Annonce
Kultur

Blåhøj Brugsforening nåede at holde en stor fest

Bent Martinussen, som her ses sammen med formand Orla Kalhøj (til højre) i 1988, blev ansat som uddeler i Blåhøj Brugsforening i 1972. Arkivfoto
Turen er kommet til den fjerde og sidste artikel om Brandes små omegnsbrugser, Blåhøj Brugsforening, der eksisterede fra 1903 til 1989.

Blåhøj: Omkring år 1900 besluttede en række personer i Blåhøj sig for, at byen skulle have en brugsforening. I 1903 blev der etableret en butik på Sdr. Ommevej 88. Allerede tre år senere i 1906 bestemte bestyrelsen, at man skulle bygge en ny butik på Sdr. Ommevej 133. Her indrettede man et nyt butikslokale samt en lagerbygning og en lejlighed til uddeleren. Det første uddelerpar var Jens Kr. Martinus Jensen og hans hustru Mette Pedersen.

I den følgende periode var der flere uddelere i korte perioder, indtil bestyrelsen i 1923 ansatte Carl Asmussen og hans hustru Anna.

Det nye uddelerpar var meget populære og involverede sig meget i byens liv. En stor del af året havde kunderne god tid, når de kom på indkøb. For mange blev det til en afslappet pause i deres ofte slidsomme hverdag. Samtidig kunne de få en snak med andre kunder og høre lokalt nyt, som de ellers ikke blev bekendt med på anden måde.

Annonce

Serie: Fire brugsforeninger

Lokalhistorikeren Edgar Jacobsen har skrevet en serie om fire små brugsforeninger:

Hallundbæk Brugsforening, Blåhøj Brugsforening, Branduhre Brugsforening og Drantum Brugsforening.

Serien begyndte med Drantum Brugsforening, Branduhre Brugsforening og Hallundbæk Brugsforening, og sidste artikel i serien handler om Blåhøj Brugsforening.

Stor jubilæums-fest

Ved 60-års jubilæet i 1963 blev der holdt en kæmpe fest, hvor uddelerparret Anna og Carl Asmussen samtidig blev hædret efter 40 år som uddelere. Ægteparret fortsatte yderligere frem til 1968, hvor de blev afløst af uddeler Erling Geil, der var uddeler til 1972. Omsætningen fortsatte med at stige, og i 1977 nåede man helt op på 2,6 millioner kroner.

Den gode indsats betød, at butikslokalet nu var blevet for lille. Bestyrelsen besluttede derfor at flytte til nye lokaler og købte en parcel, som tilhørte Møllegården. Brugsforeningen fik således fra 1965 adresse i et nybygget butikslokale på Sdr. Ommevej 123. Butikken blev sammenbygget med en allerede eksisterende bolig på adressen, som så blev ny uddelerbolig. I 1972 kom et nyt uddelerpar til, da Bent Martinussen og hans hustru Rita overtog uddelerstillingen.

Det nye uddelerpar blev ret hurtigt populære i området ikke mindst for deres deltagelse i sportslivet i Blåhøj, hvor begge var trænere for de lokale håndboldhold, og på trods af det store arbejde i brugsforeningen fik de også tid til at arbejde med flere sportsgrene og var et stort samlingspunkt på det sportslige område.

Uddelerparret gav sig tid til, at tale med deres kunder, og det betød, at kundekredsen voksede, hvilket kunne ses på omsætningen: I 1986 nåede den helt op på 4,2 millioner kroner.

Bent Martinussen havde desværre den store sorg at miste sin hustru Rita i 1986. Herefter overvejede han at skifte erhverv - også fordi han kunne følge en faldende omsætning på grund af de mange nye varehuse i de store nabobyer, og derfor besluttede han at fratræde sin stilling i 1988.

Den sidste brugsuddeler i Blåhøj blev Keld Nielsen, men allerede i 1989 måtte brugsforeningens bestyrelsesformand, Peter Frandsen, indse, at mulighederne for fortsat brugsforening i Gl. Blåhøj ikke var til stede. Det var ikke rentabelt at fortsætte, og bestyrelsen besluttede sig derfor for at dreje nøglen om efter 86 år.

Bygningerne blev solgt, og de blev senere indrettet til systue.

Blåhøj Brugsforening blev egentlig startet på adressen Sdr. Ommevej 88 i 1903, men allerede tre år senere blev det besluttet at bygge en ny butik på den modsatte side af vejen. Billedet af butikken er fra omkring 1964 - året inden endnu en flytning fandt sted, denne gang fra Sdr. Ommevej 133 til nr. 123. Arkivfoto
Anna og Carl Asmussen blev ansat som uddelerpar i Blåhøj Brugsforening i 1923. Først 45 år senere slap de tøjlerne og blev afløst af Erling Geil. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Så kom festivalen i gang: Peter Sommer leverede sommerstemning - og fik dyt til tak

Annonce