Annonce
Odder

BNBO: Fire ting du skal vide

Arbejdet med at udpege boringsnære beskyttelsesområder skal være med til at fremtidssikre drikkevandet. Arkivfoto: Mette Mørk
Arbejdet med at sikre områderne omkring vandboringer begyndte så småt for flere år siden. Men det har trukket ud.

BNBO betyder boringsnære beskyttelsesområder, og som navnet antyder, er det arealer nær en vandboring. Områderne findes ved at lave en risikovurdering. Det er en beregning af, hvor stort et areal, der skal beskyttes for at sikre grundvandet og dermed drikkevandet mod pesticider.

Det kan ske ved at forbyde brug af pesticider. Det kan ske ved frivillige aftaler med de landmænd, der typisk ejer jorden omkring en boring. Eller det kan ske ved at give et påbud.

1 Lang proces

Arbejdet med at sikre grundvandet med BNBO begyndte, da staten i 2012 og 2013 satte penge af. I 2014 fik Odder Kommunes lavet BNBO-handleplaner for hovedparten af kommunens vandværker.

Men så skete der ikke mere. Sådan er det flere steder, for mange landmænd er ikke glade for, at kommunerne kan indføre dyrkningsrestriktioner på deres jord. I Aarhus Kommune har det endda ført til en retssag.

Så mange kommuner har ventet for at se, hvordan arbejdet blev håndteret andre steder.

2 Skal være klar i 2022

I 2019 indgik regeringen en ny aftale. Den siger, at kommunerne inden udgangen af 2022 skal gennemgå BNBO for at sikre drikkevandet ved aftaler med lokale landmænd, opkøb af jord eller lokale sprøjteforbud. Lodsejerne skal kompenseres for værditab, og udgifterne skal betales af vandværkerne - og dermed forbrugerne. Hvis der ikke kan laves frivillige aftaler, så kan der gives påbud.

3 Odder er langt fremme

I Odder besluttede politikerne i juni 2019 at fremskynde arbejdet. Men i efteråret 2020 blev en række af de gamle tal genberegnet med en ny beregningsmetode. Ifølge de danske vandværkers magasin Vandposten var Odder Kommune sidste år blandt de 10 kommuner, der er længst fremme med arbejdet.

4 Generelt sprøjteforbud

Hvis kommunerne ikke har sikret BNBO'erne tilstrækkeligt inden udgangen af 2022, så bliver der indført et generelt sprøjteforbud i BNBO. Der vil blive lavet en kompensationsordning for tab, og ordningen vil ikke bygge på en konkret vurdering af hver enkelt ejendom.

Embed: Spørg Folkebladet om Odder
Annonce
Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Rock i Lunden vender hjem med rap, rock og strygere: Se næsten hele plakaten

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Horsens

Sidst manglede han én stemme - denne gang lykkedes det: Piratheep er første tamiler i Horsens Byråd

Brædstrup

Udvalg godkender plan for rent drikkevand: Konklusionen er, at grundvandet er godt beskyttet

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol, og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Erhverv For abonnenter

Stor virksomhed med rødder i Hornsyld har forladt byen helt: - Det var tid for barnet til at flytte hjemmefra

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Horsens

Politiet måtte have gang i blå blink og eftersættelse, da 25-årig kørte over for rødt lys

Erhverv For abonnenter

Her vil Hybel bygge og bo: Se planerne for Hybels ny domicil, der ikke blev som først planlagt

Hedensted

Så mange elever vil blive berørt af nyt klasseloft: Kun få skoler har store klasser i indskolingen

Annonce