Annonce
Horsens

Biogasanlæg vil udvide med fire hektar

Biogasanlæggget Horsesn Bioenergi i Råved vil gerne udvide med blandt andet seks nye reaktorer magen til de tre, der allerede er. Foto: Horsens Kommune
Biogasanlæg ved Rådved vil være større og ønsker at udvide med blandt andet seks nye reaktorer på 30 meter.

Gedved: Biogasanlægget i Rådved vil gerne udvide. En udvidelse kræver dog et kommuneplantillæg og en ny lokalplan, og inden da en lovpligtig indkaldelse af ideer og forslag til planlægningen, som kaldes foroffentlighed.

Som udgangspunkt er ideen om en udvidelse god, lyder det fra borgmester Peter Sørensen (S), som samtidig understreger vigtigheden af at høre naboerne til anlægget.

- Det er fordi, det er den type virksomhed, som er samfundsmæssig fornuftig, men som ligger i den høje ende i forhold til gener. Det er miljømæssigt og energimæssigt den vej, vi skal gå - omvendt sender vi jo oplægget ud, fordi vi gerne vil høre, hvad naboerne siger til det.

I det 10 sider lange debatoplæg til udvidelsen, som formentlig kommer i foroffentlighed efter byrådsmødet mandag 24. februar, foreslås udvidelsen af biogasanlæggets areal fra 3,5 til 7,5 hektar. Det svarer til cirka 50 parcelhusgrunde og en øget biomassekapacitet fra 340.000 til 550.000 tons årligt.

Det betyder, at der på sigt vil bygget yderligere seks høje reaktorer på op til 30 meter magen de tre, som står der i dag. Derudover skal der laves plads til de nødvendige tilhørende anlæg og bygninger. Og i forbindelse med udvidelsen er der også planer om en såkaldt økologisk biogaslinje, som borgmesteren ser som en ekstra gevinst.

- Biogasanlægget afgasser jo så at sige gyllen, inden landmændene får den igen til at sprede på markerne, og man arbejder lige nu på at kunne lave en økologisk linje på biogasanlægget. Det er også vanvittigt positivt, for det er vigtigt, at de økologiske landmænd også kan få deres gylle afgasset, lyder det fra Peter Sørensen.

Annonce

- Et biogasanlæg bidrager til at skabe energi og hjælpe både klima og miljø. Men nu laver vi en foroffentlighed for at spørge alle, der har meninger og ideer og tanker i forbindelse med en mulig udvidelse.

Peter Sørensen, borgmester (S)

Bygget i etaper

Hvis udvidelsen bliver en realitet, kommer den ikke til at ske over natten. De enorme reaktorer vil blive bygget etapevis, og tidshorisonten for den fulde udbygning er ukendt, men planlægningen skal sikre, at anlægget kan udvide, og at naboerne og offentligheden kender omfanget af anlæggets størrelse på sigt.

- Et biogasanlæg bidrager til at skabe energi og hjælpe både klima og miljø. Det er i og for sig en god historie, men det er vigtigt at at høre, hvad naboerne synes, så alle der har meninger og ideer og tanker i forbindelse med en mulig udvidelse kan blive hørt.

Efter foroffentligheden med udgangspunkt i debatoplægget er gennemført, vil den normale planlægning kunne gå i gang, hvor også input fra foroffentligheden vil blive taget med. Sagen kommer derefter til politisk behandling, efterfølgende bliver den sendt i otte ugers offentlig høring.

Hvis udvidelsen bliver en realitet, vil den være på fire hektarer svarende til omkring 50 parcelhusgrunde. Illustration: Horsens Kommune
Hvor lang tid det vil tage, før alle seks nye reaktorer er bygget, er endnu uvist, men når udvidelsen står færdig vil hele biogasanlægget være i alt 7,5 hektarer eller omkring 10,5 fodboldbaner. Illustration: Horsens Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Motorcyklist ramt af bil

Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Danmark

Live: Vismænd spår fald i væksten grundet corona

Annonce