Annonce
Kultur

Bogkassen: Forklædt som bøger

Søren Ulrik Thomsen, Troels Kløvedal, H.C. Andersen, Tove Ditlevsen og Karen Blixen. Det er store forfatterpersonligheder, der leverer tekst til miniserien fra ?Kolibri?. PR-foto

Tiden er måske til noget hurtigt, noget kort - og har man det ikke, må man lade som om.

Om drømme, står der på forsiden. Og forfatternavnet Troels Kløvedal. Det lyder spændende. Kløvedal er lige død. Jeg har læst alle hans bøger og set en masse af hans fortællinger på tv. Jeg vidste ikke, at han havde skrevet en bog, der hed "Om drømme". Men jeg vidste med det samme, at den ville jeg gerne læse. Så fik jeg øje på billedet af en anden ny forside: "Om penge" - og forfatternavnet Tove Ditlevsen. Så blev jeg ikke bare forbløffet, men også kritisk. For jeg er vild med Tove Ditlevsen. Jeg ved, at hun har skrevet om ægteskabet. Bl.a. - og især - den formidable "Vilhelms værelse". Men at hun havde skrevet en bog med titlen "Om penge", kom alligevel bag på mig. Det kunne være spændende, ganske vist. Men alligevel. Jeg begyndte at studere pressemeddelelsen fra Gyldendal lidt nærmere.

Og så viste det sig, at hverken Kløvedal eller Ditlevsen havde skrevet disse bøger. Den bog, der hed "Om storby", skrevet af Søren Ulrik Thomsen findes heller ikke. Det samme gælder bogen "Om jul" af H.C. Andersen og Karen Blixens "Om ægteskab". De dygtige forfattere har aldrig skrevet sådanne bøger. Men de har skrevet om begreberne. Om ægteskab, om storbyer, om drømme, om penge og om jul. Og så har forlagets dygtige redaktører været inde i de respektive forfatterskaber og sammensat buketter af noveller og essays og anden prosa, der passer sammen og passer til den overordnede titel. Genbrug på så flot en måde, at det præsenteres som nye bøger.

Altså er de fem bøger i den nye miniserie fra Gyldendals knopskydning, kaldet "Kolibri", et udtryk for en redigeringsproces - ikke for en skriveproces. Men dermed har "Kolibri" foden inde på det nye marked for minibøger, som adskillige forlag har kastet sig over - med forskellige indfaldsvinkler. Det er sandsynligvis journalist og forfatter Ole Sønnichsen, der har fundet denne vej til forlagenes nye vandhul. For da han blev hentet til forlaget Lindhardt og Ringhof som chef for datterselskabet Storyhouse, luftede han tanken om små, hurtige - men velskrevne bøger. Han mente, at det især ville være interessant indenfor biografi-genren. Siden har forskellige forlag lanceret begrebet indenfor portrætter af sportsfolk, musikere, kunstnere mm.

Annonce

Ny miniserie fra Kolibri

Søren Ulrik Thomsen: "Om storby"Troels Kløvedal: "Om drømme"

H.C. Andersen: "Om jul"

Tove Ditlevsen: "Om penge"

Karen Blixen: "Om ægteskab"

Udgivet af Gyldendal

Man må lette på hatten

"Kolibri" går skridtet videre ved at dykke ned i store forfatterskaber og hente tekster ud, der er så stærke, at de kan få deres eget liv - parret med andre fra samme emnekreds. Indholdet er i orden. Teksterne oser af klasse. Selvfølgelig, for det er de store mestres ord og sætninger, der befinder sig i bøgerne.

Man kan sympatisere med tanken eller lade være. Personligt har jeg det lidt svært med, at så store forfattere løber ind i en ny generation af unge danskere læsere - og får lov til at vise så lidt. Men omvendt: Det gør, at de store forfattere bliver præsenteret. Så kan man håbe på, at deres ideer og talent fører til større interesse og læsning, der kommer til at omfatte hele værker - og ikke blot udvalgte passager og tekster.

I dagens Danmark skal det helst gå stærkt. Intet må tage tid. Heller ikke bøger. Men det er jo dybest set idiotisk. For bøger SKAL tage tid. Hvad pokker skal vi ellers med dem?

Men enig eller ej: Det må indrømmes, at de små bøger fra Kolibri er små perler. Bøgerne er alle sammen på 64 sider, og de koster kun en halvtresser. Man er nødt til at lette på hatten. De næste forfattere, der kommer i uddrag, bliver Naja Marie Aidt "Om skilsmisser", Poul Henningsen "Om leg" og Emma Gad "Om samtale". Jeg er desværre nødt til at rose såvel ide som udførelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce