på det, vi skal leve af i fremtiden. Vi sætter penge af til en mere værdig ældrepleje, fordi alle mennesker har brug for omsorg og nærvær hele livet igennem. Kort sagt: Vi prioriterer kernevelfærden. Præcis som vi også prioriterer den grønne omstilling, klimaet og miljøet igennem en lang række ambitiøse tiltag. Til gengæld giver vi ikke skattelettelser. Tværtimod sætter vi enkelte skatter og afgifter op og ruller enkelte af den tidligere regerings skattelettelser tilbage. Det betyder, at bl.a. virksomhedsarvinger, hovedaktionærer og forældre, der køber og udlejer en lejlighed til deres børn, fremover vil skulle bidrage lidt mere, end de ellers skulle have gjort. Ved folketingsvalget i juni stemte et flertal af danskerne for en ny politisk retning. Det har vi forsøgt at leve op til med finansloven for 2020. For politik skal gøre en forskel. Det skal betyde noget, hvem man giver sin stemme. Og det gør det heldigvis også. Der er stadig masser at tage fat på. Men de første skridt er taget - imod et stærkere velfærdssamfund og et grønnere Danmark.

Annonce