Annonce
Horsens

Efter mislykkede forsøg på at bedøve vildhest: - Vi skal ikke ud i en lignende situation

Hvis en anden vildhest fra Nørrestrand bliver syg, vil en eventuel aflivning komme hurtigere i spil. Det er konklusionen efter septembers mislykkede forsøg på at bedøve førerhoppen. Arkivfoto: Morten Pape
Flere mislykkede forsøg på at bedøve og behandle den syge førerhoppe hos vildhestene fra Nørrestrand betyder, at Horsens Kommune nøje vil overveje, hvad der skal ske, hvis endnu en vildhest bliver syg.

Horsens: Det har sat tanker i gang hos biolog Jan Kunstmann, Horsens Kommune, at det viste sig umuligt at bedøve førerhoppen hos vildhestene på Nørrestrand, og at den derfor endte med at blive aflivet.

I september fik hoppen betændelse i den ene hov, der krævede behandling. Tre dage i træk forsøgte en dyrlæge at bedøve hoppen med bedøvelsespile, men det lykkedes aldrig at få den lagt ned.

Derfor besluttede Jan Kunstmann i samråd med dyrlægen til sidst at aflive hoppen.

Og aflivning kan meget vel blive konsekvensen igen, hvis en af vildhestene bliver syg, lyder hans konklusion.

- Vi skal ikke ud i en lignende situation, hvor vi stresser hesten unødigt og ikke kan komme til at behandle den. Den betændelse, som førerhoppen havde, havde vi nok ikke kunnet klare med en enkelt smedebehandling. Den skulle have flere behandlinger, så det mest humane var at aflive den.

Svært at bedøve vildheste

Han har efter episoden med førerhoppen rådført sig hos andre kolleger med kendskab til vildheste og med zoologiske haver:

- Det er et generelt problem at få bedøvet vildheste. Det er meget svært, og der er ingen garanti, for at det lykkes, fortæller Jan Kunstmann.

Førerhoppen fra Nørrestrand blev sidste år behandlet for en flækket hov, og her lykkedes det ret hurtigt at få hesten lagt ned med bedøvelsespile.

Derfor var han optimistisk, da hoppen blev syg i september og igen krævede behandling.

- Vi brugte den samme medicin, som vi anvendte sidste år, men det lykkedes ikke at få den bedøvet. Der er bare nogle faktorer ved vildheste, der gør, at medicinen ikke virker ens hver gang, forklarer Jan Kunstmann.

Annonce

Det er jo vildheste

Han understreger, at der jo er tale om vildheste, der gerne skulle kunne klare sig selv.

- Førerhoppen havde problemer med sine hove, og det er ikke noget, vi ønsker at give videre til de føl, der kommer til verden, hvis det er noget, der nedarves. Vi vil gerne have robuste heste, der kan klare sig selv, siger han.

Derfor vil hurtigere aflivning være i spil fremover.

- Vi tager det fra gang til gang og vurderer ud fra, hvad hesten fejler. Udgangspunktet vil sandsynligvis være, at vi observerer hesten, og så skal den helst komme sig selv. Hvis den ikke kan det, skal vi gribe ind, og så vil det helt klart være en vigtig overvejelse at aflive den med det samme, fordi det er så usikkert, om vi kan få den lagt ned.

Annonce

Ved at finde nyt hieraki

Indtil videre har vildhestene i Nørrestrand det godt og er ved at finde sig til rette uden førerhoppen, fortæller Jan Kunstmann.

- Der er ingen interne magtkampe for at finde et nyt hieraki. Der er en hoppe, der går forrest, når flokken flytter sig, siger biologen, der kigger til hestene et par gange om ugen.

Der er fem hopper, to hoppeføl og et hingsteføl samt en hingst tilbage på Nørrestrand.

Annonce
Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Troels Holch Povlsen tonser med tallene: Tredobler omsætning i Horsens-selskabet Nine United A/S

Kultur For abonnenter

Fortidsminder spænder ben for drømmen om "Hollywood"-skilt i Juelsminde

Horsens

Brænder pengene i lommen? Her er de dyreste boliger til salg i Horsens lige nu

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Kultur For abonnenter

Tredje søndag før jul gik dine oldeforældre tur på Søndergade

Horsens

Han har kastet omkring 700 ton sten i fjorden i år og kan godt kaldes for 'naturens vogter': Nu har han fået et skulderklap for sin indsats

Horsens

Laudrup og den øvrige elite brugte en lørdag i Horsens: Det er et kæmpe skulderklap, der betyder, vi må have gjort noget rigtigt

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Hedensted For abonnenter

Grundejerne bestemte første udspil til diget: Vi er blevet overraskede over, hvor kompliceret kysten er

Horsens For abonnenter

Det blev Østerhåb ved et tilfælde: Drømmehuset fra byggeudstilling blev til et hjem for familien Bang Fasting Bauer

Horsens

Uro i nattelivet: Unge mænd råbte og rakte fuckfinger mod politiet

Annonce