Annonce
Danmark

Blomsterbutik kæmper for overlevelse: - Det skulle have været vores højsæson

Eva Hildebrandt Christiansen fortæller, at hun er nødt til at møde op på arbejde, hvis hendes butik skal overleve coronavirussen. Foto: Mathias Søby Dalbøge
Dagligdagen i Evas Flora i Rødding er blevet en helt anden, efter der blev indført skrappe krav til danskerne for at undgå spredning af coronavirus. - Jeg ved ikke, om vi kan holde til det her i mere end to uger, siger butiksindehaveren.

Coronavirus: Heldigvis nåede blomsterbutikken Evas Flora i Rødding i det nordlige Sønderjylland at anskaffe sig en god mængde håndsprit, inden alle hylderne blev tømt. Butikken kan stadig holde åbent og formår at være så forsigtig i forhold til at hindre spredning af smitte, som man nu kan.

Butikken har det dog ikke nemt under coronakrisen. Ifølge indehaver Eva Hildebrandt Christiansen har der været under den halve omsætning i butikken sammenlignet med normalt, siden statsminister Mette Frederiksen holdt sit første pressemøde om Covid-19.

- Der kommer bare ikke nogen mennesker i butikken, og det skulle have været højtid. Det plejer at være nu, at folk skal pynte op til påske, siger Eva Hildebrandt Christiansen.

Hun fortæller, at størstedelen af omsætningen i disse dage kommer fra webhandel, men de få kunder, der rent faktisk kommer i butikken, får alle tilbudt håndsprit i døren - både når de skal ind og ud af butikken. En yngre medarbejder åbner døren for kunderne, så de undgår at røre ved dørhåndtaget.

- Vi er meget forsigtige. Vi skal ikke give smitten til nogen, og vi skal heller ikke have den selv, så vi sørger for, at vi kun er tre på arbejde ad gangen, siger Eva Hildebrandt Christiansen.

Derudover tillader Eva ikke mere end en enkelt kunde i butikken ad gangen. Kommer der to på samme tid, må den ene vente udenfor, indtil kysten er klar.

- Sidste uge blev jeg helt hysterisk, da en kunde stod og hostede i butikken. Vi fik heldigvis sendt hende ud ad døren på en høflig måde, siger Eva Hildebrandt Christiansen.

Annonce

Rødding er en lille by, så vi kender jo de mennesker, der ringer ind. Jeg blev selv helt rørt over to begravelser, der skal holdes uden mennesker. En veninde ringede herind fuldstændig grædefærdig og måtte nøjes med at købe en buket blomster, i stedet for at sige ordentligt farvel til en pårørende. Det er simpelthen tragisk.

Eva Hildebrandt Christiansen,

Under den halve omsætning

Men trods alle forholdsreglerne er der stadig ikke nok kunder i butikken. Når alle fester og arrangementer er aflyst, er blomsterhandlen for det meste også.

Evas Flora er tilmed afhængig af import fra det hollandske blomstermarked, der er lukket helt ned under coronakrisen, så butikkens varelager har også en udløbsdato.

- Jeg ved ikke, om vi kan holde til det. Én til to uger går nok, men jeg frygter, at jeg må dreje nøglen om, hvis ikke der sker noget, siger Eva.

- Vi får desværre ikke den samme hjælp som den offentlige sektor, sukker hun.

Følelsesladet situation

Men værst af alt er næsten den sårbarhed og desperation, som Eva kan høre i kundernes stemmer, når de ringer ind for at bestille blomster.

Folk er bange. Folk er kede af, at deres liv er blevet aflyst. Det er en afmagt, som folk oplever, når de ikke kan gøre det, de vil. Det oplever Eva, når hun løfter telefonrøret.

- Rødding er en lille by, så vi kender jo de mennesker, der ringer ind. Jeg blev selv helt rørt over to begravelser, der skal holdes uden mennesker. En veninde ringede herind fuldstændig grædefærdig og måtte nøjes med at købe en buket blomster, i stedet for at sige ordentligt farvel til en pårørende. Det er simpelthen tragisk, siger Eva, mens hun forsøger at holde en tåre tilbage.

- Men der er jo ikke så meget andet at gøre. Her i butikken gør vi vores bedste for at holde humøret nogenlunde højt, og så har vi vedtaget, at når det hele er slut, så skal vi kysse og kramme hinanden som aldrig før.

Rødding ... Hvad er det for noget?

Rødding er en højskoleby i det nordlige Sønderjylland med lige under 3000 indbyggere.

Byen ligger i Vejen Kommune og tilhører Region Syddanmark.

Rødding er kendt som hjemsted for verdens ældste højskole, Rødding Højskole, der blev grundlagt i 1844.

I disse dage er der ikke meget liv på Torvet i Rødding, hvor Evas Flora ligger.

Butikslokalerne hos Evas Flora i Rødding står i disse dage for det meste tomme. Foto: Mathias Søby Dalbøge
Der er ikke mange biler eller mennesker på gaderne i Rødding, efter situationen omkring coronavirus er spidset til. Foto: Mathias Søby Dalbøge
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Arben Lika stopper som boksetræner

Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Danmark

Live: Nu er 187 døde med coronavirus i Danmark

Erhverv

Nyt firma kommer kriseramte butikker til undsætning: Mange tror det er for godt til at være sandt

Annonce