Annonce
Livsstil

Nyt bofællesskab i Aarhus vil nytænke konceptet: - Man behøver ikke at slave i køkkenet, hvis ikke man har lyst

I boligforeningen vil der være fælles værksteder, gæsteværelser, tre fælles torve, storkøkken, spisesal og grønne indendørsområder. Illustration: Colorcloudstudie
Bofællesskabet DOKK8000 vil skabe Danmarks største bofællesskab i en by. Den grønne samvittighed fordrer, at lejlighederne bliver små, og at der bygges i højden.

Hvis alt går vel, vil andelsbofællesskabet DOKK8000 i 2024 flytte ind i en ny, 27 meter høj byning på Trindsøvej i Aarhus. Tidligere holdt Falck til på adressen, men i 2019 indgik bofællesskabet med formand Per Ponsaing i spidsen en aftale med entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S, som ejer grunden, om, at der skulle opføres en bygning, som kunne huse Danmarks største by-bofællesskab.

Når byggeriet står færdigt, vil det rumme 50 lejligheder med to, tre og fire værelser på et nettoareal mellem 22 og 58 kvadratmeter. Muligvis vil der blive lavet nogle større lejligheder for familier med tre til fire børn, men grundtanken er at bygge små lejligheder. Det skyldes flere ting, fortæller Per Ponsaing.

- Huset skal ligge i midtbyen, og så skal vi bo højt og tæt. Det er det eneste rigtige, hvis man gerne vil bo klimarigtigt, og de folk, som flytter ind i huset, er meget bevidste om deres energiforbrug. Klimaet og miljøet betyder noget for dem.

Annonce
Per Ponsaing, formand for foreningen DOKK8000, og arkitekt Tommy Bruun med en model af den bygning, som kommer til at danne rammen om Danmarks største by-bofællesskab. Foto: Flemming Krogh

Derudover gælder det, at små lejligheder giver folk med en lav indkomst mulighed for at købe sig ind i andelsbofællesskabet:

- Gruppen har været i gang siden 2015. Dengang var det idéen, at halvdelen af boligerne skulle være private og den anden halvdel almene. Det kunne ikke lade sige gøre, blandt andet på grund af boligpriserne i midtbyen, så efter at have kæmpet med det i årevis skrinlagde vi idéen og valgte at lave andelsboliger i stedet for. Mange forlod os, fordi de simpelthen ikke havde råd til en andelsbolig, hvilket vi var kede af, men ved at tilbyde små lejligheder forsøger vi på en ny måde at imødekomme dem med små indtægter.

Samtidig ønsker foreningen at få både børn, unge og ældre ind i bofællesskabet. Derfor bliver medlemmerne i dag delt op i to grupper - dem under og over 48 år. Hver gruppe får 25 lejligheder, og så skal der være mindst 15 børn i huset. Lige nu er 15 lejligheder til +48-medlemmerne afsat, mens kun en enkelt lejlighed til det yngre segment er blevet taget.

- Vores ønskefordeling kan vise sig at være en luksus, når nu vi skal have folk ind, men jeg tror, at de unge nok skal komme, når vi kommer tættere på indflytningsdatoen, siger Per Ponsaing.

Et socialt hotel

I dag har DOKK8000 cirka 40 medlemmer, hvoraf de 22 har indbetalt hver 10.000 kr. til dækning af diverse etableringsudgifter for andelsboligforeningen. Og når de flytter ind på Trindsøvej, vil de blive del af et moderne bofællesskab - en slags socialt hotel, hvor man kan betale sig fra de sure pligter som at lave mad, når der er fællesspisning, eller gøre rent på fællesarealerne.

Det fortæller Per Ponsaing.

- Hvis man for eksempel er en hårdtarbejdende børnefamilie, som godt kunne tænke sig fra at lave mad, skal man kunne det. Derfor ansætter vi en kok, som står for koordineringen og madlavningen, og hvis du har tid til at hjælpe til, så betaler du mindre til puljen end dem, som bare kommer og spiser.

Andelsboligforening DOKK8000 rykker ind på Falck-grunden i Aarhus. Foto: Flemming Krogh

Han forestiller sig også, at rengøring, tøjvask og udlejning af de gæsteværelser, som bliver bygget i huset, kan blive lagt i andre hænder end beboernes.

- Vi håber med tiden at kunne opbygge en socialøkonomisk virksomhed, hvor vi beskæftiger folk, som for eksempel har haft en lang sygdomsperiode. De kan komme ind på skånsomme vilkår og komme i gang igen. Jeg tror, at når man kommer ind i et bofællesskab, så lærer man hurtigt folk at kende, og det resulterer måske i en venligere behandling, end hvis man er ansat på en café.

Annonce

En nyt slags bofællesskab

Selv om flere af de opgaver, man normalt laver sammen eller skiftes til at varetage i et bofællesskab, bliver udliciteret, er Per Ponsaing ikke bange for, at det kommer til at udvande hele bofællesskab-konceptet.

- Vi forventer af folk, at de deltager i fællesskabet; At de for eksempel spiser en stor del af deres måltider sammen med de andre beboere. Samtidig fordrer husets indretning, at der bliver skabt flere små fællesskaber rundt omkring. Men vi vil også gerne nytænke konceptet, og det betyder blandt andet, at man ikke behøver at slave i køkkenet, hvis ikke man har lyst. Til gengæld vil vi gerne åbne huset op for omverdenen og invitere folk fra nabolaget indenfor til mad.

Lejlighederne i det nye bofællesskab bliver små, men til gengæld er 25 procent af det samlede boligareal reserveret til fællesarealer. Illustration: Colorcloudstudie

Af og til er det muligt, at der også vil dukke helt fremmede ansigter op til fællesspisningen. Det skyldes, at DOKK8000 vil udleje husets gæsteværelser, når de ikke bliver brugt, og lejerne vil få muligheden for at spise med.

- Vi påregner en lille hoteldrift i huset. Det får værelserne til at hvile økonomisk i sig selv, og samtidig ser vi det som en fordel at få andre gæster med til fællesspisning, lyder det fra Per Ponsaing.

Annonce

Lejlighedsæsker

Inspirationen til bygningen, som vil skyde op på Falck-grunden kommer flere steder fra. Blandt andet var foreningen på et tidspunkt på ekskursion til en stor udstilling om bofællesskaber i Grand Hornu i Belgien, hvor de så forskellige løsninger på, hvordan man kunne leve småt, men godt.

Vi forventer af folk, at de deltager i fællesskabet; At de for eksempel spiser en stor del af deres måltider sammen med de andre beboere. Samtidig fordrer husets indretning, at der bliver skabt flere små fællesskaber rundt omkring. Men vi vil også gerne nytænke konceptet, og det betyder blandt andet, at man ikke behøver at slave i køkkenet, hvis ikke man har lyst. Til gengæld vil vi gerne åbne huset op for omverdenen og invitere folk fra nabolaget indenfor til mad.

Per Ponsaing, formand for DOKK8000

- Vi blev jo præsenteret for hele det her Tiny House-koncept, som passer godt ind i det, vi vil, og vi så eksempler på byggerier, hvor man nærmest foldede sine lejligheder ud. Det var vildt interessant, siger Per Ponsaing.

Lejlighederne i DOKK8000-byggeriet bliver ikke tiny, men med en størrelse på 22 kvadratmeter bliver de mindste bestemt heller ikke store. Til gengæld får beboerne 500 kvadratmeter indendørs fællesarealer og en tagterrasse på cirka 300 kvadratmeter at boltre sig på. I midten af byggeriet bliver der lavet et 27 meter højt atrium med masser af planter, og hver etage får en indvendig svalegang mod atriet. Derudover får hveranden etage et stort fællesrum i to etagers højde, og alle lejligheder får egen altan på svalegangen.

Bygningen forventes at stå færdig i 2024, men en ny lokalplan har forsinket processen, så der muligvis går lidt længere, inden DOKK8000 kan flytte ind. Foto: Flemming Krogh

For at imødekomme foreningens ønske om en grøn profil bliver det meste af huset opført i træ. Der laves tre hylder i miljøbeton, som står på søjler, og på de hylder bliver der lagt seks etager lejligheder i form af trææsker ind. På den måde kan man fremstille lejlighederne på værksteder uden for byen og spare en masse transport med materialer gennem Aarhus. Endelig er huset også konstrueret på den måde, at det kan fjernes igen uden voldsomme belastninger af miljøet.

Annonce

Lokalplanen er jokeren

Lige nu står byggeriet til at stå færdigt i 2024, men det er muligt, at tidplanen må rykkes lidt. Det skyldes, at byggeriet er blevet forsinket af lokalplanen, fortæller Per Ponsaing.

- Falck-huset ligger på en industrigrund, og når man går fra industrigrund til beboelse, skal der laves ny lokalplan. Det gik fint, men pludselig ville kommunen have større areal med i lokalplanen, og det betød, at de to store ejendomsentreprenører, som har investeret i området, skulle blive enige om en vejføring. Nu er de blevet enige, så nu håber vi på lidt turbo. Lokalplanen har hele tiden været en stor udfordring, og den er stadig lidt en joker, siger han og tilføjer, at DOKK8000 dog har en aftale med Enggaard A/S om, at hvis lokalplanens godkendelse er inden for rækkevidde, og 60 procent af lejlighederne er afsat, så starter entreprenørselskabet projekteringen.

For Per Ponsaing selv er det en gammel drøm at flytte ind i et bofællesskab.

- Jeg har boet på kollegium og i kollektiv for mange år siden, og jeg har altid sagt til min kone, at jeg gerne ville bo i bofællesskab, og det er hun heldigvis med på.

Dokk8000

Byggeriet opføres på Falck-grunden, Trindsøvej, som grænser op til Aarhus Å.

Andelsbyggeriet vil rumme 50 boliger med to, tre og fire værelser på et nettoareal mellem 22 og 58 kvadratmeter. En lejlighed på 22 kvadratmeter har en anslået pris på 1.250.000 kroner, mens de største lejligheder kommer til at koste 3.330.000 kroner.

Enggaard A/S er entreprenør og ejer af grunden. DOKK8000 overtager et nøglefærdigt byggeri i 2024.

DOKK8000 har 40 medlemmer. 22 af dem har betalt 10.000 kroner, hvilket giver dem ret til at være blandt de første, som vælger lejlighed i det nye byggeri. 

Tommy Bruun, arkitekt og indehaver af Colorcloudstudio, har tegnet byggeriet.

Fællesarealerne i byggeriet vil udgøre 25 procent af hele huset.

Navnet DOKK8000 refererer til, at foreningen har base i centrum af Aarhus.

Se mere på dokk8000.dk


Annonce
Hedensted For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Byggefirma fik nej til dispensation fra lokalplan - og prøvede så at presse kommunen til at betale en del af regningen

Hedensted For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Kultur

Biograf-ejere gav aldrig op, men holder stadig filmfanen højt efter et kvart århundrede

AC Horsens

AC Horsens må undvære fire mand til testkampen mod Randers FC: Angriber træner med i HB Køge

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Horsens For abonnenter

Slut med byrådspolitik: Nu skal Anne Lene Løvbjerg tale seniorernes sag over for byrådets politikere

Horsens

Rent vand er ingen selvfølge: 145 lodsejere involveres i 1000 hektar stor jord-kabale

Navne

Find dig selv på listen: Her er de 50 mest populære navne i Horsens

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Odder

Cyklister kan godt begynde at glæde sig: Snart kommer der nye cykelstier

Navne For abonnenter

En bugnende fuld kirke sendte 45-årige Anders Bonnemann smukt afsted: Vellidt møbelpolstrer havde en enorm berøringsflade

Brædstrup

Vandværk lukker: Rensning af kulsyre i vandet vil blive for dyrt

Annonce