Annonce
Østjylland

Bogaktuel forfatter vil vende skam til styrke

- Skam er vigtigt for at kunne forstå og respektere andres følelser og grænser. For hvis man ikke har skam i livet, så opfører man sig jo skamløst og uden respekt for andres følelser og grænser, fortæller psykoterapeut Louise Ariesen Rams, der har skrevet en bog om, hvordan man kan lære af følelsen og bruge den konstruktivt. Foto: Mads Hansen

Psykoterapeut Louise Ariesen Rams med klinik i Randers udgiver 10. august ny bog om, hvordan man vender skam til styrke.

Annonce

Randers: 45-årige Louise Ariesen Rams har i godt et år været en del af Center for Terapi og Selvudvikling i Randers, hvor hun blandt andet har udbudt individuel samtale- og terapi. Men ved siden af det terapeutiske arbejde, har hun også arbejdet på at skrive bogen "Når skam bliver til styrke", der bliver udgivet af Forlaget Aronsen 10. august.

- Bogen handler om, hvordan skam påvirker os, hvordan den kan suge livet ud af os og ødelægge os. Men det handler ikke om, at man skal skille sig af med sin skam. Skam er vigtigt forstået på den måde, at den giver os et filter. Det handler om at kende følelsen og vide, hvor meget den påvirker os og holder os tilbage fra at gøre nogle af de ting, vi måske føler for at gøre, fortæller Louise Ariesen Rams, der bor i Egå, hvor hun også har klinik.

"Når skam bliver til styrke" er tredje bog, som Louise Ariesen Rams står bag. Foruden de to bøger har hun også udgivet en rejseberetning med titlen "Det kan så let gå godt" i 2012 samt bogen "Kvinders Lyst", som hun har udgivet i 2014 i samarbejde med jordemoder Pernille Ørnberg. Foto: Mads Hansen
Annonce

Vigtigt at kende følelsen

Når man taler om skam, er der ifølge Louise Ariesen Rams, tale om et bredt spektrum, der strækker sig fra den skam, der udspringer af blufærdighed, til den mere "farlige" skam, der udspringer af selvhad.

- Vi skammer os over uendeligt mange ting, siger hun og fremhæver den norske tv-serie Skam som et eksempel på unge, der skammer sig over alt fra at være en del af et religiøst mindretal til psykisk sygdom og homoseksualitet.

Men uanset hvad man skammer sig over, mener Louise Ariesen Rams, at det er vigtigt, at man kender følelsen, så man kan genkende den, når den angriber en og undlade at lade den styre en, da den kan have en destruktiv indflydelse, hvis den fylder for meget. Og det er netop det, hendes nye bog handler om.

- Når vi kender til vores skam og kan vade igennem livet på trods af den, så kan den blive vendt til en styrke, fordi den ikke længere styrer og kontrollerer os, uddyber Louise Ariesen Rams.

Louise Ariesen Rams er oprindeligt fra Aalborg. Foto: Mads Hansen
Annonce

Flytter fra byen

Selv skammer Louise Ariesen Rams sig ikke over at fortælle, at hun 15. september flytter fra Randers for at starte op med selvstændig klinik i Mejlgade i Aarhus.

- Nej, det gør jeg ikke. Det er jeg tværtimod stolt af, siger hun med et grin.

- Men det handler ikke om, at jeg ikke vil være her. Jeg er også stolt over at have arbejde i Randers, og jeg har været rigtigt glad for det, tilføjer hun.

I sin nye klinik vil Louise Ariesen Rams blandt andet udbyde terapi, parterapi, meditation og udviklingsgrupper, der strækker sig over længere tid, så der er bedre plads til fordybelse.

- Men det er lige faldet på plads, så jeg er i Randers lidt endnu, siger Louise Ariesen Rams.

- Og jeg vil fortsat have tilknytning til byen, ligesom jeg har også mulighed for at tage kunder ind, hvis der er nogle, der ønsker det. For jeg har været glad for at være her i centret med kig til Helligåndshuset, tilføjer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Rema-direktør får Inspirationsprisen: - Jeg kan ikke forandre nogen, men jeg kan inspirere andre til at ændre på sig selv

Danmark

Se klippene - udvalgte spørgsmål til statsministeren: Kan jeg bryde loven og via min uvidenhed slippe for straf?

Annonce