Annonce
Kultur

Black friday har rykket rundt på julemandens planer - i år kommer han sejlende på en søndag

Ligesom sidste år kommer julemanden til byen fra søsiden. Arkivfoto: Morten Pape
Skal vi gøre som så mange andre byer og lade julemanden komme en uge før black friday? Eller skal vi vente, til det rent faktisk er jul? Det spørgsmål måtte cityforeningen stille sig selv i år, da julemandens ankomst og tændingen af julelyset skulle planlægges.
Annonce

Horsens: Julemanden kommer til Horsens med skib. Den tradition er ikke ændret.

Og generelt er meget, som det plejer, når julelysene på gågaden skal tændes og julen i Horsens for alvor skydes i gang. Tidspunktet er bare anderledes.

- Black friday er lidt i vejen, så enten skulle vi gøre som så mange andre byer og lade ham komme tidligere, eller også skulle vi lade ham starte julen den 1. december, hvilket jo også er første søndag i advent og dermed der, hvor julen egentlig begynder. Så det har vi valgt i år, og så må vi evaluere på, om det kan bruges i fremtiden, siger Allan Nancke, konsulent hos CityHorsens.

Det er tidligt, men vi har også butikkernes åbningstider, vi skal rette ind efter, så vi ikke tænder lysene, efter de er lukket. Det passede også med, hvornår borgmesteren havde tid, så det var flere ting, der skulle gå op i en højere enhed.

Allan Nancke, konsulent hos CityHorsens

Annonce

Tændes allerede klokken 15

Søndag 1. december er altså datoen, der skal krydses af i kalenderen. Klokken 13.30 marcheres der fra Beringspladsen og ned mod havnen, hvor julemanden fra sit skib kan nyde udsigten til de mange byggerier, mens han vinker til de ventende horsensianere.

Omkring klokken 14 ankommer han og går i land, inden han med byens juletog kører mod Kuben på Søndergade, hvorfra julelysene skal tændes.

Klokken 15 bliver den opgave klaret af borgmester Peter Sørensen (S), og selv om det er dunkelt udenfor i disse dage, kan man ikke påstå, at det er decideret mørkt. Men der var en del ting, der skulle tages højde for, og så kunne det ikke blive senere på dagen.

- Det er tidligt, men vi har også butikkernes åbningstider, vi skal rette ind efter, så vi ikke tænder lysene, efter de er lukket. Det passede også med, hvornår borgmesteren havde tid, så det var flere ting, der skulle gå op i en højere enhed, siger Allan Nancke.

Annonce

Ny musical følger op

En lille nyhed klemmer sig også ind i juletændnings-programmet.

I år kan man nemlig hen over juledagene opleve en musical blive opført på Søndergade. Det er Horsens Musical Teater, der står bag forestillingen, som handler om, at et julehjerte er forsvundet, og uden det kan det ikke blive jul. I løbet af december skal julehjertets mange dele derfor findes igen.

Musicalen, der udvikler sig løbende gennem juledagene, får premiere, efter at træet er blevet tændt. Desuden står musicaldeltagerne for sang og musik på julemandens skib samt rundt om juletræet på gågaden.

Når julebelysningen tændes søndag klokken 15, vil der blandt andet komme lys i 150 juletræer placeret på Søndergade, Torvet, Jessensgade og sidegaderne.

Juletoget fragter julemanden til julelystænding ved Kuben. Det bliver nok ikke lige så mørkt i år, da lysene allerede tændes klokken 15. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Coronavirus viser tænder: Der er enorme forskelle i smittespredningen i de østjyske kommuner

Annonce