Annonce
Ikast-Brande

Blåhøj har mistet førstepladsen i 'fjernvarme-dysten'

Fjernvarmepriser kan variere meget fra by til by. Nogle steder koster det omkring 7400 kroner at varme et hus op - andre steder ligger prisen på næsten det dobbelte. Arkivfoto
Det biogasfyrede fjernvarmeværk i Blåhøj er ikke længere Danmarks billigste fjernvarmeværk.

Ikast/Brande: Danmarks billigste fjernvarmeværk ligger ikke længere i Blåhøj. I stedet har GEV Varme i Grindsted overtaget førertrøjen på fjernvarmefronten.

Da Energitilsynet i efteråret 2018 offentliggjorde prisstatistikken for de godt 400 fjernvarmeselskaber i Danmark, var der grund til at kippe med flaget i Blåhøj. Det biogasfyrede fjernvarmeværk kunne efter en prissænkning på næsten 65 procent siden 2015 bryste sig af at levere Danmarks billigste fjernvarme, men på den seneste prisstatistik har Blåhøj Energiselskab måttet vinke farvel til topplaceringen. Den går i stedet til naboerne hos GEV Varme i Grindsted, som i modsætning til mange andre fjernvarmeselskaber har formået at fastholde prisen.

7400 kroner koster det at opvarme et såkaldt standardhus på 130 kvadratmeter i Grindsted, hvilket sammen med et årligt forbrug på 18,1 MwH er det, der ligger til grund for prisstatistikken.

I Blåhøj er prisen steget med 62 procent fra et historisk lavt niveau, men med en årlig varmepris på 8850 kroner kan fjernvarmekunderne i Blåhøj fortsat lune sig ved landets syvende billigste fjernvarme. Blåhøj Energiselskab er også blevet overhalet af et andet naboværk, Filskov Energiselskab, der ligesom GEV i Grindsted har holdt samme pris siden sommeren 2017.

I Filskov kan man opvarme et standardhus 200 kroner billigere end i Blåhøj svarende til en årlig varmeregning på 8650 kroner, hvilket er femtebilligst i Danmark.

Annonce

Prisstigninger

Give Fjernvarme er med en prisstigning på 44 procent siden efteråret 2018 drattet fra en placering som nr. 7 til nr. 46 på listen, og meget bedre er det ikke gået for Brande Fjernvarme, som er røget ud af top-50 og nu ligger placeret som nr. 116 på ranglisten med en årlig varmepris for et standardhus på 12.701 kroner. Årsagen til prisstigningen, som i Brande har været på 27 procent, er ligesom hos halvdelen af de øvrige fjernvarmeselskaber bortfaldet af den grundbetaling, varmeværkerne i mange år modtog fra staten for at stille kapacitet til rådighed for elproduktion.

I Ikast har stigningen været mere moderat (6,2 procent) og hos Eniig Varme (nu Verdo) i Herning på blot 2,6 procent, hvilket placerer de to naboværker som henholdsvis nr. 59 og 71 på listen med en årlig varmepris på henholdsvis 11.559 og 11.760 kroner.

Billund Varmeværk er nr. 80 efter en prisstigning på knap 17 procent til 11.953 kr. årligt, mens varmeværket i Nr. Snede producerer varme til omtrent samme pris som værket i Brande.

En årlig varmepris på 12.770 rækker til at placere Nr. Snede Varmeværk som nr. 121 på ranglisten.

Ejstrupholm Varmeværk er fremdeles placeret i den dårligste halvdel af listen, men en yderst beskeden prisstigning på blot 0,8 procent siden 2018 sender alligevel værket et halvt hundrede pladser op ad listen til en placering som nr. 220, en plads efter det eneste lokale varmeværk, der har formået at sænke prisen: Det flisfyrede varmeværk i Sdr. Omme.

Her koster det nu 14.777 kr. årligt at opvarme et standardhus, og dermed nærmer værket, der i mange år har ligget i den tunge ende af prisstatistikken, sig nu med hastige skridt den bedste halvdel af listen.

I Vejle koster det ifølge Energitilsynets prisstatistik 11.709 kr. årligt at opvarme et standardhus, hvilket placerer værket som nr. 66 på listen, mens fjernvarmen er lidt dyrere i Horsens. Her skal man betale 12.630 kr. årligt for samme ydelse, hvilket rækker til at placere værket som nr. 109.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce