Annonce
Kultur

Bodil Johanne er ikke nogen sofakartoffel: Hun er en af Danmarks mest berejste kvinder - og har brugt coronatiden til at skrive to bøger

Bodil Johanne Jørgensen er en af Danmarks mest berejste kvinder. Foreløbig har hun besøgt 116 lande. Men i corona-tiden har hun skruet op for sin forfattervirksomhed. Foto: Marianne Husted
Bodil Johanne Jørgensen traf for mange år siden den beslutning, at hun kun bruger tid på det, hun har lyst til. Som en af Danmarks mest berejste kvinder har hun besøgt 116 lande. Under coronaen har hun intensiveret sit forfatterskab.

Horsens: Hun er en af de mest berejste kvinder i Danmark. Hun er også en efterspurgt foredragsholder. Så det siger sig selv, at corona-året 2021 ikke blev som alle andre år for Bodil Johanne Jørgensen. Det blev hverken til en tur til Bhutan som rejseleder eller til Brædstrup og mange andre steder for at holde foredrag.

Men der er guldfarvede kaffekrus og forgyldt Georg Jensen-termokande på bordet i stuen på Langelinie, panoramaudsigt til fjord og lystbådehavn- og masser af humør i Bodil Johanne Jørgensen, der er klædt i kjole i glade røde farver og ditto læbestift.

I stedet for at begræde corona-nedlukningen skruede hun op for en anden af sine helt store interesser: at skrive bøger. Det blev blandt andet til en samtalebog for især kvinder om at forberede sig til den tredje alder: "Kvinde kend din karat", som hun har skrevet sammen med forfatter og journalist Jytte Lund Larsen. Og de forgyldte krus på bordet passer godt til bogens indhold. Forfatterne forklarer i forordet, at med livet kommer livsvisdom, der har karat som en diamant.

Annonce

Selv er hun ikke nogen "sofakartoffel". 71-årige Bodil Johanne Jørgensen fylder livet ud med oplevelser, fordyber sig i sine skriverier og tænder hver dag et stearinlys, mens hun mediterer over dagen og livet.

Og helt indespærret har hun da heller ikke været. Hun er listet af sted til sin lejlighed i Andalusien, men en rejse hver måned er det ikke blevet til. Hun når dog Kap Verde og et smut til Spanien inden jul.

Kan gøre som hun gerne vil

Bodil Johanne Jørgensen er et sted i sit liv, hvor hun kan gøre det, hun har lyst til: Det vil sige, at hun rejser, holder foredrag, skriver bøger og fordyber sig i kunst.

Det kan den revisor-uddannede kvinde tillade sig, fordi hendes økonomi er til det. Det har hun  skrevet om i "Kvinde kend din karat", der også indeholder historier om, at man sagtens kan tage en uddannelse i en sen alder eller begynde at danse tango.

Annonce

Besøgt 116 lande

Indtil hun fyldte 40 år, holdt hun sig inden for Europas grænser med Spanien som favorit-land. Derefter begyndte ekspeditionerne rundt i hele verden. Hun har indtil dato besøgt 116 lande for at blive klogere på verden og sig selv. Og fordi hun gerne vil bidrage til verdensfreden ved at skabe nye kontakter.

- Jeg arbejdede i 25 år som revisor med lange arbejdsdage, fortæller hun.

Her er nogle af de seneste bøger, Bodil Johanne Jørgensen har skrevet. Hun har for første gang skrevet en børnebog, der handler om hundehvalpen Hugo. På bordet ligger også en samtalebog især for kvinder og "Halvguderne", som handler om magt og afmagt i 1970'erne og frem til nu. Foto: Marianne Husted

Hun har også været direktør i egen virksomhed, hvor hun har arbejdet med ledelses- og organisationsudvikling.

Annonce

Tog livet op til revision

Men et voldsomt piskesmæld fik hende til at tage sit liv op til revision. Blandt andet hvordan hun kunne få råd til det liv, hun gerne ville leve. Hun kiggede på sine pensionsordninger og fandt ud af, at disse penge kunne forvaltes bedre af et investeringsselskab, som hun havde tillid til.

- Vi skal sørge for os selv i god tid, lyder rådet fra Bodil Johanne Jørgensen.

For hende er livsindhold blandt andet rejserne til Indien, Sydamerika, Hviderusland og mange andre steder, hvor hun interesserer sig for kulturen og naturen.

På hendes mail er der lige tikket en mail ind fra veninden Tamara, som hun mødte i en lille by 20 kilometer fra Minsk i Hviderusland. Hos familien blev hun budt på vodka og spegepølsemadder. Hun hørte om, hvordan Tamara med en månedsindkomst på 400 kroner og en mand, som er pensionist klarer sig. Indkomsten supplerer Tamara med at sælge tomater, pickles og vodka.

Corona-året 2021 blev på ingen måde som andre år for den berejste Bodil Johanne Jørgensen, som også er en flittigt efterspurgt foredragsholder. Men så satte hun sig i forfatterhulen. Foto: Marianne Husted

- Jeg sætter mig ikke i en stol og lade livet passere. Det er jeg alt for nysgerrig til.

Tværtimod falder hun let i snak med andre, uanset om det er i køen i Bilka eller med Tamara fra Hviderusland.

Annonce

Børnebog om hundehvalpen Hugo

Under coronaen er det også blevet til en børnebog. Som så mange andre fik hendes søn og hans familie en hundehvalp - en charmerende beagle.

- Jeg elsker hunde, og ind imellem er Hugo i SFO her hos mig.

Afhentningen af Hugo blev i øvrigt også berørt af coronaen. Da familien skulle hente den hjem til Stensballe fra Nordjylland, blev Nordjylland afspærret på grund af covid-19-smitten, men en uge senere kom det nye familiemedlem til sit hjem.

Børnebogen er ud over at være underholdende og med finurlige betragtninger også en bog, der lærer børn at omgås hunde.

- Mine to børnebørn har læst den og sagt god for den, smiler hun.

Annonce

Inspireret af Karen Blixen

I november 2020 udgav hun "Halvguderne", som er en opfølger til bogen, der handler om hendes opvækst på Alrø. Denne handler om 70'ernes arbejdspladser. Her er der også et bidrag til MeToo-debatten med et eksempel fra 1971, hvor hendes chef gav kvinderne et julekort med følgende ordlyd: ”Jeg opfordrer dig til at tage p-piller. Hvis du ikke gør det, så følg den sikre metode. Undgå at have sex med mænd. Jeg ønsker ikke at have kvinder ansat, der skal på barsel”.

Hun er blandt andet inspireret af Karen Blixen, og hun har på et tidspunkt været så heldig at blive bevilget et lille ophold på Rungstedlund, hvor hun sad og skrev i den verdenskendte forfatters stuer.

Jeg opfordrer dig til at tage p-piller. Hvis du ikke gør det, så følg den sikre metode. Undgå at have sex med mænd. Jeg ønsker ikke at have kvinder ansat, der skal på barsel.

Ordlyden i et julekort fra en arbejdsgiver i 1970'erne

Hun har altid været et engageret menneske. I sin tid var hun med til at stifte organisationen ErhvervKvinder. Hun har været en en del af NGO-kvindenetværket, Zonta, og i dag er hun aktiv hos Rotary, ligesom hun er formand for Horsens Kunstmuseums Venner.

Og så er hun spirituelt interesseret, som når hun sidder med sit tændte stearinlys og ønsker en god dag for sig selv og for sine medmennesker.

Annonce

Vil gerne til Pakistan

Rejselysten er ikke blevet mindre under coronaen. Næste rejsemål må meget gerne være Pakistan. En vandretur i bjergene. Indien er også et yndet rejsemål. Her har hun været 13 gange.

- Jeg kan godt li' det kaos og rod, som er der, og menneskerne, siger hun, der selv er struktureret og har et meget velordnet hjem.

I det hele taget passer det hende godt med det uforudsigelige. Hun er ikke bange, og hun har da heller aldrig oplevet at komme i en farlig situation bortset fra i København og i Horsens.

Andre rejsehit er Japan, Oman, Argentina og Chile.

Sommetider rejser hun alene. Andre gange med rejsefæller eller som deltager i en grupperejse. Rygsækken er ikke længere med. Det går ikke, når man som hun har knogleskørhed. I stedet er hun udstyret med en praktisk trolley.

Annonce

Corona er et vilkår

Bodil Johanne Jørgensen frygter ikke, at coronaen vil bremse rejseriet.

- Vi kommer ikke af med corona. Det bliver et vilkår, at vi med jævne mellemrum skal vaccineres, ligesom vi skal vaccineres for gul feber og meget andet, når vi rejser ud i verden, tror hun.

Vi kommer ikke af med corona. Det bliver et vilkår, at vi med jævne mellemrum skal vaccineres.

Bodil Johanne Jørgensen

Hun håber, at turen til fredelige Bhutan, som har verdens lykkeligste befolkning, bliver til noget. Her skal hun i 2022 igen være rejseleder for firmaet Panorama Travel.

- Men tiden med corona har også kunnet noget. Der er blevet tid til at genopdage vores eget land og til refleksion, siger hun, der med sine foredrag og oplevelser gerne vil slå et slag for, at man selv skal gøre noget for at få det liv, man gerne vil have.

Bodil Johanne Jørgensens forfatterskab

  • Børnebogen "Hugo flytter hjemmefra"
  • Samtalebogen "Kvinde kend din karat" - skrevet sammen med Jytte Lund Larsen
  • Udviklingsroman "Halvguderne", foregår i 70'erne og op til i dag med fokus på magt og afmagt
  • Erindringsroman "Den Forbandede ø", foregår i 1950'erne på Alrø
  • "Niels Peters sidste rejse og andre grumme fortællinger"
  • Verden skal opleves som berejst – rejseoplevelser fra 90 lande.

  • Intuition – ledelse med hoved og hjerte

"Hugo flytter hjemmefra" og "Kvinde kend din Karat" kan købes hos Bog og Idé, Saxo og Horsens Kunstmuseum.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Hver 10. medarbejder i ældreplejen er syg: Kommunen sætter andre opgaver på pause for at sikre pleje

Horsens For abonnenter

Byggefirma fik nej til dispensation fra lokalplan - og prøvede så at presse kommunen til at betale en del af regningen

Kultur

Biograf-ejere gav aldrig op, men holder stadig filmfanen højt efter et kvart århundrede

AC Horsens

AC Horsens må undvære fire mand til testkampen mod Randers FC: Angriber træner med i HB Køge

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Hedensted For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Horsens

Rent vand er ingen selvfølge: 145 lodsejere involveres i 1000 hektar stor jord-kabale

Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Maiken har set flere af sine efterskolevenner sige farvel efter coronaen: - De bliver socialt udmattede, og så vil de hjem

Odder

Cyklister kan godt begynde at glæde sig: Snart kommer der nye cykelstier

Horsens For abonnenter

Slut med byrådspolitik: Nu skal Anne Lene Løvbjerg tale seniorernes sag over for byrådets politikere

Brædstrup

Vandværk lukker: Rensning af kulsyre i vandet vil blive for dyrt

Annonce