Horsens: Der kan være kompensation og besparelser på affaldsindsamling på vej til borgerne i Horsens Kommune.
Sådan lyder meldingen fra kommunen som svar på det spørgsmål, der hentede flest stemmer i den seneste Spørg Folkebladet-afstemning.
Her kunne deltagerne stemme på fire udvalgte spørgsmål fra læserne, og med 136 ud af 394 afgivne stemmer var der størst interesse for Mogens Bachs spørgsmål:
"Staten står til at skulle tilbagebetale et milliardbeløb til kommunerne, og de penge vil i Hedensted Kommune komme borgerne til gode i form af en billigere affaldsregning. Det må vel også gælde Horsens Kommune? Får vi skatteydere så den opkrævede moms tilbage? Eller bliver renovationsafgiften så alligevel ikke forhøjet som nyligt vedtaget af et flertal (i byrådet, red.)?".
En milliard pr. år
Forhistorien er, at private husstande og grundejerforeninger i øjeblikket betaler moms for afhentning af husholdningsaffald. Det er en fejl, har Landsskatteretten for nyligt afgjort. Indsamling af husholdningsaffald er nemlig ifølge Landsskatteretten en myndighedsopgave, og så skal der ifølge EU-regler ikke lægges moms oven i regningen.
Det betyder, såfremt Skattestyrelsen ikke anker afgørelsen, at staten står til at skulle tilbagebetale milliarder af kroner i moms til kommunerne.
Martin Ravn (V), udvalgsformandHvis det har betydet en afgiftsnedsættelse for den enkelte borger i Hedensted Kommune, så vil jeg også forvente, at vi kan levere den julegave til borgerne i Horsens Kommune.
Revisionsvirksomheden BDO anslår, at der kan være tale om et beløb på cirka en milliard kroner pr. år på tværs af landets kommuner med tilbagevirkende kraft til 2012, hvor spørgsmålet første gang blev rejst.
BDO vurderer dog ikke, at kommunerne ifølge loven er forpligtet til at videresende pengene til borgerne, og det er her, Mogens Bachs spørgsmål kommer ind i billedet.
Afventer vejledning fra KL
Hos Horsens Kommune er der endnu ikke overblik over, hvor mange penge kommunen har i udsigt til at få retur. Og der er heller ikke taget stilling til, hvordan de skal bruges.
Det oplyser Allan Lyng Hansen, afdelingschef i kommunens affalds- og trakfikafdeling.
- KL (Kommunernes Landsforening, red.) har efterspurgt en vejledning hos det rette ministerium til, hvordan vi som kommuner skal forholde os. Så vi afventer at få en klar melding, og hvis den lyder på, at borgerne skal have pengene tilbage, så får de det, siger Allan Lyng Hansen.
- Men jeg tør ikke gætte på, om det er sådan, det bliver, siger han.
Ugens spørger
Ugens spørger er Mogens Bach, som har stillet spørgsmålet:
"Staten står til at skulle tilbagebetale et milliardbeløb til kommunerne, og de penge vil i Hedensted Kommune komme borgerne til gode i form af en billigere affaldsregning. Det må vel også gælde Horsens Kommune? Får vi skatteydere så den opkrævede moms tilbage? Eller bliver renovationsafgiften så alligevel ikke forhøjet som nyligt vedtaget af et flertal (i byrådet, red.)?"
Én ting er det skyldige beløb. Noget andet er størrelsen på de fremtidige affaldsregninger, når der ikke længere skal betales moms.
Som du tidligere har kunnet læse her i avisen, har Hedensted Kommune allerede stillet sine borgere en billigere affaldsregning i udsigt som følge af momsfritagelsen. Samme udsigt er Allan Lyng Hansen dog ikke klar til at give borgerne i Horsens Kommune.
- Jeg kan ikke afvise, at det bliver billigere, men det afhænger helt af den melding, vi får fra centralt hold (KL, red.). Det er for tidligt at spå om nu, siger han.
Julegave til borgerne
Beslutningen om, hvordan Horsens Kommune skal håndtere det skyldige beløb fra staten samt momsfritagelsen kan meget vel lande i byrådet.
Folkebladet har derfor spurgt formanden og næstformanden i kommunens plan- og miljøudvalg, hvilke tanker udvalget gør sig om situationen.
- Min umiddelbare reaktion er, at hvis borgerne har betalt for meget, så skal borgerne have pengene tilbage, siger Martin Ravn (V), formand i udvalget.
- Men vi må se, hvad KL vender tilbage med til vores forvaltning, siger han.
Hvad angår de fremtidige affaldsregninger, hælder Martin Ravn til at læne sig op af eksemplet fra Hedensted Kommune.
- Hvis det har betydet en afgiftsnedsættelse for den enkelte borger i Hedensted Kommune, så vil jeg også forvente, at vi kan levere den julegave til borgerne i Horsens Kommune, siger han.
Skal være bedre til sortering
Niels Peter Bøgballe (S), næstformand i udvalget, vurderer, at de penge, Horsens Kommune har udsigt til at få tilbage fra staten, bør tjene et grønt formål.
- Det giver mening, at pengene bliver på affaldsområdet, hvis det er muligt, så de kan bruges, som de var tiltænkt, nemlig så vi kan sortere vores affald mere bæredygtigt, siger han.
Når det kommer til fremtidige affaldsregninger, afventer han forvaltningens gennemgang af sagens forhold.
- Når det er et takstfinansieret område, antager jeg, at det umiddelbart vil give en reduktion i gebyret til borgerne. Men omvendt har vi med åbne øjne hævet gebyret på affaldsområdet sammen med de andre partier i byrådet på nær Liberal Alliance, fordi vi har en ambition om, at vi skal være bedre til at sortere og dermed genanvende og genbruge vores affald, siger Niels Peter Bøgballe
I november besluttede byrådet i Horsens Kommune at øge gebyret på afhentningen af husholdningsaffald med 3,6 procent. Det betyder, at en "almindelig husstand" kan se frem til en stigning på 125 kroner i 2021.
Spørg Folkebladet
Har du et spørgsmål eller en undren, som du gerne vil have Horsens Folkeblad til at undersøge?
Send det til os via spørgeboksen på spoerg.hsfo.dk. Så er du med til at præge, hvad avisen går i dybden med.
Folkebladet vil jævnligt vælge en række spørgsmål ud og lade læserne stemme på, hvilket af de udvalgte spørgsmål, vi skal gå i dybden med.