Annonce
Horsens

Biogasanlæg vil udvide med fire hektar

Biogasanlæggget Horsesn Bioenergi i Råved vil gerne udvide med blandt andet seks nye reaktorer magen til de tre, der allerede er. Foto: Horsens Kommune
Biogasanlæg ved Rådved vil være større og ønsker at udvide med blandt andet seks nye reaktorer på 30 meter.
Annonce

Gedved: Biogasanlægget i Rådved vil gerne udvide. En udvidelse kræver dog et kommuneplantillæg og en ny lokalplan, og inden da en lovpligtig indkaldelse af ideer og forslag til planlægningen, som kaldes foroffentlighed.

Som udgangspunkt er ideen om en udvidelse god, lyder det fra borgmester Peter Sørensen (S), som samtidig understreger vigtigheden af at høre naboerne til anlægget.

- Det er fordi, det er den type virksomhed, som er samfundsmæssig fornuftig, men som ligger i den høje ende i forhold til gener. Det er miljømæssigt og energimæssigt den vej, vi skal gå - omvendt sender vi jo oplægget ud, fordi vi gerne vil høre, hvad naboerne siger til det.

I det 10 sider lange debatoplæg til udvidelsen, som formentlig kommer i foroffentlighed efter byrådsmødet mandag 24. februar, foreslås udvidelsen af biogasanlæggets areal fra 3,5 til 7,5 hektar. Det svarer til cirka 50 parcelhusgrunde og en øget biomassekapacitet fra 340.000 til 550.000 tons årligt.

Det betyder, at der på sigt vil bygget yderligere seks høje reaktorer på op til 30 meter magen de tre, som står der i dag. Derudover skal der laves plads til de nødvendige tilhørende anlæg og bygninger. Og i forbindelse med udvidelsen er der også planer om en såkaldt økologisk biogaslinje, som borgmesteren ser som en ekstra gevinst.

- Biogasanlægget afgasser jo så at sige gyllen, inden landmændene får den igen til at sprede på markerne, og man arbejder lige nu på at kunne lave en økologisk linje på biogasanlægget. Det er også vanvittigt positivt, for det er vigtigt, at de økologiske landmænd også kan få deres gylle afgasset, lyder det fra Peter Sørensen.

- Et biogasanlæg bidrager til at skabe energi og hjælpe både klima og miljø. Men nu laver vi en foroffentlighed for at spørge alle, der har meninger og ideer og tanker i forbindelse med en mulig udvidelse.

Peter Sørensen, borgmester (S)

Annonce

Bygget i etaper

Hvis udvidelsen bliver en realitet, kommer den ikke til at ske over natten. De enorme reaktorer vil blive bygget etapevis, og tidshorisonten for den fulde udbygning er ukendt, men planlægningen skal sikre, at anlægget kan udvide, og at naboerne og offentligheden kender omfanget af anlæggets størrelse på sigt.

- Et biogasanlæg bidrager til at skabe energi og hjælpe både klima og miljø. Det er i og for sig en god historie, men det er vigtigt at at høre, hvad naboerne synes, så alle der har meninger og ideer og tanker i forbindelse med en mulig udvidelse kan blive hørt.

Efter foroffentligheden med udgangspunkt i debatoplægget er gennemført, vil den normale planlægning kunne gå i gang, hvor også input fra foroffentligheden vil blive taget med. Sagen kommer derefter til politisk behandling, efterfølgende bliver den sendt i otte ugers offentlig høring.

Hvis udvidelsen bliver en realitet, vil den være på fire hektarer svarende til omkring 50 parcelhusgrunde. Illustration: Horsens Kommune
Hvor lang tid det vil tage, før alle seks nye reaktorer er bygget, er endnu uvist, men når udvidelsen står færdig vil hele biogasanlægget være i alt 7,5 hektarer eller omkring 10,5 fodboldbaner. Illustration: Horsens Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Horsens

Hvornår kan jeg blive vaccineret? Hvordan foregår det? Hvad med transport? Få svar på en række spørgsmål om corona-vaccinen

Annonce