Annonce
Horsens

Bivirkninger får sygehuset til at skrue på vaccineplan

Afdelingssygeplejerske Kirsten Løth Lysdahl er med til at koordinere vaccine-indsatsen i Horsens, og efter det har vist sig, at der er bivirkninger ved AstraZeneca-vaccinen, har hun måttet justere på planen. Arkivfoto: Morten Pape
Regionshospitalet Horsens justerer covid-19-vaccine-tempoet for at sikre sig mod masse-sygemeldinger, der kan lægge afdelinger ned, forklarer koordinator.

Horsens: Risikoen for bivirkninger ved covid-19-vaccinen fra AstraZeneca får nu Regionshospitalet Horsens til at ændre på sin vaccineplan for stedets 1900 ansatte

Vaccinen, der i større mængder tages i brug på sygehuset i denne uge, har vist sig i nogle tilfælde at give influenza-lignende symptomer.


Annonce

Det er jo frivilligt, om man vil lade sig vaccinere, og der er ikke nogen, der siger nej tak, når de hører, at det er en Astra, de skal have.

Kirsten Løth Lysdahl


For at undgå at mange ansatte melder sig syge samtidig, vil færre derfor blive vaccineret samtidig.

- Vi deler det ud over flere dage, forklarer afdelingssygeplejerske Kirsten Løth Lysdahl, som koordinerer den lokale vaccineindsats og har kunnet registrere, at flere af de første ansatte, som har fået AstraZeneca-vaccinen, oplevede bivirkninger.

100 i stedet for 500 ad gangen

- Det, vi har gjort, er derfor at fordele tiderne over ugen, så i stedet for at vaccinere 500 ad gangen, vaccinerer vi 100. Det er simpelthen for at undgå, at nogle afdelinger bliver lagt ned på grund af sygemeldinger, siger hun og forklarer, at der blandt de 100 daglige vaccinationer også gemmer sig personale i andre dele af sundhedssystemet end lige de sygehusansatte, f.eks. kommunalt personale.

Annonce

Også bivirkninger ved Pfizer-vaccinen

Hun uddyber, at den uheldige sideeffekt ved AstraZenecas vaccine ikke er enestående.

Også vaccinen fra Pfizer har givet bivirkninger, men hvor AstraZenecas vaccine kan give bivirkninger ved første stik, har Pfizers primært først vist sig efter andet stik.

- Det var samme problematik. Der var ikke så mange, der havde bivirkninger efter første stik, men efter andet stik, hvor vi så nogle sygemeldinger. Det var ikke et problem, vi ikke kunne håndtere, men der var flere sygemeldinger, og det er nok det, vi kan forvente os.

Annonce

Vaccine-tider er revet væk

Selv om der i de seneste dage har været megen omtale af AstraZenecas vaccine, oplever Kirsten Løth Lysdahl ikke, at personalet er afvisende over for den.

- Tiderne bliver revet væk. Vi får selvfølgelig nogle spørgsmål, men ikke nogle, som personalet ikke er forstående over for svaret på. Det er jo frivilligt, om man vil lade sig vaccinere, og der er ikke nogen, der siger nej tak, når de hører, at det er en Astra, de skal have, siger hun.

På Regionshospitalet Horsens er foreløbig 700 ud af 1900 ansatte vaccineret.

Hvornår alle har fået et prik, afhænger af størrelsen af leverancerne og sundhedsmyndighedernes prioritering, og Kirsten Løth Lysdahl har derfor ikke en fast deadline eller prognose.

- Vi håber at blive færdige med personalet i løbet af marts, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Kaotisk forløb: Efter total forvirring kom der afslag på tidlig genåbning - og så åbnede det hele alligevel

Annonce