Annonce
Horsens

Blomstertæpper skal bekæmpe skrald på gaden

Kan græs og blomster bekæmpe affald rundt om de nedgravede affaldsstationer? Det afprøver Horsens Kommune i øjeblikket på Vimmelskaftet. Foto: Horsens Kommune
Problemer med, at folk stiller affald og storskrald rundt om de nedgravede affaldsstationer i Horsens, får nu kommunen til at sætte ind med et nyt tiltag.

Horsens: Metalpladerne rundt om de nedgravede affaldsstationer på Vimmelskaftet i Horsens blev mandag dækket af kunstgræstæpper med blomster i. Blomstertæpperne er et forsøg på at dæmme op for problemet med affald og storskrald, der bliver stillet ved siden af de nedgravede affaldsstationer.

- Vimmelskaftet er ét af de steder i kommunen, hvor vi oplever, at der bliver stillet affald ved siden af de nedgravede affaldsstationer, og det forsøger vi nu at gøre noget ved. Ideen bag blomstertæpperne er, at man ikke forbinder en blomsterhave med affald, og at man derfor ikke efterlader affald i den, forklarer Anne Dorthe Christensen, konstruktør i affald- og genbrugsafdelingen i Horsens Kommune, i en pressemeddelelse.

Annonce
To medarbejdere fra den hollandske leverandør af blomstertæpperne var mandag i Horsens for at installere dem omkring de nedgravede affaldsstationer på Vimmelskaftet. Foto: Horsens Kommune

Gode erfaringer i Rotterdam og Aarhus

Ideen stammer oprindeligt fra den hollandske by Rotterdam, som med blomsterhaverne har reduceret mængden af storskrald omkring de nedgravede affaldscontainere med 85 procent.

Aarhus Kommune har det seneste år også testet ideen af og har høstet gode erfaringer. I forlængelse af de erfaringer prøver Horsens Kommune nu i første omgang blomstertæpperne af på Vimmelskaftet, hvorefter tæpperne på sigt kan flyttes rundt til andre affaldsstationer, hvor der er de samme udfordringer.

Et forsøg

Projektet passer ind i forslaget til Horsens Kommunes nye ressourceplan, som i øjeblikket er i høring. I forslaget til den nye plan er der fokus på tiltag, der kan skabe endnu mere affaldssortering og forbedringer af den nuværende ordning.

- Det er ikke kun på Vimmelskaftet, vi har udfordringer med affald omkring de nedgravede stationer, og vi vil i de kommende år lave forskellige forsøg, som skal gøre os klogere på, hvordan vi kan lave forbedringer. Det her er ét forsøg, hvor vi gerne vil drage nogle erfaringer, inden vi eventuelt udbreder tiltaget til andre steder, forklarer Anne Dorthe Christensen.

Forsøget bliver lavet i samarbejde med en specialestuderende fra Aarhus Universitet, som også har sendt informationsmateriale og spørgeskemaer ud til beboerne på Vimmelskaftet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Brædstrup bobler efter 10 flade år

Der var engang... at Brædstrup var en driftig by med eget sygehus, eget rådhus og kommune, egen ret, masser af butikker, travle virksomheder og aktivt foreningsliv. Borgerne var med god grund stolte af deres by. Men så ramte centraliseringens bølge med voldsom kraft. 1. januar 2007 trådte kommunalreformen i kraft og efterlod Brædstrup som en del af Horsens Kommune. Tilbage i det lokale rådhus var kun en ensom borgerservice-afdeling. Samme år blev Retten i Brædstrup nedlagt og lagt ind under Horsens. Tinghuset blev rømmet, og både retsmøder og ansatte forsvandt. To år senere var det Brædstrup Sygehus, der blev ramt. De almindelige sygehusafdelinger lukkede, og i det store bygningskompleks, som i sin glansperiode var arbejdsplads for 200, er nu blot et livstilscenter. For Brædstrup var centraliseringen en mavepuster af rang. Byen ømmede sig og havde mere end svært ved at rumme sætningen "lagt ind under Horsens". Selvfølelsen kom under pres, og i 10 flade år talte byens borgere meget om mistet storhed og om, hvordan alt for meget gik deres næse forbi - og hvor synd det var for dem og byen. Det hjalp lidt, da Brædstrup blev udpeget som hjemsted for et nybygget hospice, der åbnede i 2015. Men det store skub kom først, da Horsens Kommune i 2017 besluttede at bruge 18 millioner kroner på en områdefornyelse. Lokale, driftige erhvervsfolk fulgte kort efter trop og besluttede at kaste penge og gode ideer ind i en række projekter. I dag bobler Brædstrup af byggeplaner. Og al selvmedlidenhed var udvisket, da DLG for kort tid siden besluttede at bygge ud for 100-200 millioner kroner. Investeringerne har givet ny selvtillid og tro på fremtiden. Forhåbentlig kan det omsættes til, at Brædstrup i næste step lykkes med at få løftet bymidten og de forfaldne ejendomme, der præger den. En udvikling, der allerede er i gang. Energi Midts forladte bygninger i centrum erstattes af et boligområde, og på grunden, hvor den nedslidte Brædstrup Kro tidligere stod, er håndværkerne i fuld gang, også med boliger. Så jo, nu bobler det i Brædstrup igen.

Annonce